Mate Lukić (HSP)Linda Vidović
StoryEditor
Gradski vijećnik Mate Lukić

Lukić: “Meštroviću je bitnije što će reći AM i SDP nego funkcioniranje grada”

Meštrović, tvrdi Lukić, nije imao ni program, a građanima nije priuštio ono što su očekivali, već je zagorčao gradu i građanima normalno funkcioniranje svojim političkim neznanjem

Trenutačni saziv Gradskog vijeća Grada Zadra neki bi opisali kao odličan primjer demokracije, drugi kao odmjeravanje snaga i gubitak vremena, a vijećnik Mate Lukić, predsjednik ŽO HSP-a, kao besciljnu vrtnju u krug za što odgovornima smatra oporbene vijećnike.

Nezavisna lista Enija Meštrovića, Akcija mladih i SDP, započinje Lukić, nameću se između sebe oko toga tko je glavni u oporbi, a ne shvaćaju da su zapravo takvi nebitni.

- Akcija mladih ima svoj način politike, nekima prihvatljiv, nekima ne. Meštrović nije napravio ništa, a imao je poluge da promijeni puno toga. Da sam ja bio na njegovom mjestu, za početak bih prihvatio odgovornost i određene funkcije kojima se može utjecati. Ovaj stav “uvrijeđene mladenke” ne prolazi, pogotovo kod HDZ-a. Dr. Damir Biloglav u ime Domovinskog pokreta ne dolazi na sjednice Gradskog vijeća već neko vrijeme, mislio sam da izbjegava odgovornost, ali sam čuo da ih bojkotira zbog Centra za mlade. U tom se slučaju slažem s njim jer očito i on shvaća što se tamo događa. Međutim, on se dogovarao s Radetom i SDP-om da blokira mene koji sam političar desnog spektra, i preko toga ne mogu i neću prijeći, govori Lukić.

image

Školski primjer demokracije ili gubitak vremena?

Luka Jeličić

Najgori saziv ikada

Navedeni vijećnici, nastavlja, nisu napravili ništa konkretno za grad i građane, već se bave politikantstvom i populizmom.

- Akcija mladih imala je neke prijedloge, ali su ih odmah SDP ili Meštrović ugušili, kako se ne bi isticali pored njih. I tako u krug. Ovo je najgori saziv Gradskog vijeća ikada, ističe Lukić i dodaje da Meštrovića smatra čistom prevarom građana jer je skupio glasove na populizmu, točnije na liku Ričarda. Kad nije prošao Meštović ni Borat, prošao je Ričard.

Meštrović, tvrdi Lukić, nije imao ni program, a građanima nije priuštio ono što su očekivali, već je zagorčao gradu i građanima normalno funkcioniranje svojim političkim neznanjem.

- On ima sedmero vijećnika, a sumnjam da javnost poznaje ikoga, osim njih maksimalno dvoje. Nekima nisam čuo ni glasa, čak im ni ja imena ne znam, a oni su ključ i prevaga. Ne prihvaćaj se nečega čemu nisi dorastao i ne želiš dorasti, poručuje Lukić.

Upravo Meštrovića smatra najodgovornijim za izglasavanje nezakonitog proračuna jer, kako kaže Lukić, nije preuzeo odgovornost, a nije htio ni na nove izbore.

- Uostalom, svake godine dolaze na sastanke, dogovaraju se s gradonačelnikom, pa se na glasanju povuku. Bitnije im je što će reći SDP ili Akcija mladih nego funkcioniranje grada. Također, i Biloglav se dogovarao s HDZ-om, imao uvjete koji su se ugradili u proračun, a na kraju bude suzdržan na glasanju. SDP je dosadan i naporan i zidovima Male vijećnice s muralima i grafitima. Ne shvaćam zašto se u važnim trenutcima za građane bave trivijalnostima i bježe od odluka nužnih za grad, komentira Lukić i zaključuje da je prije Zadar imao stabilnost koja je donosila produktivnost.

Čudi se SDP-u

Lukić kaže da samo dvije opcije u Zadru imaju kadar i znanje za voditi grad, a to su prema njegovom mišljenju HSP i HDZ.

- Zamislite da je Meštrović postao gradonačelnik, kakve bi kadrove dogovarao? Ili SDP, točnije Marko Vučetić koji vodi borbu s pola grada bez moći donošenja bitnih odluka. Zamislite koje je on ideje imao - o spaljivanju Znanstvene knjižnice, o Gay paradi te je nazvao branitelje impotentnima. Bez šale, vrlo vjerojatno bi izazvao nerede i nemire u roku od mjesec dana da je na mjestu gradonačelnika, govori Lukić.

Iako je Lukić javno pružio podršku vijećniku Danielu Radeti nakon što je dobivao prijetnje osudivši svaki oblik nasilja, mišljenja je da su uvjeti SDP-a za razgovor o proračunu bili nepotrebni i “čudi se kakvim se stvarima bavi ozbiljna stranka poput SDP-a”.

Na koncu, provjerili smo situaciju HSP-a na nacionalnoj razini.

- Nacionalno smo izgubili rejting najsnažnije desne stranke, dok ga lokalno i dalje držimo i druga smo opcija po snazi u našoj županiji. Također u samoj IX. izbornoj jedinici stojimo jako dobro. Imali smo dogovor s Domovinskim pokretom i oni su ga izigrali, na kraju se pokazalo zašto ta opcija nema nijednog partnera. U svakom slučaju, na izborima će se sve pokazati. Dobili smo par kvalitetnih pojačanja u zadnje vrijeme, među njima i generala Glasnovića. HSP će uskoro ponovno zauzeti svoju političku poziciju koja mu pripada. Zadnjih 10-ak godina stojimo loše što se tiče parlamentarnih izbora, nismo imali sreće ni s partnerima i donosile su se neke loše odluke. Sada će to biti drugačije i partnere ćemo pažljivije birati. Također, financijski smo imali problema jer smo tek prije dvije godine uspjeli otplatiti sve kredite koji su podizani za naoružavanje i opremanje HOS-a u Domovinskom ratu. Preko 700 pripadnika HOS-HSP-a položilo je svoje živote tada. Kad je riječ o meni osobno, znam koliki broj preferencijskih glasova mogu dobiti jer se godine truda i rada uvijek isplate na kraju. Uostalom, prema istraživanjima imamo jako zavidne postotke, HSP će imati jednog zastupnika iz Zadra u idućem sazivu, to je neupitno, zaključuje Lukić.

29.01.2024., 13:59h
18. svibanj 2024 10:17