Plavina, najzastupljenija ovdašnja sortaDusko Jaramaz/pixsell
StoryEditor
VINSKA “POJITELJICA I SLUŠKINJA”

Škaulji i PZ MasVin rade bijelo i rosé vino od Plavine

Plavina je još uvijek ovdje sorta koja se najviše sadi. Preci su nam je gajili jer obilno rodi, a zemlje je bilo malo

Da se nešto novo sprema i radi s Plavinom, ovdašnjom tradicionalno, na seoskim vinogradima kroz stoljeća, najzastupljenijom sortom, stoga vinskom nam “napojiteljicom” predaka, ali uvelike i podcijenjenom “sluškinjom”, otkako se priklonismo svjetskim “kraljevskim” sortama, načuli smo za ove teške i čudne vinogradarske berbe. Pa gdje ćeš provjeriti nego u Ravnim kotarima. Pa nas je put nanio kod jednog od kotarskih vinskih serdara u OPG Šime Škaulja gdje nas čeka Tomislav, a Šime će se pridružiti.

Bijelo vino od Plavine zbog eksperimenta i nevolje

image

Tomislav Škaulj i bijelo od Plavine u Vinariji Škaulj

Damir Maričić

Zašto bijelo od crnog?

- Budući da je ove godine takva situacija da smo imali dosta štete posebno u bijelim grožđima pogotovo ova nam gore pozicija preme Korlatu i Biljanima, a ne samo Nadinsko blato, gdje smo imali štetu od tuče. A taj nam dio nasada Maraštine ide u naš bijeli cuvee.

Koji je već prodan?

- Koji nam je radno vino, tržišno valorizirano, a ispalo je da smo skroz u deficitu pa smo se odlučili raditi od Plavine bijelo vino. Prvi put smo se upustili u taj projekt i eksperiment i na kraju smo s tim zadovoljni. Ispalo je sasvim solidno.

Da ne bismo samo pričali, idemo mi do njega. Koliko vidim Tome, bijelo je?

- Boja odgovara traženom. Arome nisu intenzivne već nježne i laganije. Kiseline su 6 odnosno fantastične.

Rađeno je radi vašeg cuveea BIli, zbog njega ste ga radili. I hoćete li tako li i zasebno?

- Ide u kupažu ali joiš ćemo vidjeti da li ostaviti jednu količinu zasebnu zbog neobičnosti, a moguće će ljudi imati želju probati tu “albino plavinu”. Odlučit ćemo.

Do sad je uz moguće nešto dodatka to bila mješavina Chardonnaya i Maraštine, sada bi imala i Plavinu?

- Tako je.

U svijetu je takva metoda stara. No koliko znam ovdje i od Plavine je to prvi put?

- Koliko i mi imamo uvid ovo je prvi slučaj.

Koliko je Plavina pogodna za to, koliko boje joj prodre iz smaih kožica u meso odnosno bobice?

- Ona je inače oskudnija s antocijanima koji daju boju grožđu i inače tanje pokožice. Pa smo se i za to odlučili, kao i za malo raniju berbu pa i da zadržimo dobru kiselinu nužnu bijelom vinu, a onda je bojom manje zahvaćen, konstatira Tomislav,

Osvrnemo se i na berbu općenito, a uz spomenute stradale nasade Maraštine, dosta je plamenjača toga uništila nakon kiša, a zbog kojih se nije moglo u vinograde pa se kasnilo. Kako smo se okušali i u portugalskim vinima, šteta je bilo ne probati par bisera iz Škauljevih podruma pa smo već oglasili favoritom ovogodišnji im Chardonnay, a naravno potom okušali barikiirani Crljenak, što bi mogao završiti i u magnumu, a iz barika smo nategli i jedan ludi Merlot. No osvrćem se i na kruzere koji ovdje dolaze?

