27030
Morski.hr
StoryEditor
Dobili i građevinsku dozvolu

U Tkonu dvoje stranaca izgradili kuću u moru

Novi slučaj uništavanja pomorskog dobra dogodio se u Tkonu na otoku Pašmanu, a pažnju javnosti na to je usmjerio županijski vijećnik SDP-a Zadarske županije Jure Zubčić

U Tkonu je izgrađena kuća u moru. Prema podatcima iz katastra, vlasnici čestice su dvoje Francuza. Kontaktirali smo Zubčića koji nam je objasnio situaciju rekavši da se kuća nalazi u moru, a prema navodima stanovnika, građevinska inspekcija je nekoliko puto naredila zatvorila i zabranila gradnju sporne kuće. 

- Lokalni stanovnici rekli su mi da je građevinska inspekcija već bila zatvorila i zabranila gradnju te kuće, no vlasnici su sudskim putem pobili odluku građevinske inspekcije jer im je izdana građevinska dozvola za gradnju sporne kuće, govori Zubčić pa nastavlja: - postavlja se pitanje tko je izdao građevinsku dozvolu i je li ona u skladu sa zakonima, jer je zemljište očito na pomorskom dobru. 

- Druga je mogućnost, objašnjava Zubčić, da je dozvola izdana u skladu sa zakonima, ali je netko svjesno povukao krivu granicu pomorskog dobra da bi izbjegao tu parcelu. Navodi kako u ovom trenutku pokušava otkriti tko je izdao spornu građevinsku dozvolu i na koji način, a spornu gradnju prijavio je građevinskoj inspekciji. 

Također, spomenuo je kako je primjerice u Splitsko-dalmatinskoj županiji puno bolja suradnja između županijske uprave i lokalnih političara po pitanju zaštite pomorskog dobra, dok u Zadru gotovo ne postoji. 

- Građevinska inspekcija je troma i potkapacitirana, lučka kapetanija se rijetko i oglašava, a župan se s jedne strane hvali kako štiti pomorsko dobro, a na skupštini govori kako nema on tu nadležnost, nego smo mi u Svetom Filipu i Jakovu morali zaustaviti tri nelegalne gradnje, oštar je Zubčić. 

Na kraju je komentirao  novi prijedlog Zakona o pomorskom dobru rekavši da smatra da će takav zakon samo pogoršati stvari jer su stvari koje su bile loše u ovom Zakonu o pomorskom dobru, samo prebačene u Zakon o prostornom planiranju. 

Praksa gradnje na  pomorskom dobru izgleda postaje uobičajena na hrvatskoj obali, sada ostaje vidjeti hoće li sve brojnije prijave i novi zakon utjecati na smanjenje te prakse. 

14.07.2023., 13:16h
29. travanj 2024 20:38