Velika većina vinograda u Zadarskoj županiji zasađena je crnim sortamaDamir Maričić
StoryEditor
FRANCUSKI BORDEAUX NA MUKAMA S PLASMANOM CRNIH VINA

Treba li naše vinare zabrinuti bordoški trend?

Francuska Vlada daje 200 milijuna € za čupanje vinograda s crnim grožđem, a u Zadarskoj županiji kao u Bordeauxu crno dominira u produkciji s gotovo 80%

Najčuveniju crnu vinsku regiju na svijetu francuski Bordeaux trese groznica pada prodaje i pada konzumacije crnog vina koje kod njih čini 75 do 80% proizvodnje. S francuskom vladom traju pregovori oko stimulacije za vađenje vinograda i zamjenu loze nekim drugim kulturama. Kako i u Zadarskoj županiji prevladavaju vinogradi s crnim sortama grožđa kojih je gotovo 75% u ukupnom vinogradarstvu županije pitanje je trebamo li se ovdje zabrinuti i hoće li ovdašnja nova i mlada “vinska revolucija” doživjeti udarac i prije svoje pune afirmacije.

Zadarska vinska (proizvodna) stvarnost

Trženje suprotno vinskoj stvarnosti

Suprotno ovdašnjoj vinskoj stvarnosti sa 75% crnih i 25% bijelih vina iz kontakata sa značajnim brojem ovdašnjih ugostitelja i turističkih djelatnika doznajemo da je ovdašnja vinska konzumacija suprotna odnosno 75% se konzumiraju bijela, a 25 pa i manje crna vina, jer dominacija konzumacije (i rada ovdašnjih ugostitelja) je za vrhunca turističke sezone kad se piju mahom - bijela lagana vina.

Ovaj kraj tradicionalno je kraj crnih vina. U nekadašnjim seoskim vinogradima oduvijek je dominirala Plavina, s dodacima, i crno vino se, kakvo da je bilo, pilo do ljeta, a onda prešlo na nešto bijelog tko ga je imao. Plavina je bila obljubljena zbog rodnosti, otpornosti, saživjelosti s ovdašnjim tlima, kao i saživjelosti ovdašnjih ljudi s njom. I danas kada zbrajamo sve površine ona je najzastupljenija, makar ne pretjerano cijenjena. Prema ARCOD-u je na 12,5% ovdašnjih površina ili do milijun trsova. Kod prvih vinskih iskoraka u 70-tim i 80-tim kroz PK Zadar Nadinsko blato također je udomaćilo unijete mahom crne sorte s dominacijom Grenachea. U recentnoj vinskoj revoluciji Badel 1852 preko Vinarije Benkovac na Korlatu napravio je pravi revolucionarni iskorak mljevenjem kamena da bi podigao vinograd s - tri crna francuska kralja - Merlot, Cabernet Sauvignon i Syrah (Shiraz). Stasali privatni vinari okrenuti tržištu prenose iste sorte i slavu stječu s tim istim sortama ili njihovim kupažama. U novovremenom vraćanju autohtonosti uz ovdašnju Maraštinu i dalmatinski Pošip koji se ovdje lijepo širi i ponaša, opet se značajnije uzgaja Tribidrag odnosno Crljenk kojeg od nekadašnjeg nepostojanja sada u svojim vinogradima uzgaja pet profesionalnih vinara, a dva se spremaju. Hrvatska stvarnost je suprotna, odnosno, dominatno smo zemlja bijelih vina. Kontinentalna Hrvatska dominantno je zona bijelog, a u najvećoj mjeri i Istra i Kvarner, pa su nam stoga Graševina s 25% ukupno proizvedenog vina u državi i Malvazija s oko 12% najzastupljenija vina, dok je u Dalmaciji Plavac mali crni na oko 11,5% ukupne proizvodnje u državi gdje dominaira među crnim sortama. Uostalom tradicija pa i oslonjena na klimatske osobine kraja je da kontinentom dominiraju bijela a mediteranskim vrućim krajevima crna vina.
image

Odležavanje u bačvama je dobro za crno vino

Luka Jeličić

Zadarska vinska (konzumentska) stvarnost

Većina vina ovdje se popije ljeti. Tada nas je oko 300. 000 a ne 150.000, a tih pridošlih 150.000 mahom možemo računati u srpnju i kolovozu i oni troše pa i na vino, puno više nego mi. Tada se pije mahom - laganije, dobro rashlađeno - bijelo vino. Ovdašnja crna nerijetko snažna vina s najčešće 14 a nerijetko i 16% alkohola, a uz to s 30% pa i preko 35% ekstakta što će reći gusta kao hrana, teška su za piti na 30 i 35 stupnjeva. Tako se ovdje kao “vino kuće” najčešće nađe - Graševina ili Malvazija. Nekad i ne samo zbog prethodno spomenutog već i cijene, ali to je druga priča.