- Ove godine bitno povećano jer Tomislav Fain kroz svoju Terra Travel agenciju forsira Kotare i vinske probe i agroturizam i sve raste, ističe pohvalu Terri i Fainu obitelj Škaulj.

image

Vinarija Škaulj, prva koja je ugostila kraljevske ekselencije

Damir Maričić

Portugalski eksperimentalni nasadi dali prva vina

U projektu s prof. Edijem Maletićem i Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, ali Benkovcem i Zadarskom županijom s kolegama iz Portugala, imate nasada na kojima je i šest njihovih sorti. Govorimo o vinu prijateljstva gdje su razmijenjene sorte iz kojih imate i vina?

- Tako je, imamo tri crne i tri bijele sorte i napravili smo šest zasebnih vina. Od bijelih Arinto, Fernao Pires i VItal i crnih Touriga Franca, Touriga Nacional i Vinhao. To je razmjena Grada Benkovca i njihovog grada Alenquer blizui Lisabona. Oni su sadili Maraštinu, Pošip i Debit od bijelih, te od crnih Svrdlovinu, Crljenak i Plavac mali crni od crnih.

I koliko ste ovom prvom berbom zadovoljni?

- Ovo je prva berba i u teškoj vinogradarskoj godini pa mogu reći da smo i prezadovoljni

Kažeš nije uopće bilo bolesti u ovoj godini kao “rođenoj” za bolesti?

- Tako je, velika otpornost na bolesti.

- I na vrućine iznimna, dodaje Šime koji nam se pridružio pa konstatiramo ako ove klimatske promjene nastave da će dobro poslužiti, jer ako nastavi postat ćemo Sjeverna Afrika.

Nešto sam vrlo eksperimentalno i nedoraslo do vina probao lani, jer je prof. Maletić radio neke kupaže, a nešto jendosortno i predstavio na fešti mladih ulja i vina u Nadinu za sv Nikolu. To je taj isti vaš odnosno njihov nasad?

- Baš tako, naš i njihov, Po ugovoru projekta mi smo obvezni pet godina davati Sveučilištu određene količine grožđa da rade pokuse na fakultetu.

Vama potom to ostaje. Što ćete s njim?

- Nakon pet godina nam ostaje. Vidjet ćemo i raditi i dalje. Ako se neke sorte izdvoje i pokažu vrijedne onda ćemo ih i uvećati. Inače - kupaža. Neke bi mogle biti zaniljive i kao sortne.

- I sada se radi na tome da se stave na listu priznatih odnosno dopuštenih sorta na našem području odnosno u Hrvatskoj, dodaje Šime.

Naime inače i da su najbolje osim kroz kupaže ne mogu ih ni stavljati na tržište.

Posjećujete se?

- Išli smo s delegacijom prof, Maletića, Benkovca, Zadarske županije i mi ove godine, a njihov uzvratni psojet očekujemo u lipnju iduće godine, nastojat ćemo njihov boravak povezati s Vinfestom Benkovac.

Što su oni dobili od naših?

- Kod njih je to što smo probali bilo još mlađe, dakle od lani. Radili su eksperimente i s kupažama. Osobno me dojmila kupaža Vitala i Pošipa u vinariji Empatija. Vrlo zanimljivo. Kažu da su im se sve sorte pokazale korektne.

Što je od svih Portugalaca favorit?

- Arinto mi se čini najbolji i s kiselinama i šećerom i aromatikom. A i u svijetu je već prepoznata sorta, konstatiraju Škaulji.

Rosé od Plavine u PZ MasVin

image

Radoslav Bobanović i Rosé od Plavine PZMasVin

Damir Maričić

Evo nas nešto južnije preko vinogradarskog carstva Nadinskog blata, moram reći kroz jako dobru makadamsku cestu, spustili smo se do Polače pa još malo ka poziciji Poljoprivredne zadruge Maslina i Vino gdje nas čeka Radoslav Bobanović. On je započeo isti eksperiment. Zašto i kako?

