Humanitarci velikoga srcaKažimir Škrbić
StoryEditor
HUMANITARNI RAD

Virani na svečanosti obilježavanja Dana dobrovoljnih darivatelja krvi u Kneževoj palači

Ljiljana Kapović i Marica Juratovac dobile su priznanja za 55 uspješnih darivanja krvi: "Ponosne smo i sretne što pomažemo drugima"

Članice Udruge dobrovoljnih darivatelja krvi Vir Ljiljana Kapović i Marica Juratovac danas su u Kneževoj palači u Zadru povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi dobile priznanja i plakete za 55 uspješnih darivanja krvi. S Kapović i Juratovac u koncertnoj dvorani Blagoje Bersa Kneževe palače bio je predsjednik Udruge dobrovoljnih darivatelja krvi Goran Vicković, a priznanja i plakete uručio im je zamjenik župana Šime Vicković. Dan ranije na cjelodnevnoj svečanosti u Zadru proslavljene su velike obljetnice: 145 godina postojanja Crvenog križa na tlu Hrvatske, 70 godina darivanja krvi u Hrvatskoj u organizaciji Crvenog križa te 30 godina od međunarodnog priznanja Hrvatskog Crvenog križa kao nacionalnog društva. Vicković, Kapović i Juratovac bili su također dio te svečanosti, pa im je današnja došla kao čokoladni premaz na slavljeničkoj torti.

– Bilo je lijepo, zaista je poseban osjećaj biti makar mali dio naše velike humanitarne obitelji. Darovana krv spašava živote, i to je najvažnije u cijeloj priči – kazala je gospođa Kapović koja je ove godine u šezdesetom životnom ljetu dogurala do okruglih 60 darivanja krvi. Kapović je počela u Puli, a onda je od prvog dana održavanja akcija darivanja na otoku Viru i osnutka darivateljskog aktiva, potom i udruge, u Viru odradila najveći dio svoje humanitarne priče. Dvije godine starija Juratovac s akcijama darivanja počela je u rodnoj Virovitici, ali je poput Kapović od 2010. dio sadašnje virske darivateljske udruge.

– Ponosna sam i sretna što sam darivanjem krvi pomogla drugim ljudima, nebitno komu i kada – dodala je gospođa Juratovac. Kapović i Juratovac nisu samo članice UDDK Vir od prvog dana i prisutne na svim akcijama darivanja, već sudjeluju i u svim drugim aktivnostima virske humanitarne udruge; volontiranjem, prikupljanjem humanitarne pomoći za Pučku kuhinju u Zadru i socijalno ugrožene obitelji širom Hrvatske. Po tomu je, uostalom, virski UDDK prepoznatljiv u cijeloj Hrvatskoj.

image

Nagrade za dobrovoljno darivanje krvi

Kažimir Škrbić

– Postojimo 13 godina tijekom kojih smo, zaslugom svih naših članova i prijatelja, prešli dug put od aktiva do najbolje udruge darivatelja u Zadarskoj županiji. Na ovoj smo svečanosti tako bili jedini koji su imali dva člana s najmanje 55 darivanja – napomenuo je predsjednik Vicković. I dok virski UDDK uskoro očekuje tradicionalna akcija darivanja u vrijeme Božića, potom i prikupljanje pomoći za Pučku kuhinju u Zadru te za obitelji u Otočcu, svečanost u Kneževoj palači bila je prilika da se široj javnosti ukaže na značaj darivatelja i akcija darivanja krvi. Tako su priznanjima i plaketama nagrađeni darivatelji koji su krv darovali 35, 50, 55, 75, 100 i u slučaju Branka Kolanovića čak 125 puta, pa je predsjednik Hrvatskog Crvenog križa prim. Josip Jelić, dr. med. poslao poruku:

– Sretan sam i ponosan što imamo ljude čiji se humanitarni rad s ničim ne može usporediti. Dati anonimno krv onomu komu je krv potrebna da mu se spasi život ili zdravlje, najveći je smisao dobrovoljnih darivatelja krvi, a krv je važna jer je nezamjenjiva – kazao je predsjednik Jelić. U ime Zadarske županije koja je s Društvom Crvenog križa Zadarske županije organizirala ovaj događaj, zamjenik župana Vicković naveo je da će Zadarska županija u narednom proračunskom planu poduprijeti Crveni križ s 93.000 eura te da je darivanje krvi svakako među najvažnijim aktivnostima Crvenog križa.

– Beskrajna je dobrota darivatelja, a postojanje ljudi koji daruju dio sebe ne tražeći ništa za uzvrat, svima nam puni srca nadom da svijet ipak nije loše mjesto – kazao je zamjenik župana Vicković na svečanosti koja je okupila najuglednije predstavnike Hrvatskog Crvenog križa, Zadarske županije, lokalnih organizacija Crvenog križa, darivateljskih udruga i Odjela za transfuzijsku medicinu Opće bolnice u Zadru.

27.10.2023., 09:36h
11. svibanj 2024 13:39