Gradi se zid tik uz kolnikLinda Vidović
StoryEditor
PISMO GRAĐANA

Kako je ishođena građevinska dozvola za zgradu u Ulici Ivana Gundulića?

Objekt gotovo u cijelosti izlazi iz građevinskog pravca i gradi se uz rub ceste

Zaprimili smo pismo nezadovoljnih građana vezano uz devastiranje javne površine u toj mjeri da nema više prostora za nogostup. Pismo prenosimo u cijelosti.

Poštovani,

prijavljujemo još jedan neviđeni atak na javnu površinu, rekli bi i divljanje u javnom prostoru, uza sve već prisutne nelogičnosti i malverzacije u prostoru koje se događaju u gradu Zadru.

Na č.z. 3414/43 k.o. Zadar upravo se gradi (u završnoj je fazi) objekt u neposrednoj blizini ceste (cca 3 metra), a na samom rubu gradske ceste I. Gundulića podiže se ogradni zid oko istog objekta. Ta cesta je ujedno i prometna arterija koja spaja centar grada sa zapadnim dijelom i naseljima Puntamika i Diklo.

Od nadležnih tijela Grada i RH zatražili smo da se u prvom redu ispita kako je ishođena ova građevinska dozvola u nadležnom uredu državne uprave.

Na granici sa susjednom parcelom

Postavlja se pitanje temeljem kakvih se odredbi prostornog plana gradi ovaj objekt koji definitivno i gotovo u cijelosti izlazi iz građevinskog pravca, štoviše, gradi se uz rub ceste, na dionici gdje su svi postojeći objekti udaljeni od 10 do čak 20 metara od iste. Nadalje, upitno je i temeljem kakvog plana je formirana građevinska čestica (nije izvršeno cijepanje čestice kojim bi se osigurao prometni koridor, što se jasno vidi iz katastarskog plana), čime bi se uzelo u obzir odstojanje od postojećih prometnica. Očigledno je da nije ispoštovan ni minimalan koridor od 5 metara ceste u Ulici Ivana Gundulića, jednako kao što nije ispoštovan ni koridor ceste u Ulici Ferde Livadića s druge (sjeverne) strane čestice.

Objekt koji je već u završnim radovima je, osim toga, situiran na granici sa susjednom parcelom (iako je planom definirana minimalna udaljenost od 3 metra). Ova se ulica ne može više širiti, bez obzira na to što su planom predviđene 4 trake, a ne može se formirati ni nogostup.

Kada se analiziraju svi gore navedeni elementi, lako se dolazi do zaključka da bi se poštivanjem planskog koridora minimalne udaljenosti od 5 metara od javne ceste i ostalih elemenata, ova čestica oblikom, površinom i položajem potpuno eliminirala kao građevinska čestica.

U svezi ceste u Ulici Ivana Gundulića vrijedi napomenuti da to nije bilo kakva cesta, već jedina cesta sa zaštićenim koridorom za eventualno širenje (na čitavom području).

Ova cesta, zahvaljujući izvođačima radova odnosno vlasniku i tvrtki koja je suvlasnik ovog objekta i uništenom kolniku u ulici Miroslava Krleže, jedina je spojna cesta na dionici Centar – Puntamika – Diklo.

image

Nema mjesta za nogostup

Linda Vidović

Poziv odgovornim institucijama

Neumitno se, vodeći se gore navedenim, nameće opravdana sumnja da je baš taj investitor, ovim očigledno protupravnim aktom, dobio poseban tretman i pravo građenja na lokaciji gdje to uopće ne bi trebalo biti dopušteno.

Pozvali smo odgovorne institucije da iz svoje nadležnosti poduzmu sve potrebne korake, ali njihova je reakcija za sada izostala. Mi ćemo prema svojoj građanskoj savjesti i dalje upozoravati i pobrinuti se da informacije o ovim kriminalnim radnjama stignu na sve relevantne adrese.

Ipak, poznajući sredinu u kojoj živimo, najviše se uzdamo u sve javne medije i obične ljude kojima je još uvijek stalo i koji vole ovaj Grad.

Ovo Vam šalju građani, još se nadam, grada, dok se nepovratno ne izgubi taj atribut.

12.10.2023., 09:01h
17. svibanj 2024 04:27