Zadarska županija
StoryEditor
volonterski rad

Primanje sudionika programa Hrvatske matice iseljenika Eco heritage task force

Župan Božidar Longin primio je danas sudionike programa Hrvatske matice iseljenika Eco Heritage Task Force koji borave u Zadru

Program okuplja mlade hrvatskog podrijetla koji se angažiraju volonterskim radom u ekološkoj obnovi i očuvanju hrvatske baštine u lokalnim zajednicama, ali paralelno i uče hrvatski jezik.

U Zadru boravi tako 14 mladih iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Italije, Sudana, Kanade, Argentine i Australije zajedno s voditeljicom Ivanom Rora iz Hrvatske matice iseljenika.

"Zadarska županija rado se odazvala pozivu Hrvatske matice iseljenika za suradnju u provedbi programa Eco Heritage Task Force," istaknuo je uvodno župan Longin podsjetivši pri tom na hrvatsku prošlost u kojoj je bilo nekoliko iseljeničkih valova te na činjenicu da pojedinačna iseljavanja traju i do današnjega dana.

image
Zadarska županija

"Vaši su preci otišli trbuhom za kruhom ili, pak, u vrijeme bivše Jugoslavije, i pritisnuti političkim progonima. Ono što je u tim, realno tužnim i teškim pričama jer svaki odlazak iz Domovine je težak, dobro jest kada se ipak nastavi njegovati znanje jezika i veza s Domovinom te prenositi tu ljubav na djecu, na unuke.

Sudjelovanje u ovom programu dio je upravo te namjere i stoga mi je jako drago da ste pokazali interes i došli ovdje u Domovinu svojih baka i djedova kako biste ju ne samo bolje upoznali, već i kroz svoj volonterski radi čini dobro," rekao je župan Božidar Longin i zahvalio Hrvatskoj matici iseljenika što provodi ovaj i slične programe.

image
Zadarska županija

"Mislim da je zajednički zadatak svih nas potaknuti ljubav prema Domovini kod onih koji odrastaju daleko od nje, a puno je lakše voljeti ono što poznaješ. U konačnici krajnji cilj ovakvih programa možda je i stvaranje želje kod nekoga od polaznika da učine suprotno od svojih predaka i vrate se graditi život u Hrvatskoj. Danas je Hrvatska moderna i razvijena zemlja, članica Europske unije, i ne postoji razlog zašto mladi ljudi ne bi mogli ovdje ostvariti svoje poslovne i privatne planove," dodao je još župan Longin.

U ime Hrvatske matice iseljenika na gostoprimstvu je zahvalila Ivana Rora koja je rekla da je do sada ovaj program održan na 24 lokacije u kojem je sudjelovalo 1226 mladih iz 40 zemalja.

image
Zadarska županija

Zahvalila je Zadarskoj županiji koja je sudionicima programa financirala smještaj i prehranu u Đačkom domu u razdoblju od 22. srpnja do 6. kolovoza te razgled grada uz pratnju turističkog vodiča.

"Provedba našeg programa rezultirala je kod jednog dijela naših iseljenika povratkom u Domovinu i brakovima, tako da ovaj program smatramo jednim od boljih. Spajamo volonterski rad sa učenjem hrvatskog jezika, a u Zadru ćemo imati i jednu multimedijalnu radionicu u sklopu koje ćemo prikazati što smo sve za svoga boravka tu napravili," rekla je Ivana Rora.

Zadarska županija povezala je Hrvatsku maticu iseljenika s Volonterskim centrom u Zadru koji im je pomogao dogovoriti volonterske akcije u sklopu koje su već očistili školski vrt Prirodoslovno-grafičke škole i OŠ Šime Budinića gdje su i obojali školsku dvoranu. Čeka ih još čišćenje rijeke Zrmanje i okoliša Srednjoškolskog đačkog doma, posjet Udruzi Prospero u Gračacu te bojanje klupa i sređivanje biljaka u Domu sv. Frane. U suradnji sa Sveučilištem u Zadru organizirana im je i nastava hrvatskog jezika, a posjetit će i PP Telašćica.

image
Zadarska županija
28.07.2024., 10:27h
19. rujan 2024 03:00