<p>Radoslav Bobanović: Naš naglasak na eko proizvodnji će ovim doći još više do izražaja</p>
Radoslav Bobanović: Naš naglasak na eko proizvodnji će ovim doći još više do izražajaVelimir Brkić
StoryEditor
VINARI PRED NOVIM EU NAREDBAMA

Radoslav Bobanović: Pratimo situaciju i prilagodit ćemo se

Vinari će biti zakonski obvezni napisati sve sastojke koji su dodani tijekom proizvodnog procesa

Od 8. prosinca vina će uz postojeće morati davati desetke dodatnih informacija i napisati ih na bocama, nabrajajući sve sastojke i dodatke u proizvodnji, kao što to čini većina proizvođača prehrambenih prerađevina, inače će se smatrati - prevarantima

U svijetu vina i vinoljupstva, naredbom Europske Komisije čeka nas velika novina, s obvezom deklariranja svega i svačega na etiketama, kojima će se vinima “pobrojati sva krvna zrnca”.

Konkretan datum do kad novina dolazi pred nas već je i određen i to je 8. prosinca 2023..

Od tog datuma proizvođači vina unutar EU-a bit će zakonski obvezni napisati sve sastojke koji su dodani tijekom proizvodnog procesa vina na naljepnicama boca.

Nutritivne informacije o vinu

Do sad smo uvriježili vidjeti tu količinu alkohola i upozorenje na sulfate. Sada to uključuje sastojke poput sumpor dioksida, dodanih komercijalnih kvasaca, dodatnog šećera (ako je dodavan), regulacijskih kiselina (ako su dodavane), bojila i drugih aditiva koji se nalaze odnosno mogu nalaziti u vinu. Osim toga morat će vinari dati kompletne nutritivne infomacije: količinu soli, šećera, ugljikohidrata i proteina te ukupne kalorije,..

Dakle biti će posla za laboratorije koliko hoćeš.

Što znaju u Udrugi vinara Zadarske županije

- Pratimo, makar tematsku sjednicu, niti mi, a niti drugi koliko znam na regionalnoj niti nacionalnoj razini nismo imali. Vjerujemo da će biti i neko prelazno razdoblje i detaljnije nacionalne upute iz Ministarstva i Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo. U svakom slučaju mogu reći da ćemo se prilagoditi, a nadam se da će onda i naš naglasak na eko odnosno organskoj proizvodni doći više do izražaja i cijene kod kupaca. Također vjerujem da će neke vrijedne osobitosti ovdašnjeg tla i klime odnosno terroira (omjeri kiseline i šećera, i tsl. a bez dodavanja) doći jasnije pred kupce, makar one koji će to čitati, kazuje nam Radoslav Bobanović predsjednik Udruženja vinara Zadarske županije, karakterizirane upravo po iznimnoj zastupljenosti eko vinara.

Zašto je samo vinarima ovo naređeno?

Pitanje je zašto je ovo naređeno baš i samo - vinarima? Dakle ne i drugim kolegama proizvođačima alkoholnih pića. Pitanje koje se ovim nameće svakom vinaru postavio je i sam Decanter iz Londona najugledniji portal o vinima.

Tromost proizvođača vina

Odgovor je po prilici takav da upozorava na tromost europskih vinara u prilagodbi već 10 godina.

Kažu u Decanteru da, recimo, 70 posto proizvođača piva – kao i mnogi proizvođači žestokih pića – već dobrovoljno pružaju te informacije na svojim proizvodima.

Dakle od 8. prosinca 2023., izostavljanje traženog će predstavljati prevaru prema potrošačima, o sankcijama i hoće li ih biti, za sada nemamo informacija.

Ubuduće će na poleđini boca vina stajati prave male čitulje, znate one s toliko sitnim slovima da vam ni naočale ne pomažu. Istina je da osim rijetkih, malo tko ove deklaracije pročita, i kad su slova dovoljno krupna da ih vidimo, ali obveza je obveza.

Ovim se, kažu u svijetu, događa najveća promjena u etiketiranju vina zadnjih 100 godina, pa se to povezuje s usvajanjem francuske AOP klasifikacije vina, makar s tim i nema prevelike veze. Uostalom, tu francusku AOP (talijansku DOC) klasifikaciju nismo ovdje ni proveli već i dlaje deklariramo vina kao stolna, kvalitetna i vrhunska. No nisu ni Nijemci ili Austrijaci koji imaju svoje tradicije.

12.08.2023., 12:10h
DAMIR MARIČIĆ
27. studeni 2024 07:31