Talentirani biogradski jazz pijanistFilip Brala
StoryEditor
Jazz pijanist Ante Jeličić

Iz strasti proizašlo osam kompozicija na drugom studijskom albumu ‘’Da-Du’’

Baš kao u starim dobrim danima kojih se tako rado sjećamo, ali na koje nas jazz glazbenici sve rjeđe podsjećaju. Čisti užitak!, naveo je Davor Hrvoj

Biogradski jazz pijanist Ante Jeličić objavio je drugi studijski album ‘’Da-Du’’ u postavi quinteta. Osim Jeličića (klavir), quintet čine hrvatski glazbenici – Valdemar Kušan (truba), Miro Kadoić (saksofon), Bojan Skočilić (kontrabas) i Adriano Bernobić (bubanj).

Za osam kompozicija koje se nalaze na albumu glazbu i aranžman potpisuje Ante Jeličić. Uz Antu produkciju potpisuje Rok Lopatič i Miro Kadoić, a album je snimljen u Štala Recordsu.

’Miro’s Tune’,’Black Deer’, ‘Happy Isil Blues’, ‘Da-Du’, ‘Knight and Anne’, ‘Ballad’, ‘Heroin’ i ‘Driving End’ su nazivi pjesama, za čiji mix je zaslužan Rok Lopatič, a master Miro Prljača. Album je dostupan u digitalnom izdanju na Spotifyu, Deezeru, Tidalu, iTunesima i svim ostalim digitalnim servisima.

Razni pristupi i koncepti

- Oduvijek me fascinirao zvuk klasičnog jazz kvinteta. Upravo me taj zvuk i privukao jazz glazbi. S obzirom na to da smo svi kao djeca dijelom odrastali i na glazbi s radio postaja koja često koristi zvuk električnih instrumenata i ‘’sampleova’’, kad sam prvi put čuo ploču jazz-a s akustičnim instrumentima, bio je to za mene totalno novi zvuk, mada je već tad bio star preko pola stoljeća. Ljepota koju sam doživio u toj glazbi, koja prirodno rezonira i koja zvuči prostorno, a nabrijano, ista je ona ljepota koju sam namijenio da bude i na ovom albumu. Osam kompozicija, svaka sa svojom pričom izrečenom kroz strast i ludilo glazbenika ovog kvinteta, za mene je i više nego dovoljan razlog za zadovoljstvo i sreću. Mislim da je svakom glazbeniku i kompozitoru velika zadovoljština i užitak slušati vlastitu muziku kad joj iskreno ne zamjeraš ništa. To sam doživio s albumom “Da-Du”. Ali ipak je najveće zadovoljstvo kada je glazba prihvaćena od publike. Muzika na albumu sadržava razne pristupe i koncepte kojima je zajedničko da pripadaju beskonačnom svijetu jazza. Improvizacija, swing - sve što mladi vole. Opet! Bolje da više ne govorim, idem vježbati klavir, a muzika neka govori sama za sebe, kazao je Ante Jeličić.

Strastvene improvizacije

O albumu se pohvalno izrazio i poznati novinar specijaliziran za jazz, Davor Hrvoj.

- Ne, niste se prevarili ako vam je na prvu bljesnulo da ovaj album ima poveznicu s legendarnom diskografskom kućom Blue Note. Naime, nije samo naslovnica napravljena u tom stilu. Glazba u kojoj upravo uživate svoje nadahnuće crpi upravo iz tih izdanja koja su 1950-ih i 1960-ih zabetonirala status Blue Notea kao jednog od najvažnijih izdavača u povijesti jazza. Već sama postava, s trubačem i saksofonistom u prednjoj liniji te ritam sekcijom naslućuje da se radi o bebopu i hardbopu koji su tada bili na vrhuncu, a koji su ostavili važan trag u povijesti jazza i do danas ostali aktualna glazba. Poveznicu nalazimo i u uključivanju Mire Kadoića u kvintet. Naime, on je, između ostalih, u ranom razdoblju svoje karijere sustavno proučavao stvaralaštvo alt saksofonista Jackea McLeana koji je za Blue Note snimio dvadesetak albuma, od kojih i neka kultna ostvarenja jazz glazbe. To je svakako imalo utjecaja na oblikovanje izvedbi ovog sastava. Ante ju je zamislio slijedeći spomenutu zdravu tradiciju u koji je inkorporirao osoban glazbeni nerv. Očito je da mu je ta glazba prirasla srcu. Osjeća se to i u načinu na koji je pisao skladbe koje su lijepe, konkretne i zahvalne za sola. Zapravo, osim što svojom svirkom stimuliraju jedni druge, i teme djeluju nadahnjujuće za strastvene i razbarušene improvizacije. Od samog početka osjeti se da su spomenuti glazbeni idiom proučili i ostali glazbenici. Kvintet svira oštro, odrešito, beskompromisno. Dok ritam sekcija poticajno štanca - ne treba zanemariti niti njihov solistički doprinos - Kadoić i Kušan izgaraju u solima, ali to im nije dosta, upuštaju se u glazbene duele, nadmeću, izazivaju jedan drugoga. Baš kao u starim dobrim danima kojih se tako rado sjećamo, ali na koje nas jazz glazbenici sve rjeđe podsjećaju. Čisti užitak!, naveo je Davor Hrvoj.

28.12.2023., 13:42h
16. svibanj 2024 14:53