Grane su bodljikaveVELIMIR BRKIĆ
StoryEditor
ČIČINDRA ILI ŽIŽULA

Žižula - jesenska voćka puna vitamina C, eliksir za imunitet, stres i probavu

Koristi se i kao prirodni antidepresiv, ima i antikancerogena svojstva i odličan je međuobrok

Čičindra, žižula, žižulja, čičimak, činguljin ili kineska datulja (lat. Ziziphus jujuba) je drevno azijsko voće koje se udomaćilo na Mediteranu. Nema kuće u Sukošanu koja nema barem jedno stablo čičindre koja je uz blitvu, masline i strišnje-trešnje, zaštitni znak poljoprivrede ovog općinskog središta.

- Čičindru su ovdje krajem 19. i početkom 20. stoljeća donijeli pomorci s dalekih putovanja. Naime, ovo je voće na Mediteran stiglo iz dalekih azijskih krajeva, kazao je Božo Dijan Makac, uspješni poljoprivrednik, dobro znani umirovljenik s Inine benzinske postaje u Zadru.

Za liječenje anksioznosti i nesanice

image

Srećko Pavić

VELIMIR BRKIĆ

Čičindra je, kako tvrde nutricionisti, korisno i preporučljivo voće. Ovo je jedno vrlo zdravo voće, jako bogato vitaminom C, prijeko potrebnim organizmu upravo i vrijeme kada daje plod. Ublažuje upale i probavne tegobe, pomaže sniženju krvnog tlaka i povišene tjelesne temperature.

- Koristi se i kao prirodni antidepresiv. Ima i antikancerogena svojstva, a i moćan je afrodizijak, uvjeravaju naši sugovornici, inače u trećoj životnoj dobi s tek prispjelom mirovinom, dok čekaju red za u pošti platiti prispjele im račune.

Čičindra je voćka koja ima vrlo malo kalorija i zavidan udio proteina i vlakana. To je čini izvrsnim međuobrokom, a osobito za one koji pokušavaju smršavjeti ili očuvati tjelesnu težinu.

image

Danica i Ante Grginović

VELIMIR BRKIĆ

Neodoljiva rakija čičindrača

- Bere se u jesen, vrijeme kada se tijelo priprema za zimu, jer vitaminima i mineralima jača imunitet, navodi Srećko Pavić, koji je cijeli radni vijek proveo u zadarskoj Vinilplastici.

Od plodova čičindre rade se marmelade, sokovi i rakija čičindrača na bazi lozovače.

- Za što jednostavnije proizvesti čičindraču dovoljno je u staklenu bocu ili teglu s rakijom lozovačom staviti plodove čičindre i za mjesec-dva dana to je to. Bogomdano za želučane tegobe, poručio je Guste Dijan Kesa, čije su čičindre zaista neodoljive.

10.10.2023., 08:18h
VELIMIR BRKIĆ
18. listopad 2024 11:49