Ušće i pogled na franjevački samostan Svete Marije BezgrješneAndrej Perović
StoryEditor
ZAPAŽEN LOKALITET NA GOOGLE MAPSU

Rječica Karišnica, omiljeno odredište domaćih gostiju ocijenjeno s 4,6

Izvire u spilji odakle se zatim vijugavim tokom spušta prema ušću u Karinskom moru

Rječica Karišnica vodeni je tok dugačak oko 2.400 metara, a izvire u spilji na nadmorskoj visini od 20 metara te se zatim vijugavim tokom spušta prema Karinskom moru. Kanjon je dubine do 100 metara, a širine 80 pa do 200 u donjem toku prema ušću. Uz korito Karišnice vodi uredan makadamski put kojim se može doći do ostataka starih mlinica. Sve je ogrnuto veoma bogatim biljnim svijetom u kojemu je zabilježeno više od 350 vrsta biljaka.

Razna staništa

Životinjski svijet također je bogat zahvaljujući nizu različitih staništa koja se nalaze na malom prostoru. Tu borave šišmiši potkovnjaci, žabe gatalinke i zelene žabe, podzemne vodene kozice, bukovačke orijaške vodenbabure i vodeni kornjaši te vretenca. Posebno se ističu i različite vrste kukaca i pauka kao što su obrubljeni kozak, velika mőra te mangora acalypha.

Ovdje su svoje stanište pronašle i neke vrste ptica među kojima se svakako ističu sova ušara, modrokos i kulik sljepčić.

Sve ovo i još mnogo neizrečenoga polako, ali sigurno pretvara ovaj mali biser prirode naše županije u sve veću turističku atrakciju. Svjedoče o tom i podatci s javnoga servisa Google Maps gdje si je ovaj lokalitet zaslužio ocjenu 4,6 i prikupio više desetaka osvrta i komentara.

Lijepo i zaraslo

Staza za opuštanje i odmor uz prekrasnu prirodu i šum vode mlinica, piše sanja Kukavica, a Marija Lučić piše:Prekrasna priroda, mjesto koje često posjećujemo, ali mislim da bi trebalo malo više raditi na održavanju, a s ovim se mišljenjem slaže i većina ostalih komentatora koji su, zanimljivo, pretežito domaći gosti. Od stranih tu je Christoph K koji hvali stare mlinice, no nažalost zarasle te upozorava da se treba poštovati zabranu prometovanja automobilima, ako se ne želi “upoznati prijateljskog rendžera”.

13.11.2023., 09:15h
IVAN STAGLIČIĆ
01. svibanj 2024 23:04