STIPE VULIĆZdt
StoryEditor
RAZGOVOR S NAČELNIKOM OPĆINE...

STIPE VULIĆ Do kraja godine tematsko dječje igralište u Rovanjskoj, uskoro i školska dvorana u Jasenicama!

Poseban je naglasak na poboljšanju demografske slike i podizanju kvalitete života svih žitelja. Ulaže se u školsko igralište, školsku dvoranu, sanaciju sakralnih objekata i izgradnju novog groblja...

Razgovarali smo s načelnikom Općine Jasenice, Stipom Vulićem o ostvarenim projektima i brojnim pomacima u njegovom dosadašnjem mandatu. Pojasnio je sve oko projekata koji su u tijeku, kao i one koje planiraju u skoroj budućnosti.

Poseban je naglasak na poboljšanju demografske slike i podizanju kvalitete života svih žitelja. Govorio je i o školskom igralištu, školskoj dvorani, sanaciji sakralnih objekata i izgradnji novog groblja.

Rekonstrukcija školskog igrališta

Što biste izdvojili kao najznačajniji projekt u svom dosadašnjem mandatu?

image

Igralište u Rovanjskoj

Općina Jasenice

- U nepune dvije godine pripremili smo i realizirali jako puno projekata. Svaki je projekt na kojem smo radili značajan i doprinio je onome za što je i namijenjen. Izdvojio bih utrku Zrmanja triple challange koju smo organizirali u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta, koja se održava uoči Europskog tjedna sporta s kojom smo željeli istaknuti važnost bavljenja sportom.

“Osnovna zamisao je da dvoranu koriste učenici naše Osnovne škole, ali isto tako i sportski klubovi i rekreativci s područja Općine. Dvorana će se osim sportske namjene koristiti i za kulturna i društvena zbivanja”- Stipe Vulić...

U suradnji s TZ Jasenice u 2022.godini prijavili smo se natječaj FLAG-a Tri mora unutar Mjere 2.2. Potpora vrednovanju, zaštiti i promociji kulturne-maritimne baštine te tradicije ribarstva i akvakulture. Odobrena su nam sredstva u iznosu od 576.177,50 kn kojim će se do kraja ove godine izgraditi tematsko dječje igralište u Rovanjskoj te organizirati manifestacije i edukacije s ciljem očuvanja maritimne baštine.

U Rovanjskoj smo uz pomoć županijskih sredstava i sredstava Ministarstva turizma i sporta rekonstruirali školsko igralište, koje nije bilo sigurno za učenike kao niti za ostale korisnike. Realizirali smo i trenutno realiziramo brojne druge projekte koju su vidljivi našim mještanima.

Na čemu trenutačno najviše radite?

image

Stipe Vulić, načelnik Općine Jasenice

Općina Jasenice

- Radimo paralelno na više projekata, prije dva mjeseca uspješno smo prijavili projekt “Posjetiteljski centar Tulove grede – nove vrijednosti Parka prirode Velebit” na NPOO natječaj te očekujemo rezultate natječaja kroz iduća tri mjeseca. Radi se o projektu obnove postojećeg objekta na Podpragu kod Crkve sv. Frane. Ukupna vrijednost projekta je 4.000.000,00 €, a sredstva za izradu projektne dokumentacije u potpunosti smo dobili od Fonda za zaštitu okoliša.

U suradnji s Vodovodom ishodili smo građevinsku dozvolu za izgradnju vodovodne mreže u Zatonu Obrovačkom zaseok Prše...

Groblje je što se tiče izgradnje u završnoj fazi, plan je do kraja godine završiti samu izgradnju, a iduću godinu započeti s hortikulturnim uređenjem groblja...

U tijeku je i realizacija programa “Zaželi”. Sredstva za realizaciju ovoga projekta osigurali smo u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u iznosu od 441.575,00 kn. Ovaj program ima za cilj uključivanje teže zapošljivih žena na tržište rada, što ujedno podrazumijeva borbu protiv siromaštva i smanjenje nezaposlenosti kao i poboljšavanje kvalitete života krajnjih korisnika programa, osoba u starijoj životnoj dobi i nemoćnih osoba.

image

Projekt obala Maslenica

Općina Jasenice

U fazi smo izmjene Prostornog plana, za čiju smo potrebu po prvi put za Općinu izradili Prometnu studiju i izvješće o stanju u prostoru. Konstantno radimo na uređenju javnih površina, hortikulturnom uređenju, održavanju i asfaltiranju cesta, izgradnji javne rasvjete, nabavi urbane opreme i opremanju komunalnog pogona kako bismo lakše i brže održavali javne površine.

