Povijesna procesija kroz DebeljakVELIMIR BRKIĆ
StoryEditor
MISA I PROCESIJA

U Župi sv. Kasijan Sukošan prvi put proslavljen blagdan sv. Rite

Misno slavlje s blagoslovom i veličanstvenom procesijom sa svetičinim kipom i moćima uz sudjelovanje oko 1.000 vjernika s crvenim ružama u rukama, bilo je vrhunac pripreme za blagdan sv. Rite koju su vjernici proteklih 15 četvrtaka u debeljačkoj crkvi molili za svoje nakane

U Župi sv. Kasijan Sukošan (Sukošan, Debeljak) po prvi put je uopće proslavljen blagdan sv. Rite, čudotvorne svetice beznadnih i bespomoćnih slučajeva. U odsutnosti župnika Marinka Duvnjaka svečano euharistijsko slavlje u crkvi Uznesenja BDM – Velike Gospe predvodio je vlč. Josip Kolega, duhovnik u pulskom Biskupijskom misijskom sjemeništu Redemptoris Mater.

- Ovo misno slavlje s blagoslovom djece i bračnih parova te veličanstvenom procesijom sa svetičinim kipom i moćima je vrhunac pripreme za blagdan sv. Rite koju su vjernici proteklih čak 15 četvrtaka u debeljačkoj crkvi molili za svoje nakane nastale iz pučke pobožnosti u spomen na 15 godina svetičine stigmatiziranosti, tijekom kojih je svetica na čelu nosila stigmu Kristova trna, objašnjavaju sakristijani crkve Uznesenja BDM i župne crkve sv. Kasijana, Šime Dražić - Kinda i Marko Peić – Pito.

image

Slavlje je predvodio svećenik Josip Kolega

VELIMIR BRKIĆ

Evangelizacija i rast u kršćanskom životu

Ova se pobožnost osobito proširila Italijom i u inozemstvu nakon što je papa Lav XIII. 24. svibnja 1900. proglasio Ritu sveticom.

- U ovoj crkveno-pučkoj pobožnosti, ističe se vrijednost evangelizacije i rasta u kršćanskom životu, kazala je Marija Škara iz Škabrnje, podrijetlom iz Podgradine, koja je na ovo događanje došla sa svojom princezicom, kćerkom Ritom.

Pred nepreglednim mnoštvom vjerničkog puka u dupkom punoj crkvi, dvorištu uokolo crkve i prilaznim putevima vlč. Josip je održao nadahnutu i svakom od preko 1.000 nazočnih s crvenom ružom u rukama nadasve razumljivu propovijed.

- Sveta Rita je svoju dušu hranila na izvoru Isusove ljubavi, bila je ponizna i poslušna Bogu te svojim životom slijedila Krista. Sv. Rita donosi radost i prevladava nemoguće, poručio je svećenik Josip Kolega, podrijetlom iz Zadra.

U crkvenom slavlju osim zbora sudjelovalo je više vjernika. S puno pobožnosti i emocija održan je blagoslov djece, pojedinačni blagoslov bračnih parova i njihovih potreba.

image

Sveta Rita

VELIMIR BRKIĆ

Životna zaštitnica potrebitih

- Sveticu nemogućeg zazivaju kod neplodnosti, osamljenosti, bolnih rana i bolnih tijela, očajnih stanja, naizgled nemogućih i nerješivih problema i slučajeva. Zaštitnica je bolesnika, roditelja, udovica, majki, ranjenika, žrtava bračnog nasilja i pogrda, problematičnih brakova, očajničkih podviga, zaboravljenih i izgubljenih slučajeva te mnogih naselja, župa i crkava diljem svijeta, nabrojio je Smolić, vjernik laik.

Na besprijekorno organiziranoj procesiji na čelu kao i uvijek je bio križ jer se time otkriva smisao života kroz zajednički hod Kristovih vjernika koji slijede Krista na svom životnom putu. Kip svetice od crkve do centra sela i Športskog centra Šaraj te uz nogometno igralište nosili su debeljački muževi i mladići.

Rita, velika je ljubav tvoja

Kip svetice bez postolja visok oko 1,45 metara je kupljen u Italiji za što su milodare skupljali župljani Sukošana i Debeljaka i jedini je u Zadarskoj nadbiskupiji, a nakon blagoslova postavljen u praznu nišu debeljačke crkve. Kupljen je na inicijativu župnika don Marinka.

Zbog prijenosa svetičinog kipa i moći od župne crkve sv. Kasijana iz 9./10. stoljeća do crkve Uznesenja BDM (Velike Gospe) iz 1970. godine po prvi puta u povijesti je održana veličanstvena, 5-kilometarska procesija od Sukošana do Debeljaka, a predvodio je župnik don Marinko Duvnjak.

30.05.2024., 11:59h
VELIMIR BRKIĆ
05. srpanj 2024 05:31