SV. FILIP i JAKOV, 30.5.2023. Svecanost urucenje kljuceva za 24 POS-ova stana... Dvije (u sredini) od četiri POS-ove zgradeVelimir BrkiĆ
StoryEditor
DIRLJIVI TRENUTCI - POVIJESNI DOGAĐAJ IZNAD SV. FILIP I JAKOVA

U Filipjakovu svečano uručeni ključevi za 24 POS-ova stana

Projekt je vrijedan 2,3 milijuna eura, Općina je osigurala zemljište i infrastrukturu dok je državna subvencija 600 tisuća eura

Veliki dan za Općinu Sv. Filip i Jakov i njezine žitelje, posebice za 24 mlade obitelji kojima su uručeni ključevi novih POS-ovih stanova iz APN-ovog Programa poticane stanogradnje. Riječ je o četiri stana na lokaciji Rabatin iznad općinskog središta Sv. Filipa i Jakova s fascinatnim panoramskim pogledom na priobalna naselja, otoke i Pašmanski kanal. Od 24 stana u prizemlju su dva za invalide.

- Vjerujem da je ovaj dan posebno emotivan za sve nazočne. S jedne strane za vas dragi općinski žitelji koji ćete danas primiti ključeve i na taj način i formalno ući u Vaše stanove te nakon postanarstva ili života s roditeljima započeti novi, ja se nadam, ljepši i ugodniji život, jedno bolje i kvalitetnije stanovanje, a s druge strane i za sve nas ovdje nazočne koji smo inicirali i realizirali ovaj projekt u zajedništvu te vjerujem da ćemo tako nastaviti i u budućnosti, poručio je Zoran Pelicarić – Peco, općinski načelnik.

Nastavak izgradnje POS-ovih stanova

Ovo je ujedno i demografska mjera jer se za svako živorođeno/usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, subvencija produžuje za dodatne dvije godine.

- Za POS-ove stanove zaprimili smo 70 molbi pa da smo izgradili još četiri zgrade svi bi se stanovi po povoljnoj cijeni prodali. U dogovoru s direktorom APN-a Draganom Hristovom moguć je nastavak izgradnje novih POS-ovih stanova, objavio je Pelicarić.

image

SV. FILIP i JAKOV, 30.5.2023. Svecanost urucenje kljuceva za 24 POS-ova stana.. Zoran Pelicarić, Dragan Hristov, Marin Colić

Velimir BrkiĆ
Tadašnji ministar državne imovine Goran Marić i načelnik Pelicarić potpisali su 2018. ugovor o darivanju zemljišta Rabatin površine 40 tisuća metara četvornih vrijedan 36 milijuna kuna (4,9 milijuna eura) za izgradnju nove stambene zone.

- Ovo je još jedna potvrda plodonosne suradnje resornih ministarstva s lokalnom zajednicom, jer za jednu ili dvije godine u stambenoj zoni Rabatin bi trebalo živjeti oko 500 ljudi, istaknuo je Pelicarić.

Općina Sv. Filip i Jakov u projekt Rabatin je uložila četiri milijuna kuna, dala besplatno zemljište, dovela svu infrastrukturu, trafostanicu, struju, vodu i kanalizaciju, a uredit će i okoliš. Na taj način došlo se do cijene stanova od 1341 eura po metru četvornom koja je izuzetno povoljna s obzirom na današnje cijene nekretnina.

Rezultat rada općinskog tima

image

SV. FILIP i JAKOV, 30.5.2023. Svecanost urucenje kljuceva za 24 POS-ova stana.. Vlastiti stan, vlastita slobodica

Velimir BrkiĆ
- Rezultat je ovo općinskog timskog rada bez kojeg nema uspjeha u realizaciji brojnih općinskih projekata. Ovo je veliki uspjeh za ovakvu malu općinu koja u sedam naselja broji 4.500 stanovnika. U ovaj projekt vjerovali su ljudi koji su u njega investirali, država koja je vjerovala Općini, ponosno će Pelicarić.

Izgradnja stanova po programu POS-a već je davno prepoznat program stambenog zbrinjavanja mladih obitelji, koje za manju cijenu metra četvornog od tržišne, dobivaju sigurnost i kvalitetu gradnje vlastitog doma.

- Riječ je o četiri zgrade od kojih svaka ima po šest stanova,te pripadajuće spremište i parkirno mjesto, a stanovi iznad prizemlja i balkone. Riječ je o investiciji od 2,3 milijuna eura (17,5 milijuna kn), a poticajna sredstva RH su iznosila 600 tisuća eura (4,5 milijuna kn), rekao je Dragan Hristov, istaknuvši kako se u obiteljima koje su podigli subvencione kredite u Hrvatskoj rodilo preko šest tisuća djece.

Obred blagoslova predvodio je don Dario Matak, župnik Sv. Filip i Jakova i Sikova. A osim navedenih na ovoj impresivnoj svečanosti nazočili su predsjednik Općinskog vijeća Igor Pelicarić, općinski vijećnici i službenici, direktor Komunalca Marin Colić i mnogobrojni uzvanici.

06.06.2023., 12:29h
20. travanj 2024 10:21