216.303,304 € za demografske mjere

Na koji način pozitivno utječete na demografiju u Općini?

image

Groblje Jasenice

Općina Jasenice

- Općina provodi niz potpora od naknada za novorođenu djecu, novi dječji vrtić sigurno je veliki korak naprijed prema boljoj demografskoj slici. Vrtić je u svojoj drugoj godini rada u cijelosti popunjen što dokazuje koliko je zapravo bio potreban. Općina također financira nabavu radnih bilježnica osnovnoškolcima, sufinanciramo prijevoz srednjoškolcima i stipendiramo studente. Sveukupno za demografske mjere Općina izdvaja 1.629.629,00 kn ili 216.303,304 €. Iako smatram da su sve ove mjere samo dio poticaja koji trebamo da bi se poboljšala demografska slika, bitno je razvijati cijeli sustav i stvoriti klimu i ambijent poželjan za život u kojem se ljudi osjećaju sigurno.

Kako napreduje projekt školske dvorane? Zašto je toliko potrebna i tko bi ju mogao koristiti?

image

Monografija Maslenica Jasenice

Općina Jasenice

- Intenzivno radimo na pripremi projekta, imali smo komplikacija vezanih za zemljište koje smo uspješno riješili, sada je u tijeku izmjena projekta koja će biti ubrzo gotova i nadamo se u idućih par mjeseci ishođenju građevinske dozvole, a nakon toga očekujemo natječaj na koji ćemo prijaviti izgradnju dvorane. Osnovna zamisao je da dvoranu koriste učenici naše Osnovne škole, ali isto tako i sportski klubovi i rekreativci s područja Općine. Dvorana će se osim sportske namjene koristiti i za kulturna i društvena zbivanja.

Sanacija pomorskog dobra

Nedavno su Općini Jasenice odobrena sredstva Ministarstva za sanaciju i rekonstrukciju pomorskog dobra. Što žitelji mogu očekivati?

image

Tulove grede

Općina Jasenice

- Pomorsko dobro u općini nalazi se u lošem stanju, u protekloj godini uz pomoć sredstava županije i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture sanirali smo dijelove obale u Modriču, Rovanjskoj i Maslenici, a isto nas očekuje i u 2023. Kako se Jasenice turistički razvijaju, potreba za plažama se povećava, tako da smo krenuli u izradu projektne dokumentacije za izgradnju plaže u Maslenici koja će zadovoljiti potrebe kako domaćih, tako i stranih gostiju.

O gradnji groblja govori se od 2016. godine. Ima li pomaka po tom pitanju?

U fazi su izmjene Prostornog plana, za čiju su potrebu po prvi put za Općinu izradili Prometnu studiju i izvješće o stanju u prostoru...

- Groblje je što se tiče izgradnje u završnoj fazi, plan je do kraja godine završiti samu izgradnju, a iduću godinu započeti s hortikulturnim uređenjem groblja. U posljednje dvije godine na izgradnju groblja izdvojili smo 2.532.759,74 kn ili 371.660,56 € isključivo vlastitih sredstava. Do kraja godine izdvojit ćemo još otprilike 1.700.000,00 kn ili 224.575,68 €.

Što još valja istaknuti?

image

Plaža Maslenica

Općina Jasenice

- Povodom 30. obljetnice Akcije Maslenice i Dana Općine Jasenice izdali smo monografiju “Maslenica – Jasenice”. Osim nabrojanih projekata u fazi smo izrade idejnog rješenja za rekonstrukciju “Ribarske kuće” u Rovanjskoj i razrušenog objekta u Jasenicama kod Crkve sv. Jeronima. Potičemo rad udruga, osnovan je i MNK Jasenice koji je okupio veliki broj mladih. Na kraju mogu reći da smo zadovoljni s prve dvije godine mandata i s onim što smo odradili. Kod predanog i poštenog rada rezultat ne može izostati - kaže nam Stipe Vulić za Zadarski tjednik.

02.05.2023., 18:43h
12. svibanj 2024 13:03