gradske slicice 05.08.2023.Filip Brala
StoryEditor
PROFITABILNO POSLOVANJE

Zadar je treći najprofitabilniji grad u zemlji

U samom pregledu ‘glavnih krivaca’ za ovakav plasman gradova stoji da je Tankerska plovdiba sa svojih 153 milijuna eura neto dobiti razlog da je Zadar sa 302 milijuna eura neto dobiti treća najuspješnija sredina u zemlji, prema kriteriju profitabilnosti

FINA je, među 10 najvećih gradova prema kriteriju konsolidirane dobiti (neto dobiti) u rezultatima svih poduzetnika Hrvatske u 2023. godini, identificirala najprofitabilnije poduzetnike u gradovima Zagreb, Split, Zadar, Rijeka, Osijek, Velika Gorica, Varaždin, Samobor, Poreč i Dubrovnik. I to upravo tim redom.

Koncentrira poslovanja u 10 vodećih gradova

Analiza podataka po gradovima potvrđuje veliku koncentraciju poslovanja poduzetnika, obveznika poreza na dobit, u 10 najvećih gradova (po visini ostvarene neto dobiti) koji su od ukupnog poduzetništva u 2023. godini imali 53,2% broja poduzetnika, 55,6% broja zaposlenih, 64,0% ukupnih prihoda, 66,1% dobiti razdoblja, 68,1% gubitka razdoblja te 65,5% neto dobiti.

Centralizacija na Zagreb

Tome je tako, prvenstveno zbog udjela poduzetnika sa sjedištem u Zagrebu koji su, očekivano, ostvarili najveću neto dobit u iznosu od 4,1 milijardu eura, što je udio od 70,6% u neto dobiti poduzetnika sa sjedištem u jednom od 10 spomenutih gradova. Iza Zagreba, prema iskazanom konsolidiranom financijskom rezultatu (ostvarenoj neto dobiti) u 2023. godini, su gradovi Split i Zadar.

Tko su glavni dobitaši po gradovima?

Dobrim rezultatima na razini Zagreba najviše je doprinijela INA d.d., na razini Splita TOMMY d.o.o., na razini Zadra TANKERSKA PLOVIDBA d.d., na razini Rijeke PLODINE d.d., na razini Osijeka ŽITO d.o.o., na razini Velike Gorice LIDL HRVATSKA d.o.o., na razini Varaždina VINDIJA d.d., na razini Samobora DIV GRUPA d.o.o., na razini Poreča PLAVA LAGUNA d.d. i na razini Dubrovnika JADRANSKI LUKSUZNI HOTELI d.d..

Zadarska “tajna uspjeha”

U samom pregledu ‘glavnih krivaca’ za ovakav plasman gradova stoji da je Tankerska plovdiba sa svojih 153 milijuna eura neto dobiti razlog da je Zadar sa 302 milijuna eura neto dobiti treća najuspješnija sredina u zemlji, prema kriteriju profitabilnosti. Možemo tome dodati činjenicu da je Tankerska Next Generation, u vlasništvu Tankerske plovdibe, zabilježila neto dobit od 47,6 milijuna eura, kao i Turisthotel u istom vlasništvu sa 13,5 milijuna kuna. Konačno i TP Line u njihovom vlasništvu lani se primakao pola milijuna eura dobiti. Tako bi sastavnice Tankerske bile na 215 milijuna kuna neto dobiti od ukupno iskazane za tvrtke sa sjedištem u Zadru. Naravno, ukupnom su dobitaškom rezultatu doprinijele još desetki tvrtki iz Zadra, ali se vidi tko je bio ‘kapitalac’ i glavni razlog ovakvog zadarskog plasmana.

image

Rezultati poduzetnika u 10 gradova prema NETO dobiti - usporedba s rezultatima svih poduzetnika RH u 2023. godini

Screenshot
image

Rang lista TOP 10 poduzetnika u TOP 10 gradova prema kriteriju ostvarene NETO dobiti u 2023.

Screenshot
17.10.2024., 13:01h
:
Damir Maričić
18. listopad 2024 06:02