Paški sirPaška Sirana
StoryEditor
PAŠKE MLIJEČNE MUKE

Zbog problema mljekara, ugrožena proizvodnja paškoga sira

Očekujemo konkretne mjere od Vlade i nadležnih ministarstava, ne samo zbog nas nego i zbog drugih proizvođača. Autohtoni proizvodi su osobna karta svake zemlje, ako oni nestanu, nestat će i naš identitet

Saborski zastupnik i gradonačelnik Novalje, Ivan Dabo, u Saboru je govorio o tome kako je Udruga proizvođača paškog sira, u ime cijelog sektora mljekarstva, uputila molbu Vladi da smanji stopu PDV-a na sir i mliječne proizvode s 25 % na nula do pet posto. Naveo je krucijalne probleme s kojima se suočavaju proizvođači zbog takve stope PDV-a, od nekonkurentnosti do povećanja troškova u svakodnevnom poslovanju i ono što je već znak za uzbunu, nemotiviranosti mladih da nastave tu iznimnu pašku tradiciju.

Ugrožen opstanak paškog sirarstva i ovčarstva

-Zaista je puno problema s kojima se susrećemo u svakodonevnom radu, od nedostatka radne snage, visokih troškova proizvodnje do prevelikih nameta i previsoke stope PDV-a na hranu. Osim toga, suočeni smo s padom proizvodnje ovčjeg mlijeka na Pagu, što dovodi u pitanje opstojnost paškog sirarstva i ovčarstva, istaknula je Martina Pernar Škunca, predsjednica Udruge proizvođača paškog sira.

U prošloj godini taj pad je iznosio 20%. Stariji ljudi odustaju od te djelatnosti zbog godina, a mlađi ne nastavljaju tradiciju, jer je poljoprivreda postala jako neprofitabilna djelatnost, a mi živimo na otoku koji živi od turizma i za mladog čovjeka postoje puno lakši načini za zaraditi novac. Zato mislim kako je za opstanak paškog sirarstva i ovčarstva nužno da država postane svjesna naše važnosti i da nam osigura potporu, jer svaka država podupire poljoprivredni sektor. Mislim da nije u redu da imamo toliko veliki porez na hranu;, kod nas iznosi vrtoglavih 25%, što je najviša stopa PDV-a igdje. Za usporedbu, u susjednoj Sloveniji on iznosi 9,5 %, u Italiji je 5%, To se mora promijeniti, ističe Pernar Škunca.

image

Martina Pernar-Škunca

Pixsell

“Suočeni smo s padom proizvodnje ovčjeg mlijeka na Pagu, što dovodi u pitanje opstojnost paškog sirarstva i ovčarstva

Martina Pernar Škunca

“Ako u paketu mjera izostane smanjenje stope PDV-a, to neće biti dovoljno da mljekari opstanu u ovim teškim vremenima

Martina Pernar Škunca

Poljoprivreda je stup svake države

Dičimo se s proizvodima sa zaštićenom oznakom izvornosti, ali mi kao takvi nemamo nikakvu potporu za zaštićene proizvode. Naša udruga je lani u travnju bila na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede, gdje nam je obećana potpora. Ali, do dana današnjeg ništa se nije riješilo, iako smo se mi zalagali za potpore cijelog sektora, ne samo za sebe. To je žalosno, duboko smo se razočarali i očekujemo konkretne mjere od Vlade i nadležnih ministarstavada koje će motivirati ljude za nastavak tradicije sirarstva i ovčarstva, te učiniti sve i da paško sirarstvo i ovčarstvo opstane. Ne možemo živjeti samo od turizma, poljoprivreda bi trebala biti stup svake države. Autohtoni proizvodi su osobna karta svake zemlje, ako oni nestanu, nestat će i naš identitet. Nikome to nije u interesu, a ja sam uvijek optimist i vjerujem da će Vlada i nadležna ministarstva djelovati odmah i pokazati da su im bitni lokalni proizvodi i poljoprivreda, govori predsjednica Udruge proizvođača paškog sira.

Hitno smanjiti stopu PDV-a na mliječene prerađevine

Visoka stopa PDV-a domaće proizvođače stavlja u nepovoljan i nepravedan položaj u odnosu na konkurenciju iz drugih zemalja. Male mljekare su značajni otkupljivači kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka upravo iz Hrvatske, koje, zajedno s Udrugom Hrvatske male mljekare, za razliku od velikih hrvatskih mljekara, proizvode daleko više proizvoda, koji na policama nerijetko gube borbu s uvoznim sirevima i mliječnim proizvodima. Proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj pokriva jedva 50% vlastitih potreba, dok je u susjednoj Sloveniji pokrivenost 114%, u Mađarskoj 91,1%. Upravo iz ove dvije susjedne zemlje Hrvatska uvozi najviše mlijeka.

- Ulaganja u mljekarski sektor trebala bi preokrenuti trend smanjenja proizvodnje mlijeka te sve veći uvoz mliječnih prerađevina u Hrvatsku, jer se udio uvoza sirovog mlijeka, koji uvoze mljekare zbog nedostatnih količina mlijeka iz domaće proizvodnje, smanjuje, ali se istovremeno povećava uvoz gotovih visokokvalitetnih mliječnih proizvoda, što nas domaće proizvođače stavlja u vrlo nepovoljan položaj, s obzirom na stopu PDV-a od čak 25%. Ako u paketu mjera izostane smanjenje stope PDV-a, to neće biti dovoljno da mljekari opstanu u ovim teškim vremenima, ističe Pernar Škunca.

