Aktivni turizamMarija Dejanović/TZ Nin
StoryEditor
Marija Dejanović, direktorica Turističke zajednice Grada Nina

Nin - idealna destinacija za ljubitelje outdoor aktivnosti

Ove godine očekuju povećani dolazak turista, posebno u predsezoni i postsezoni jer se puno promidžbenih aktivnosti usmjerava izvan glavne sezone. Za ovu sezonu pripremili su novi promotivni film Visit Nin Croatia, a za promatrače ptica pripremljen je Priručnik za ptice Ninske lagune na engleskom jeziku

Marija Dejanović, direktorica Turističke zajednice Grada Nina pričala nam je o pripremama za nadolazeću turističku sezonu te istaknula glavne događaje. Naglasila je suradnju s ugostiteljima, projekt Welcome, kao i važnost čuvanja i njegovanja povijesne i kulturne baštine. Pripreme za sezonu su u tijeku, sastanci s ugostiteljima na temu daljnjeg gastronomskog brendiranja Grada Nina su odrađeni, a zbog velike atraktivnosti kraljevskog grada Nina upiti turističkih agencija za dolaske grupa su svakodnevni.

Kalendar događanja

Na koji način prezentirate ljepote Nina?

image

Kraljičina plaža i biciklisti

Marija Dejanović/TZ Nin
- Ususret predsezoni na stranici Hrvatske turističke zajednice ažurirali smo važne informacije o destinaciji, kalendar događanja, promo video, zanimljive fotografije te je Nin na temelju atrakcija i angažmana oko dostavljanja materijala uvršten u Top destinacije u Hrvatskoj koje treba posjetiti. Jako nas raduje što je Glavni ured nacionalne turističke zajednice prepoznao Nin s njegovim vrijednostima i trud koji se ulaže kako bi se iste približile tržištu te da se Nin vrednuje kao destinacija koju vrijedi preporučiti i treba posjetiti. Ove godine očekujemo povećani dolazak turista, posebno u predsezoni i postsezoni jer se puno promidžbenih aktivnosti usmjerava izvan glavne sezone. Za ovu sezonu pripremili smo novi promotivni film Visit Nin Croatia, a za ‘birdwatchere’ pripremljen je Priručnik za ptice Ninske lagune na engleskom jeziku.

Odakle su najčešće gosti?

- Najveći broj dolazaka očekujemo s područja Njemačke, Poljske, Nizozemske, Austrije, Slovačke, Češke i Mađarske.

Što biste istaknuli kao glavne događaje?

- Kao glavna događanja istaknuli bismo polumilenijsku tradiciju proslave Gospe od Zečeva koja ima obilježje vjerske vrijednosti i atrakcije, zatim su tu tradicijske manifestacije koje godinama održavamo i koje su po svojim obilježjima jedinstvene u regiji i na nacionalnoj razini. Manifestacije su usmjerene na privlačenje turista i zabavu domicila. Od njih izdvajamo u našoj organizaciji:

21. 6. Festival Sunca i svjetlosti; 16. 7. Ninska šokolijada; 5. 8. Hodočašće zahvalnosti Gospi od Zečeva s prijenosom kipa; 7. – 13. 8. Romantični tjedan u najromantičnijoj destinaciji Europe – Ninu; 22. 8. Festival pijeska – čarolija koja nastaje i nestaje; 2. 10. Obilježavanje svjetskog dana prebrojavanja ptica.

Brendiranje gastronomije

Ostvarujete li suradnju s ugostiteljima, jesu li otvorili već svoja vrata?

- Ninski ugostitelji otvorili su svoja vrata te su prema primljenim informacijama zadovoljni predsezonom. Ususret ovoj sezoni s ugostiteljima su odrađeni sastanci na temu nastavka brendiranja gastronomije kraljevskog grada Nina s posebnim akcentom na Morsku šparogu. U posjetu ugostiteljima bio je i Rene Bakalović, poznati hrvatski novinar i kuhar. Bila je to prigoda da ugostitelji razmijene iskustva s gospodinom Bakalovićem te ga upoznaju s ninskim gastro brendovima: Ninski šokol, Ninska sol, Morska šparoga i šafran koji se proizvodi u Žeravi, ruralnom naselju Grada Nina.