20 vodećih sorti Zadarske županije

Najzastupljenije sorte grožđa u ZD županiji redom su: Plavina, Debit, Grenache noir, Syrah, Merlot, Maraština, Trebbiano toscano - ugni blanc, Cabernet Sauvignon, Plavac mali crni, Babić, Victoria (stolno grožđe - zobatica), Carignan, Crljenak kaštelanski - Tribidrag (Zinfandel, Primitivo), Pošip, Cabernet franck, Kardinal crveni (stolno grožđe - zobatica), Chardonnay, Gegić, Brajda crna, Grenache blanc. Od toga je 9 autohtonih hrvatskih ili barem to mislimo, ostalo su unijete sorte. Dominiraju crne sorte s približno 75% uz nešto korekcije posljednjih godina.

Riječ-dvije o mukama po Bordeauxu

Smatra se da je moderno vinarstvo stasalo u Burgundiji, a pečat i ustroj dobilo u Bordeauxu. Iz Bordeauxa su najčuvenija vina na svijetu koja nose taj prefiks, dakle Bordeaux, a iz njega su i Cabernet Franck, Cabernet Sauvignon, Merlot, pa i Malbec i tko zna što sve od crnih. Od tamo je i potekla prva vinska klasifikacija u svijetu, danas opće prihvaćena kao AOC (Appellation d’Origine Contrôlée), a u Italiji se naziva DOC klasifikacija (Denominazione di Origine Controllata). Govorimo o departmanu Gironde, čiji je glavni grad Bordeaux i na kojem je 115.000 hektara (!!) vinograda (Hrvatska je službeno ispod 30.000).

Iako se crne kupaže najčešće nazvane - Chateau ovaj ili onaj, posebno onih pet koji su dobili status “ First Growth” što se prevodi kao “prvi rast” jer je klasificirano još u prvoj klasifikaciji davne 1855.godine (Château Lafite Rothschild, Château Latour, Château Margaux, Château Haut-Brion i Château Mouton Rothschild) i spadaju u najskuplja vina na svijetu a prodaju za 500 ili 1.000 eura butelju odnosno dio čak i nema u slobodnoj ili bilo kakvoj prodaji već na aukciji gdje je Château Lafite Rothschild postigo cijenu od 233.973 dolara, 2010. godine - dok im danas prodaja pada.

“Pomoćna sredstva”

U dominaciji moćnih crnih vina i nedostatnim količinama ovdašnjeg bijelog čak i sad, kada golem dio objekata nudi Graševine i Malvazije prije ovdašnje Maraštine ili Pošipa ima i “pomoćnih sredstava”. Dio ovdašnjih vinara okrenuo se - rosé vinima. Dakle vinima proizvodenim pojendostavljeno rečeno tehnologijom bijelog, a od crnog grožđa. Tome u prilog ide i svjetski trend. Rosé koje se nekad zvalo vinom za damice (s posprdnim naglaskom na ovu zadnju riječ), sada zovemo vinom ljetne avanture i užitka. Od 2% vina u svijetu pred 20-tak godina sada su prešla 12%, makar je to još uvijek nedovoljno. Tome u prilog ide i ovdašnja tradicija jer proizvodnja rosé vina u bivšoj zemlji rođena je ovdje, u Benkovcu s Benkovačkim roséom (od Grenachea iz Nadinskog blata). Sada ga rade gotovo svi ovdašnji vinski profesionalci.

Drugo više olakšavajuće nego pomoćno sredstvo je pak činjenica da ovdašnja moćna crna vina vrhunske kvalitete traže - odležavanje, pa i niz godina i da im godine samo čine dobro, dakle ono što se ne proda - ne propada (za razliku većine bijelih koja valja konzumirati u tekućoj godini ili u što manje godina).