image

Paške ovce

Visit Pag

Smanjenje PDV-a osigurava OPG-ovim održivost bez državnih poticaja

Smanjenjem PDV-a od 25% na stopu od 0 do 5 %, smatraju paški mljekari i sirari, krajnji proizvod bi bio jeftiniji, pa bi se povećala potrošnja domaćih proizvoda, dok bi domaći proizvođači mogli održati svoju proizvodnju i poslovanje. Nije logično subvencionirati i poticati proizvodnju mlijeka, a, s druge strane, mliječne proizvode oporezivati najvećom stopom PDV-a. Nije ni logično da je PDV na mlijeko 5%, a na prerađevine iz tog istog mlijeka 25%. Zato je mljekarima i sirarima nužno da država odmah smanji poreze i donese poticajne i razvojne pravne okvire. Poljoprivreda nikada nije bila visoko-profitabilna industrija, ali je nužno da je država potiče, ne samo radi razvijanja opće ekonomije, već i zbog sociogeografskih i geopolitičkih razloga. Poticaji koji ne potiču proizvodnost i profitabilnost nemaju smisla, jer dugoročno proizvođači i dalje ostaju ovisni o pomoći države, a država gubi sredstva za poticanje društva.

Branimir Čemeljić je registrirani proizvođač sa zaštićenom oznakom izvornosti i predjsjednik Udruge proizvođača paške ovce Kolan. Na svom OPG-u proizvodi paški sir isključivo od mlijeka paške ovce, što je uvjet za dobivanje te oznake.

- Mi smo mala obiteljska sirana, imamo svoje stado ovaca, ne otkupljujemo mlijeko od drugih i na autohtoni način proizvodimo paški sir. Od svih poteškoća s kojim se suočavamo, najveći je problem stopa PDV-a od 25%, jer je sve teže poslovati, a što posljedično dovodi do toga da mladi ne vide perspektivu u nastavku te tradicije. Ulazni troškovi su ogromni, a poticaje Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, u većini slučajeva, ne dobivaju oni koji se uistinu bave izvornim ovčarstvom i proizvodnjom sira, objašnjava Čemeljić i dodaje da. kad bi se smanjio PDV na 5%, njegov OPG bi bio održiv i bez državnih poticaja.

Ako se nešto nešto ne poduzme, hoće li se ugroziti opstojnosti Paškog sira?

- Žilavi smo i ne damo se tako lako, paškog sira će uvijek biti za nas, ali možda ne i za ostale.

"Ulazni troškovi su ogromni, a poticaje Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, u većini slučajeva, ne dobivaju oni koji se uistinu bave izvornim ovčarstvom i proizvodnjom sira

Branimir Čemeljić

Ministarstva ‘pokreću dijalog‘ o PDV-u

Ministarstvo poljoprivrede poduzelo je određene mjere i potpore za očuvanje sektora mljekarstva, ali se iz njihovog odgovora ne mogu iščitati konkretne brze mjere, koje izričito zahtjevaju iz Udruge proizvođača paškog sira. Što se tiče smanjenja PDV-a, tvrde da je taj zakonodavni okvir u nadležnosti Ministarstva financija, te će pokrenuti dijalog s nadležnim ministarstvom vezano za predmetnu problematiku i mogućnost proširenja liste prehrambenih proizvoda na koji se plaća smanjena stopa poreza na dodanu vrijednost.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva i u novom programskom razdoblju je vodilo računa o troškovima koje imaju proizvođači zaštićenih proizvoda, u koje se ubraja i Paški sir ZOI (Zaštićena oznaka izvornosti), tako da su troškovi ulaska u sustave kvalitete prihvatljivi za mogućnost financiranja kroz Intervenciju 77.01 i 77.02 iz Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023.-2027., koja nudi mogućnost pokrivanja troškova certificiranja, kao i potporu za aktivnosti informiranja i promoviranja koje provode skupine proizvođača. Navedene intervencije također mogu pomoći proizvođačima da refundiraju predmetne troškove i budu konkurentniji na tržištu. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva provodi niz programa, mjera i intervencija za uzgajivače domaćih životinja, pa tako i paške ovce, kojima djeluje na unaprjeđenje konkurentnosti ovčarske proizvodnje, osiguravanje likvidnosti poljoprivrednih gospodarstava, poboljšanje statusa poljoprivrednika u vrijednosnom lancu te nastoji osigurati bolju poziciju naših proizvoda na tržištu.

"Žilavi smo i ne damo se tako lako, paškog sira će uvijek biti za nas, ali možda ne i za ostale

Branimir Čemeljić

Ističu Program Državne potpore sektoru stočarstva zbog narušenog proizvodnog potencijala, koji, kroz dvije mjere, pomaže sektoru proizvodnje mlijeka. Prva mjera je potpora za obnovu narušenog proizvodnog potencijala u sektoru mliječnog govedarstva, ovčarstva i kozarstva s mogućnošću povećanja potencijala proizvodnje, dok se kroz drugu mjeru daje potpora malim mljekarama za nadoknadu troškova sabiranja mlijeka za razdoblje 2024. – 2026. godine, pruža financijska pomoć te kompenzacija troškova. Kroz Intervenciju 70.03. nastoji se očuvati ugrožene izvorne pasmine domaćih životinja, u okviru Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske. Potiče se vrednovanje, tržišno pozicioniranje i promocija izvornih pasmina domaćih životinja i njihovih proizvoda te poboljšanje marketinga i plasmana proizvoda hrvatskih izvornih pasmina domaćih životinja uzgajanih u tradicionalnom okruženju. No, o smanjenju stope PDV-a koji je proizvođačima ključan za stabilno poslovanje, još nisu ni počeli razgovarati.

25.07.2024., 13:14h
Marina Knežević
08. rujan 2024 02:02