Završna konferencija u Gradskoj knjižnici BenkovacVELIMIR BRKIĆ
StoryEditor
EU PROJEKT VRIJEDAN 1,4 MILIJUNA EURA

Uređena donjokarinska plaža i pripadajuća infrastruktura

Ovaj projekt sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

U okviru projekta "Uređenje karinske plaže i pripadajuće infrastrukture" žitelji i vikendaši benkovačkog naselja Karin Donji Plaža dobili su moderno uređenu komunalno-turističku infrastrukturu. Sredstva u vrijednosti od 1.402.788,43 eura (10,6 milijuna kuna) za ovaj izuzetno značajan projekt osigurana su u okviru sveobuhvatnog Intervencijskog plana Grada Benkovca, koji je vrijedan oko 230 milijuna kuna ili 30 milijuna eura.

- Potrebno je istaknuti kako se ovo naselje nalazi na obali Karinskog mora gdje je većina stalnih žitelja i vlasnika kuća za odmor orijentirano na turizam, tako da ovaj projekt doprinosi stvaranju boljih uvjeta i kvalitetnijih sadržaja za bavljenje tom gospodarskom djelatnošću, kazao je ovom prigodom Tomislav Bulić, gradonačelnik Benkovca.

image

Karin je dobio svoj prvi rotor

VELIMIR BRKIĆ

Sve privlačnije turističko okruženje

U Gradskoj knjižnici Benkovac osim gradonačelnika Bulića nazočili su i njegov zamjenik Tomislav Klarica, predstavnici Razvojne agencije Grada Benkovca, predstavnici izvođača i nadzora, javni djelatnici i više zainteresiranih građana Benkovca.

- Grad Benkovac ovim projektom rješava samo dio potrebitih infrastrukturnih problema koje ima turističko naselje Karin Donji Plaža, a koje je naše jedino naselje koje ima izlaz na more i gdje tijekom ljeta boravi velik broj turista i posjetitelja i stoga nam je namjera i obveza osigurati što bolje uvjete za ugodniji boravak turista i posjetitelja, naglasio je Tomislav Bulić.

Donji Karin se naslanja na obrovačko naselje Gornji Karin, a nalazi se na južnoj obali Karinskog mora koje je gotovo zatvoreni morski zaljev koji je tek uskim kanalom spojen s Novigradskim morem i ostatkom Jadrana. U njega se ulijevaju manji slatkovodni vodotoci, rječice Karišnica i Bijela, koji miješanjem sa slanom morskom vodom uzrokuju nastanak ljekovitog blata.

- Ovaj sveobuhvatni zahvat u turističkoj infrastrukturi važan je korak ka stvaranju privlačnog okruženja za domaće i strane goste koji posjećuju ovu sve poželjniju destinaciju na obali Karinskog mora kao i za posjetitelje te lokalno pučanstvo, navodi Bulić.

image

Cesta uz karinsku plažu

VELIMIR BRKIĆ

Korištenje svih raspoloživih izvora financiranja

Kao i kod svih drugih projekata, kazao je on, tijekom provedbe susretali su se s brojnim nepredviđenim situacijama, ali su ih zahvaljujući velikom trudu svih sudionika uspješno riješili.

- I dalje ćemo raditi na rješavanju problema uređenja naselja, uređenja i osiguravanja parkinga, gdje smo u pregovorima s Franjevačkim samostanom Karin, a radi se i na projektu izgradnje lučice. Sve je to proces i za sve treba vremena, a koristit ćemo sve raspoložive izvore financiranja koji nam budu na raspolaganju kako bi smo uredili ovo naselja kao i sva druga naselja na području Grada Benkovca, poručio je gradonačelnik Bulić.

U nastavku konferencije voditelj projekta Matej Pešut, naglasio je kako je za realizaciju ovog projekta trebalo puno truda i rada svih sudionika od projektanta, nadzora, izvođača do projektnog tima kojeg su sačinjavali djelatnici Grada Benkovca i Razvojne agencije Grada Benkovca. Ovom prigodom im se svima srdačno zahvalio i kratko prezentirao projekt nazočnima na konferenciji.

Projekt budućnosti promijenio vizuru destinacije

- Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Nositelj projekta je Grad Benkovac, a partneri na projektu je Razvojna agencija Grada Benkovca te Vodovod i odvodnja Benkovac, navodi Matej Pešut.

Izvođač radova bili su Zajednica ponuditelja Kruševo-put d.o.o. Smilčić i INGRA d.d. Zagreb. Stručni nadzor i koordinator zaštite na radu povjereni su poduzeću Civil Engineering Consultancy d.o.o. Zadar, dok je projektantski nadzor obavljala tvrtka 4M Projekt d.o.o. Split.

- Realizacijom ovog projekta su postignuti sljedeći ciljevi: rekonstrukcija postojećih i izgradnja novih površina za cestovni promet; promet u mirovanju, pješački promet i biciklistički promet; izgradnja sustava odvodnje otpadnih voda sa crpnom stanicom; obnovljena javna rasvjeta i parkirališna mjesta, nabrojio je Matej Pešut.

30.10.2023., 13:20h
VELIMIR BRKIĆ
19. rujan 2024 22:07