Izložba ”Zadar does Banksy”Linda Vidović
StoryEditor
Svjetski poznati ulični umjetnik stigao je u Zadar

GALERIJA: Pogledajte kako izgleda izložba Zadar does Banksy

Banksy- svestrani umjetnik skrivenog identiteta, kritičkog uma, kulturni aktivist i borac za ljudska prava, stigao je u naš grad. Imate ga priliku upoznati do 8. listopada u Providurovoj palači

Točno u podne u prizemlju Providurove palače otvorena je izložba Zadar does Banksy. Izložba obuhvaća 70-ak  Banksyjevih grafita, murala i instalacija, a za posjetitelje će biti otvorena od sutra, 1. lipnja pa do 8. listopada.  Izložbu je danas otvorila Lorena Peroš u ime Narodnog muzeja. 
 
Banksy već trideset godina intrigira javnost svojom umjetnošću, ali pitanje njegovog identiteta ostaje neodgovoreno do danas. Pretpostavlja se da je rođen u Britaniji 1974. godine, ali to nikada nije potvrđeno. Misterij njegovog identiteta samo je jedna od brojnih posebnosti ovog svestranog umjetnika. 

Govoreći o njemu, Lorena Peroš ističe kako se za Banksyja veže pojam kulturnog aktivizma, a specifičan je i zbog toga što svojom umjetnošću briše granice između vandalizma i umjetnosti. 

image

Izložba "Zadar does Banksy"

Linda Vidović
- Uz njega se veže termin kulturnog aktivizma jer potiče brojna pitanja uz uličnu umjetnost. On je istovremeno i slavan i anoniman. Danas možemo o njemu govoriti kao jednom širem kulturnom fenomenu. Pitanje koje postavlja u svojim radovima jest postoji li razlika između njegove umjetnosti i vandalizma, ističe Peroš.

Kao bitnu stavku Banksyjeva umjetničkog rada navodi još i njegovu borbu protiv komercijalizacije umjetnosti. Upravo u tome leži i glavna poruka njegove umjetnosti, ona je otvorena i namijenjena svima bez obzira na materijalni status ili nacionalnu pripadnost. 

image

Izložba "Zadar does Banksy"

Linda Vidović
Upravo je o tome govorio je David Rjazancev, organizator izložbe ističući kako svaka od šest soba u kojima je izložba postavljena, nosi neku poruku. Tako se u jednoj sobi nalaze radovi koje je radio s izbjeglicama, u drugoj su radovi s antiratnim porukama, a u trećoj primjerice omoti glazbenih ploča i albuma koje je radio za brojne glazbenike.  

- Poruka je Banksy i sve ono što on predstavlja. To su mnogobrojne stvari u posljednjih 30 godina. On je napravio velik broj radova sa svih mogućih područja koja su važna za naše živote, ističe Rjazancev.

Ova izložba sastoji se od radova koje je Banksy napravio  za muzeje, a radovi su prikupljeni iz pet kolekcija.  U našem gradu je možete pogledati sve do 8. listopada. Iskoristite priliku i zakoračite u svijet ulične umjetnosti. Možda je nećete razumjeti, možda vam se neće svidjeti, možda se nećete složiti s porukama,  ali jedno je sigurno, neće vas ostaviti ravnodušnima. 

Kako je bilo na otvorenju pogledajte u Galeriji ispod naslova. 

31.05.2023., 19:06h
:
Ana Pavičić
26. travanj 2024 05:13