- Jedan je razlog bio da me zanima što se može dogoditi. Drugi ako se dogodi dobro i bude bijelo, bijelog mi ionako nasušno fali. ili ćemo imati lijep rosé kojeg isto treba. Postoje sve pretpostavke da se od Plavine u neko pametno vrijeme berbe dobije odlično bijelo vino, to nema spora. Vidjet ćemo. Mi smo po pokazateljima koje za sad imamo brali malo kasnije nego je trebalo pa je kožica i osnažila, a dio boje zahvatio i bobe. U svakom slučaju očekujemo savršeno vino.

Svijet radi bijelo od crnog grožđa, da samo spomenemo najčuvneije šampanjce. No ovdje je i “nevolja” dominacije crnih sorti, a prodaja ide mahom ljeti kada se piju mahom bijela. Pa ste u manjku?

- Svi smo proizvođači to osjetili. Znate da sam kazao kada je prof, Maletić pozvao da pošaljeno Maraštine na međunarodni simpozioj o Malvaziji u Dubrovniku da ni ja ni većina nismo mogli slati jer je više nismo imali, svega je nekoliko našlo još nešto za dostaviti. Nedostatak je pa se onda u prodaji posegne za unutrašnjosti - Graševinama ili Malvazijama.

I ovdje vlaja probati to čudo od Plavine. I evo nas u podrumu. Vrsan Rosé za sad. Naravno da smo i ovdje malo “prošarali” pa začudo i ovdje izvrsatan ovogodišnji Charadonnay gotovo za piti. I ne možemo ne svrnuti do groma od Crljenka, a o starim adutima Syrahu (čini mi se ovogodišnji blistav, unatoč gadnoj godini, no sjećam se da je i njihov Syrah iz one paklene 2014. bio impresivno ocjenjivan po svijetu).

Zadarska napojiteljica i sirotica predmet čarolije

Plavina je još uvijek ovdje sorta koja se najviše sadi. Preci su nam je gajili jer obilno rodi, a zemlje je bilo malo, a voda nije bila za piće. Davala je tanka vina, pogotovo kad bi joj pustio sav rod, a u selima se to redovno činilo. I pile su i babe koju litru bez da obara. Odnedavno je Tomislav Glavić redukcijom roda i brigom dokazao da može biti i solidno vino. Pridružio se i Radovan Ivaneža s vrsnim Plavinama. Mnogi su je poželili u kupažama, da očuva kiselinu i ublaži premoćna nam vina, I za Rosé se pokazala punim pogotkom. Sada znamo da je pogodna i za pjenušce, a kako vidimo i za bijela vina. Dakle, svi su izgledi, da bi osim nasljeđenih nasada po starinskim porodičnim vinogradima i kod plantažnih nam vinogradara mogla dobiti bolje mjesto.

Dani otvornih podruma 5X11

Radoslavu Bobanoviću kao predsjendiku Uduge vinara Zadarske županije postavljamo i pitnaje dalnjih priprema za Martinje, koje smo već najavljivali.

- Idemo za sad na ovaj način, znači na Dane otvorneih vrata vinarija. U znaku smo 11 jer je to 11. 11 (studenog), kada počinjemo u 11 sati do 11 odnosno 23, a nudit ćemo hranu i vina za 11 eura. Popis se formira, a blagovremeno ćemo dati javne objave sa imenima vinara i vinarija kao i kontakt telefonima da se društva mogu najaviti. Za sad mogu reći da su se uključili VInarija Škaulj, VInarija Degarra, naša vinarija PZ MasVin, Vinarija Fiolić, Kraljevski vinogradi, a niz kolega se najavilo i čekam zadnju njihovu potvrdu. Očekujemo sve kolege koji imaju podrume odnosno kušaonice koje mogu primaiti goste.

25.10.2023., 08:54h
DAMIR MARIČIĆ
23. studeni 2024 23:04