Misno slavlje na brdu sv. MartinVELIMIR BRKIĆ
StoryEditor
SVETI MARTIN PRVI SVETAC KOJI NIJE MUČENIK

Nema vjere u Boga bez ljubavi za čovjeka

Sveti Martin je imao stalnu želju da pomo­gne drugom čovjeku, nije mislio na sebe, nije bio egoist, kazao je u propovijedi don Valter Kotlar

U povodu blagdana sv. Martina, na istoimenom čvorištu brze ceste i brdu na izlazu Sukošan iz pravca Zemunika, ispred crkvice sv. Martina misno slavlje koje je u odsutnosti don Marinka Duvnjaka, župnika Sukošana i Debeljaka, predvodio don Valter Kotlar, župnik Bibinja.

U svojoj propovijedi Kotlar je nazočni vjernički puk podsjetio na život ovog sveca koji je svoj život podredio zalaganju za siromašne i za one istinske ljudske vrijednosti.

image

Mnoštvo vjerničkog puka

VELIMIR BRKIĆ

Dijeljenje i pomaganje

- Sveti Martin je imao stalnu želju da pomogne drugom čovjeku. Nije mislio na sebe, nije bio egoist, naglasio je don Valter.

Martin je bio vojnik i usred zime pred vratima grada susreo je prosjaka koji je, sav promrzao i u poderanim krpama, od njega tražio milostinju pružajući k njemu ruku koja se tresla od zime.

- Kako nije imao novaca pri sebi, odrezao je mačem polovicu svog crvenog vojničkog ogrtača i dao je siromahu, rekao je propovjednik. Njegova gesta dobrotvornosti ispunjala je maštu mnogih slikara i umjetnika.

image

Sakrament svete pričesti

VELIMIR BRKIĆ

Martin i Martinje

Nakon smrti Martina (397.), hagiografi ga smatraju jednim od najvećih biskupa svih vremena. Martin je prvi svetac koji nije bio mučenik a ipak ima svoj liturgijski blagdan. Za svog zaštitnika uzeli su ga mnogi pa je tako sv. Martin zaštitnik: vinara, vinogradara, vojnika, konjanika, gostioničara, uzgajivača konja i gusaka, hotelijera, liječenih alkoholičara, švicarske papinske garde i Francuske.

Crkvica sv. Martina iz 14. stoljeća podignuta je u Kaštelinama na uzvišici. Građevina romaničkog stilskog obilježja u davna vremena je bila župna crkva srednjovjekovnog sela Prljane, a oko nje je bilo groblje.

- Do provale Turaka bila je sukošanska župna crkva. U 16. stoljeću bila je mjesto okupljanja starješina iz okolnih područja radi dogovora o uporabi hrvatskog jezika i obrane od Turaka, reći će Božo Dijan Makac.

image

Srušena 1991., ponovno izgrađena 2005.

VELIMIR BRKIĆ

Raznesena, obnovljena, posvećena

Građevinaa je u više navrata bila do temelja porušena. Bratovština sv. Martina obnovila je crkvu 1753., a u prošlom su stoljeću zabilježeni također zahvati na crkvi: 1912. crkva je popravljena i blagoslovljena, 1976. je ožbukana i obnovljen je krov.

- Posljednji put su je srušili srbijanski agresori u Domovinskom ratu 17. prosinca 1991. godine. Raznijeli su je sa čak četiri eksplozivne naprave postavljene u kutovima crkve, podsjećaju sukošanski branitelji.

Mještani i branitelji uvjereni kako ih je sveti Martin zaštitio u tim burnim vremenima, obnovili su crkvu koja je posvećena 11. studenog 2005. na blagdan svetog Martina. Na taj dan se svake godine u njoj slavi sveta misa.

- Prošlost se ne može vratiti, ali dok gradimo budućnost ne zaboravljajmo na prošlost, na naše običaje, govorimo o njima posebice mlađim naraštajima, sukus je razgovora s nazočnim sukošanskim braniteljima.

Brdo i crkvica sv. Martina za Sukošance i Debeljačane, znači zaista nešto više. Prije sedam godina dobila je i svečev kip koji je kupila i donirala obitelj pok. Šime Dijana Tralje iz Sukošana, dok je kameno postolje izgradio i donirao kamenoklesar Boris Smolić iz Debeljaka.

19.11.2023., 10:39h
VELIMIR BRKIĆ
16. rujan 2024 21:06