Udruga Avatar - Budi ples
StoryEditor
AVATAR PLEŠE

Djeca ne trebaju biti kopije drugih da bi bila uspješna

Naglasak stavljam na uključivanje djece u proces, potičem ih da razmišljaju samostalno, da se osjećaju da pripadaju i shvate da je njihovo mišljenje bitno. Važno mi je da djeca ne slijede upute slijepo, već aktivno sudjeluju i doprinose svojim idejama

Udruga Avatar - Budi ples osnovana je 2018. godine kao rezultat angažmana voditeljice Natali Radelić, akademske plesačice s više od 25 godina iskustva u radu s djecom i mladima.

Već više od desetljeća aktivno sudjeluje u kulturnom životu Zadra i Zadarske županije, gdje održava satove suvremenog plesa u Zadru, Sv. Filipu i Jakovu te Ninu. Njezina predanost plesnoj umjetnosti i edukaciji mladih čini srž udruge Avatar, koja kontinuirano potiče djecu da izraze svoju kreativnost i individualnost kroz ples.

Oduvijek voli ples

- Moje školske dane obilježilo je sudjelovanje u plesnoj grupi kao izvanškolskoj aktivnosti, gdje sam brzo počela stvarati svoje koreografije. Kada je nastavnica otišla u mirovinu, preuzela sam vođenje grupe i sama organizirala plesne aktivnosti u osnovnoj školi, prisjeća se Natali.

Tijekom studija u Varaždinu, kako bi nadoknadila nedostatak fizičke aktivnosti, započela je s plesom, odlazila na radionice i radila s djecom.

- Prijateljica s kojom sam plesala u Varaždinu odlučila se upisati na Akademiju, što je za mene bilo pravo otkriće, jer nisam ni znala da postoji takva mogućnost. Na kraju sam se, iznenada, našla na audiciji u Ljubljani s njom. Kada sam prošla audiciju, osjetila sam da je to prilika koju ne smijem propustiti, i znala sam da moram krenuti na studij kako ne bih žalila cijeli život, kaže Natali.

Upisala je plesnu akademiju u Salzburgu, gdje je prvo radila kao plesačica. No, vrlo brzo je shvatila da ju više ispunjava rad s djecom, što se dodatno potvrdilo kad je postala majka.

- Paralelno sam studirala i radila kako bih mogla financirati svoje školovanje. Već tada sam razvijala svoj pedagoški pristup i rodila se želja da djeci prenesem principe suvremenog plesa. Bila sam svjesna da su neke stvari prezahtjevne za njih i da ih možda ne mogu u potpunosti razumjeti, ali kroz vođenje radionica sam istraživala kako im na najbolji način prenijeti osnove suvremenog plesa, ističe Natali.

Budi prirodan, budi svoj

Ime udruge, Budi ples, simbolizira njenu misiju da ohrabri djecu da plešu s autentičnošću i prirodnošću.

- U našem radu naglasak je na učenju tehnike i različitih elemenata plesa, ali najvažnije je da djeca shvate vrijednosti toga da su autentični i da ne trebaju biti kopija drugih da bi bili uspješni. Potičem ih da budu ono što žele biti i što im se sviđa. Zbog toga je velik dio našeg programa posvećen improvizaciji jer se djeca najbolje izražavaju na njima prirodan način te tako proširuju svoj plesni vokabular, kaže Natali.

Suvremeni ples podučava plesače da upotrebljavaju svoje tijelo kao instrument, omogućujući im da izražavaju emocije i priče kroz pokret.

- Kroz stvaranje koreografije, aktivno uključujem djecu u kreativni proces, pružajući im priliku da uče i razvijaju vlastiti izražajni stil, naglašava Natali.

Svoje polaznice uvijek pokušava uključiti u sve aktivnosti, motivirajući ih da razmišljaju.

- Kroz šalu, igru i otvorene razgovore, nastojimo učiti o disciplini. Naglasak stavljam na uključivanje djece u proces, potičem ih da razmišljaju samostalno, da se osjećaju da pripadaju i da shvate da je njihovo mišljenje bitno. Važno mi je da djeca ne slijede upute slijepo, već da aktivno sudjeluju i doprinose svojim idejama, objašnjava Natali.

Aktivno uključivanje u proces

Djecu motivira činjenica da u njihovom pristupu nema ocjena, već se fokusiraju na zadovoljstvo, izražavanje mišljenja, osjećaj postignuća i osobno ispunjenje.

- Pristupanje djeci na način da ih aktivno uključujemo u proces potiče njihovu motivaciju za stvaranje. Pitamo ih što misle o rezultatu, kako bi zajedno razmotrili mogućnosti za poboljšanja, kaže Natali.

Radeći u manjim grupama, omogućava da svatko dobije pažnju potrebnu za osobni napredak.

- U našim koreografijama svaka plesačica ima važnu ulogu i doprinos. Iako je voditelj tu da usmjerava, isto tako je važno da u grupi plesači uče jedni od drugih, razmjenjuju ideje i tehnike te zajednički stvaraju, navodi Natali.

I pogreške su dio puta

Svaku plesnu predstavu do sada uvijek su prilagođavali svojim potrebama, a umjesto tipičnih dječjih pjesmica, često biraju instrumentalnu glazbu, koju zajednički odobravaju.

- Tijekom godine aktivno radimo na stvaranju koreografija za različite plesne događaje poput predstava, plesnih koncerata i završnih produkcija. Putujemo s malo starijim curama na natjecanja i gostovanja kako bismo pružili priliku za njihov daljnji razvoj i izloženost plesnoj sceni, navodi Natali.

Ono što najviše voli u svom poslu je gledati kako se plesačice razvijaju i na plesnom podiju i u svakodnevnom životu.

- Divno je promatrati kako neke stvari uspiju savladati iako su se možda jako teško nosili s njima tijekom procesa učenja. Posebno uživam kada imamo svoje nastupe i dopuštam da se sve odvija spontano. Posebno mi je uzbudljivo kada pogriješe, ali se savršeno snađu i nastave dalje plesati kao da se ništa nije dogodilo; odgovorno odrade svoj dio, ali ne opterećuju se time. A na koncu mi je najvažnije da su svi zadovoljni i veseli, zaključuje Natali.

30.06.2024., 14:33h
02. srpanj 2024 22:52