<p>Udruga vinara Zadarske županije</p>
Udruga vinara Zadarske županijeDamir Maričić
StoryEditor
UDRUGA VINARA ZADARSKE ŽUPANIJE NAJAVLJUJE

Vinari Zadarske županije pripremaju Vinfest u Benkovcu i posebno zajedničko izdanje Zadarske Maraštine

Vinfest Benkovac održat će se 7. i 8. srpnja u Kaštelu Benković

Udruga vinara Zadarske županije nakon izbora novog vodstva obavila je i službenu primopredaju između prethodnih predsjednika i tajnika Tomislava Glavića i Branka Arbanasa i novog predsjednika i potpredsjednika Radoslava Bobanovića i Dane Šulentića te tajnika Vedrana Vinkete, a članovi su dogovorili daljnje aktivnosti i osvrnuli se na dosadašnje.

Vinfest Benkovac i Bukara 7. i 8 srpnja

Vinfest Benkovac prva je aktivnost pred Udrugom u kojoj je u suorganizaciji s Turističkom zajednicom Ravnih kotara i Gradom Benkovcem, u čemu je već održan niz dogovora s gradonačelnikom Tomislavom Bulićem i direktorom Turističke zajednice Vanjom Čvrljkom. Vinfest 2023. održat će se u petak 7. srpnja  tradicionalno u Kaštelu Benković, sada bitno oplemenjenom i obogaćenom rekonstrukcijom i dogradnjom kao i novim postavom muzeja, Dan poslije, u subotu, 8. srpnja uslijedit će pučka masovna manifestacija u srcu Benkovca - Bukara. Obavijest  o prikupljanju uzoraka kreće, a prikupljat će se  od 12. do 21. lipnja, nakon čega će uslijediti ocjenjivanje ovlaštenih organoleptičkih kušača. Dogovori traju, a kao i do sada, nastavit će se tradicija posebnog vrednovanja i nagrađivanja autohtonih sorti Maraštine i Plavine.

Zadarska Maraština kao zajednički brend

Druga najbitnija aktivnost, koja bi trebala dovesti do sinergijskog učinka u prepoznavanju ove vinske regije, uvelike proslavljene i nagrađene svjetskim nagradama za kvalitetu, ali od mnogih još ne prepoznate, je dogovor o plasmanu zajedničke boce vina. Bit će to Maraština prema davnašnjoj preporuci iz projekta dr. Edija Maletića i Zadarske županije, a za što već i postoji 11 godina star elaborat, za čiju je provedbu sada sazrelo vrijeme i volja Udruge vinara. Kod Straže iz Huma na Sutli namjera je naručiti svoju bocu moguće i s amblemom udruge, a za što je potrebno imati dogovor za 100.000 butelja. Anketirat će se još jednom kolege koje idu u projekt (nemaju svi Maraštinu), a oznaka Zadarska Maraština bila bi zajednička na glavnoj etiketi. Propisat će se i kriteriji kvalitete da bi neka Maraština nosila takvu oznaku. Dijelom podcijenjena Maraština, nakon što je donijela zlata ovdašnjim vinarima s najrigoroznijih svjetskih vinskih smotri, potvrđuje da u nju vrijedi vjerovati kao i u kvalitetu izvedbi ovdašnjih vinara.

Set novih aktivnosti

Uz nastavak ovog procesa vinari su, s uvijek nazočnim predstavkom Zadarske županije Danijelom Segarićem, dogovorili daljnje aktivnosti na pripremi dvojezične brošure sa svim ovdašnjim vinarijama, a što će se odraditi za iduću sezonu u partnerstvu s Turističkom zajednicom Zadarske županije i drugm partnerima.  Dogovor obuhvaća i izradu obavijesnih tabli, kako za svaku vinariju tako i za mjesta odakle turisti kreću k vinarijama. Na tablama u svakoj vinariji, uz centralno mjesto tog vinara-vinarije, bit će naznačene i sve ostale vinarije u županiji. Druge table što pozivaju na posjet vinarijama bit će na ključnim punktovima odakle kreću turisti, dakle u Zadru, Biogradu, Ninu, Pakoštanima,...

Udruga je dobila i primila još jednog člana, kažimo sa zadovoljstvom, već trećeg u godinu dana, a riječ je o  Denisu Odžakoviću.

U osvrtu na aktivnosti koje traju ili su nedavno okončane razmatrano je pitanje nastavka aktivnosti predstavljanja, odnosno prodaje vina za goste kruzera u Gaženici gdje su nositelji Fiolići s još osam naših vinarija, što za sad nije dalo rezultate. Tuna Sushi&Wine festival nastavit će kao redovnu značajnu aktivnost s TZ Zadra i drugih organizatora. Udruga vinara posebno se osvrnula na veleban nastup u muzejskom kvartu Beča s Turističkom zajednicom Zadarske županije preko partnera Falstaffa, gdje su kao bitan segment bili u funkciji brendiranja Zadarske županije kao istaknute eno-gastro destinacije te iznijeli zadovoljstvo ovim tipom zajedničke promidžbe. Budući da u svojim redovima imaju izvornog govornika njemačkog, nude da kod  nastavka sličnih događanja u ime proizvođača kaže nekoliko riječi, jer su mnogi posjetitelji na štandovima to tražili. Također je dan osvrt i dogovoren nastavak razgovora Udruge s organizatorima značajnijih događanja konkretno Ivanom Stiblikom organizatorom Zadar Wine Festivala, odnosno Dantesom Begićem organizatorom Wine EnoGASTRO VIP Eventa. Pored toga što o sudjelovanju na ovim manifestacijama odlučuje svaki vinar za sebe, može se razgovarati o udruženom nastupu ovdašnjih vinara  u posebnim uvjetima.

07.06.2023., 15:13h
Damir Maričić
01. svibanj 2024 23:53