- U naših 80 ili 85 posto vinograda proizvodi se crno vino. Danas u Francuskoj, ali i na izvoznim tržištima, pada njegova potrošnja, kaže Stéphane Gabard, vinogradar i voditelj sindikata u Bordeauxu.

image

Vinogradari u Francuskoj primaju poticaje za prenamjenu proizvodnje

Pixabay

Počelo je s koronom, ali se nastavilo. Pad je posebno drastičan kod crnih vina, iako s ovim novim generacijama i vina općenito u korist drugih pića. Uglavnom francuska vlada podigla je razinu, što svoje, što EU intervencije sa 160 na 200 milijuna eura namjenjenih - destiliranju neprodanih vina, odnosno stimuliranju vađenju vinograda. Pregovaralo se i o 10 i više tisuća eura po hektaru za vađenje vinograda ali se za sad stalo na 6.000 EUR, a dobila bi se i sredstva za sadnju drugih kultura samo ne vinove loze.

Gdje je nestao “francuski paradoks”

Ako ste ljubitelj vina, posebno crnog, a mi Dalmatinci smo to tradicionalno, onda ste čuli za tzv “francuski paradoks”. Britanski znanstvenici su ga otkrili prije 40 tak godina, a “medijski bom” je doživio početkom 9O-tih godina kada se na jednoj američkoj televiziji 60 minuta emitirao izvještaj o snažnoj korelaciji između konzumacije crvenog vina i niže stope bolesti srca kod Francuza. Nakon emisije, Amerikanci su doslovno pohrlili u trgovine kako bi kupili crveno vino, a popularizacija francuskog paradoksa izuzetno je koristila proizvođačima i prodavačima vina. Naime, samo 4 tjedna nakon emitiranja emisije, prodaja crvenog vina u američkim supermarketima porasla je za 44%.

U najkraćem, nekoliko najistaknutijih svjetskih instituta posvećenih zdravstvu bavilo se pitanjem odnosa američke i francuske prehrane i kardiovaskularnih odnosno bolesti srca. Iako je američka hrana većinom tretirana kao trećerazredna, a francuska vrhunska kada su u pitanju masnoće i težina francuska je čak teža od američke. No, za razliku od dominantnog umiranja Amerikanaca od bolesti krvožilnog sustava, kod Francuza to nije izraženo, a ubacilo se i nešto estetskih pitanja pa su Francuzi i Francuskinje elegantni a ‘Ameri’ debeli.

Što je “francuski paradoks”?

’Francuski paradoks’ naziva se pojavu da se kod Francuza bilježi manja stopa smrtnosti i obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti, iako njihova prehrana u prosjeku sadrži veću količinu zasićenih masnih kiselina nego prosječna prehrana stanovništva ostalih razvijenih zemalja, posebice Amerikanaca. Prvi su ga opisali britanski znanstvenici prije više od 40 godina, a svoja su zapažanja temeljili na jednostavnoj usporedbi službenih nacionalnih statističkih podataka posebno istaknute dvije zemlje.

Znanstveno je pak utvrđeno kroz studije, koje su proučavale antioksidativna svojstva crnog vina te pokazale da polifenol imena resveratrol, izoliran iz crnog vina, inhibira oksidaciju LDL-kolesterola, prekidajući prvi korak stvaranja masnih naslaga uz stjenku arterija.Resveratrol se ubraja u snažne antioksidanse i ima cijeli niz blagotvornih učinaka na zdravlje.

Crno vino sadrži puno višu koncentraciju resveratrola iz kožice grožđa nego bijelo vino. Proces proizvodnje crnog vina uključuje produženi kontakt s opnama bobica grožđa, što pridonosi izdvajanju većih količina ne samo resveratrola već i ostalih vrsta polifenola koji iz pokožice prelaze u vino.

Zaštitno djelovanje vina na kardiovaskularni sustav pripisuje se tvari nazvanoj resveratrol, a koja se nalazi u grožđu. U opni grožđa visoka je koncentracija ove fitokemikalije, kojoj se pripisuju brojna pozitivna djelovanja, a posebice zaštitni učinak na kardiovaskularni sistem i kapilare. Brojne znanstvene studije pokazale su da crveno vino – kada se konzumira u umjerenim količinama – povećava razinu HDL («dobrog» kolesterola), a smanjuje razinu LDL («lošeg») kolesterola u krvi. Pa je došlo do eksplozije pijenja crnog vina najprije po Americi pa i diljem svijeta. Štoviše i u Hrvatskoj su u kontinentu počeli saditi što više crnih sorti jer im je s bijelim kao “nezdravim” potrošnja patila.

image

Crno ili bijelo pitanje je sad

Pixabay Zt

Sada izgleda “francuski paradoks” više ne djeluje. Pa i na žalost vinara iz Zadarske županije. Osim ako se priča opet na zavrti.

05.09.2023., 10:26h
PIŠE
 DAMIR MARIČIĆ
23. studeni 2024 15:32