Bilježite li dobre rezultate i u predsezoni?

image

Gastro šetnja

TZ Nin
- Rezultatima u predsezoni možemo biti zadovoljni. Nin privlači svojim kulturnim i prirodnim atrakcijama, pa često grad posjete i turisti koji borave u susjednim županijama. Prometna povezanost s brojnim avio letovima, autobusnim linijama, kao i blizina autoceste Ninu otvara prostora za dolazak većeg broja turista, koji u postpandemijskih godina preferiraju održive destinacije. Nin je EDEN destinacija od 2010. te ostvaruje promociju na europskom prostoru kao Europska destinacija izvrsnosti, odnosno destinacija održivog turizma koju u predsezoni posjećuju ljubitelji outdoor aktivnosti poput kitesurfinga, zatim biciklisti te ljubitelji prirode i pješačenja.

Najveći turistički adut Nina je Kamp Zaton i resort koji je otvorio svoja vrata 22. 4., a to za Grad Nin označava početak turističke sezone. Uz brojne dnevne posjetitelje, gosti iz kampa znatiželjno razgledavaju kulturnu baštinu i uživaju u drevnom gradu Ninu.

Čuvari tradicije

Uključili ste se i u projekt Welcome. Što je glavni cilj i kakav je odaziv u Ninu?

- Turistička zajednica grada Nina od početka pokretanja projekta Welcome zajedno s iznajmljivačima aktivno podržava sve inicijative koje pokreće Turistička zajednica Zadarske županije kao nositelj projekta. Glavni cilj projekta je podizanje kvalitete i obogaćenje ponude obiteljskog smještaja na području Zadarske županije što su naši iznajmljivači prepoznali te se rado priključuju aktivnostima koje ovaj projekt nudi.

Posvećeni ste očuvanju tradicije, primjerice sad je održano dosta događaja obilježavanja Gospe od Zečeva?

- Nin je središnje marijansko svetište Zadarske nadbiskupije i jedno od najstarijih Gospinih svetišta u Hrvatskoj i svetkovina se

image

Gospa od Zečeva

Ivo Pervan/TZ Nin
slavi već 505 godina. Svake se godine na otočiću Zečevo okuplja velik broj hodočasnika obilježavajući godišnjicu ukazanja Blažene Gospe, 5. svibnja 1516. godine. Na temelju čudesa, i iskaza svjedoka, od strane mijesne crkvene vlasti, ondašnje Ninske biskupije 1517. godine ustanovljen je blagdan Gospe od Zečeva i grad Nin je tada postao marijansko svetište u kojem se svake godine u svibnju okupljaju hodočasnici.

Zavjetna svetkovina Gospe od Zečeva slavi se u ponedjeljak pred blagdan Uzašašća, a ove se godine zavjetna svetkovina Gospe od Zečeva slavila 15. svibnja. Misna slavlja su bila tijekom cijelog dana, a svečanu Svetu misu s procesijom u popodnevnim satima predvodio je mons. Milan Zgrablić, zadarski nadbiskup.

Poslije misnog slavlja bio je svečani ophod vjernika ulicama grada Nina koje su uvijek blagdanski uređene. Vjernici pritom nose kip čudotvorne Gospe od Zečeva pjevajući himnu Dobra Majko sa Zečeva te druge pjesme posvećene Djevici Mariji. Čudotvorno Ukazanje Gospe od Zečeva obilježava se tri put tijekom godine: 5. svibnja, na zavjetni blagdan i 5. kolovoza.

Svetkovina Gospe od Zečeva upisana je u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske te je samim time proglašena zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske.

Odobreno Vam je korištenje logotipa ‘ težiti savršenstvu’ od strane engleske izdavačke kuće St. James?

- Da, to nam je jako važno, odobreno nam je na godinu dana korištenje logotipa s egidom ‘ težiti savršenstvu’ od strane engleske izdavačke kuće St. James koja je u svoje izdanje uvrstila našu Kraljičinu plažu u Ninu, Zadarsku županiju i Hrvatsku i to u izdanje Strive for Perfection The Official Platinum Jubilee edition koje je objavljeno povodom platinastog jubileja vladavine engleske kraljice Elizabete u svibnju 2022. godine.

31.05.2023., 09:56h
19. travanj 2024 22:04