Postavljena brojna pitanjaVelimir Brkić
StoryEditor
Valja iskoristiti priliku

Za energetsku obnovu kuće 50 % bespovratnih sredstava

Bespovratna sredstva su za povećanje toplinske zaštite kuće te za ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije

Lina Benović iz zagrebačkog obrta za usluge E-Konzalt zainteresiranima je, u Općinskoj vijećnici Općine Pakoštane, stručnim, edukativnim i razumljivim riječima objasnila što je sve potrebno za prijavu na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za energetsku obnovu obiteljskih kuća, u kojem je periodu on aktualan, koliko je vremena potrebno za svu papirologiju i tko su uopće kandidati za obnovu.

Za energetsku obnovu 120 mil. eura

image

Lina Benović iz zagrebačkog obrta za usluge E-Konzalt

Velimir Brkić

- Već 2024. godine čeka nas ekspanzija ulaganja teška 120 milijuna eura za energetsku obnovu obiteljskih kuća, u okviru čega će se poticati i korištenje obnovljivih izvora energije, kazala je Benović dodavši kako će korištenje sunčeve energije, uz manje režijske troškove, doprinijeti i smanjenju emisija štetnih plinova u okoliš.

Osim navedenog u tijeku je javni poziv Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost​ za sufinanciranje 50 % troškova investicije svima onima koji su u ovoj godini u svojim kućanstvima instalirali fotonaponsku elektranu ili to namjeravaju učiniti do konca 2023. godine.

- Cilj je potaknuti širu primjenu sustava za korištenje sunčeve energije za proizvodnju električne energije, sukladno odredbama Zakona o provedbi Uredbe Vijeća EU 2022/1854 o hitnoj intervenciji za rješavanje pitanja visokih cijena energije, rekla je Benović.

Kad je riječ o obnovljivim izvorima energije, (su)vlasnici obiteljskih kuća mogu ostvariti 50 % bespovratnih sredstava za mjere povećanja toplinske zaštite ovojnice obiteljske kuće (vanjski zidovi, izolacija krova, zamjena vanjske stolarije) te za ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije (solarni paneli, dizalica topline).

Poboljšanje kvalitete života

- Energetska obnova putem bespovratnih sredstava idealna je prilika za sve koji planiraju obnoviti vlastitu nekretninu, a financijska računica im je predstavljala izazov, istaknula je Benović.

Osim ušteda u režijama, poboljšanja kvalitete života, ne zaboravimo napomenuti da se energetskom obnovom tržišna vrijednost nekretnine povećava za minimalno 15 % u odnosu na stanje prije energetske obnove.

- Za obiteljsku kuću trebat će Vam: uporabna dozvola ili rješenje o izvedenom stanju (legalizacija), energetski certifikat i izvješće o provedenom energetskom pregledu, detaljne ponude i troškovnici izvođača radova, pristanak svih suvlasnika na prijavu te ostala dokumentacija određena Javnim pozivom, poručila je Lina Benović.

25.11.2023., 10:22h
18. listopad 2024 20:21