wine festD Maričić
StoryEditor
ZADARSKA NAVALA ENO GASTRO MANIFESTACIJA

Pred nama su Wine EnoGastro Vip Event te Zadar Wine festival...

Ovdje se vino u svojevrsnoj vinskoj revoluciji pokazalo kao pravi motor razvoja, a sada i uz korištenje EU fondova...

Nikad do sad Zadar i Zadarska županija nisu se susretali s tolikim brojem događanja, aktivnosti i manifestacija posvećih vinu ili i vinu, najčešće uz gastronomiju, ali sve izrazitije uz (vinski ili eno gastro) turizam ali i maovnije uz – korištenje EU fondova i sredstava jer ona su uvelike namjenjena ruralnim prostorima i njihovom iskoraku, a ovdje se vino u svojevrsnoj vinskoj revoluciji pokazalo kao pravi motor razvoja.

Za (snažan) početak

image

nadin vino

D Maričić

Već smo rekli da vinska godina počinje kad završi vinogradarska a to ne odgovara kalendarskoj, pa tako vinogradarsku simbolično pozdravljamo u njenom vrhuncu kada ovdje imamo Svečanost početka berbe obično u rujnu a zadnja je održana u Kraljevskim vinogradima. Sa sv Nikolom u Nadinu i Degustacijom mladih vina i maslinovih ulja ulazimo pak u vinsku godinu, a to je ove godinebilo veličanstveno s opovratkom masovnosti i feštom pod šatorom uz nadinsku školu (posljednji put jer se dovršava Dom kulture buduće mjesto okupljanja).

Potom je najstarija ovdašnja vinska maifestacija Vinkovo u Stankovcima, uz Sv Vinka, gde smo imali i u spona i padova (mnogo odbačenih vina ali i vrhusnke rezultate mahom vinskih profesionalaca kojima se pridruži uvijek i netko novi). Pa je Turistička zajednica Zadarske županije na bitno unaprijeđenim i atraktivnim 2. Daima vina i gastronomije sastavila 35 proizvodđača autohtonih vrsnih proizvoda (na čelu s najbrojnijim vinarima) s preko 120 ugostiteljsko turističkih radnika i ljubitelja vina i gastronomije pridruživši tome masterclassove istaknutih chefova te vinsku edukaciju vrsnih stručnjaka. A išao je i jedan čisto poduzetnički vinski događaj s vrhunskim hrvatskim vinarima, rijetko viđenim na istom mjestu Atrox Edition, elitni vinski festival na kojem su sudjelovali i Miloš, Kozlović, Bire, Bründlmayer, Fakin, Testament, Felsina, Felluga i druge vinarije iz Atroxova portfolija. Upriličio ga je Boris Dešpoja, vlasnik zadarske distribucijske tvrtke Atrox.

Wine EnoGASTRO VIP Event u Zadru 17. ožujka 2023.

U ambijentu Falkensteiner Hotels & Residences u kongresnom centru Fortis na Punta Skali nakon 2. Dana vina i gastronomije čekalo  nas je i ovogodišnje uprizorenje Wine EnoGASTRO VIP Eventa i to 17. ožujka 2023.! Dantes Begić i njegov tim agencije RICERCA MERCATO i sedmu godinu s ovim ekskuzivnim enogastro događanjem ne zaobilaze Zadar među 5-6 odabranih sredina u Hrvatskoj a od pršle godine susret je u Falkenstineru Punta Skala čiji kongresni centar postaje epicentar niza ovakovih događanja.

Posebnost događaja je i ta da je organizator i u ovoj godini u suradnji s brojnim partnerima i izlagačima svojim uzvanicima omogućio sve besplatno:

- besplatan ulaz za uzvanike,

- besplatno korištenje čaše (bez kaucije i bonova),

-besplatne degustacije, predavanja, radionice i edukacije,

- besplatne enogastronomske edukacije i prezentacije – Cooking show.

Dantesovi eventi imaju i humanitarnu notu stoga će organizirani edukativni Cooking Show biti i ove godine humanitaran, a sudjeluju oni restorateri i hotelijeri koji žele pokazati humanost i žele pomoći onima kome je pomoć potrebna.

Glavni ciljevi eventa su EDUKACIJA HoReCa sektora tj. ugostiteljsko-turističke struke (djelatnika – Managera hrane i pića, konobara, sommeliera, kuhara, barista...) te proizvođača vina i raznih delicija te njihovo međusobno poslovno povezivanje, kao i podizanje razine znanja, kvalitete ponude i usluge...

image

Ivan Stibik, organizator Zadar Wine Festivala

Vesna Benić

Organizator Dantes Begić najavio je i govornike na zadarskom okupljanu a to su; Mira Šemić, Sanja Krmpotic, Manuela Plohl, Matea Benzan, Josip Novačić, MasVin, Červar ekstra djevičansko maslinovo ulje, Ivan Boban, Cosmic Production, Ana Teskera, BRLOG zadružna pivovara i mnogi drugi. Najavljuje se: mnoštvo degustacija, predavanja, edukacija i radionica namijenjenih radnicima i menadžerima iz HoReCa sektora koji žele ulagati u svoje znanje i poslovni razvoj.

Kažimo da su lani sashimi od gofa, daikon, hren i ponzou souce, iza kojih su stajali Cromaris i chef Saša Bega, a sljubljen s pjenušcem Blanc&Noir, Vina Prelec; Dimljena pačja prsa sa espumom od naranče, što su ga pripravili znalci Hotele Iadera, s Graševinom 2021, Vina Jakovac; Orzo s janjetinom, što su ga pripravili učenici s mentorima iz Srednje škole Plitvlička jezera (pobravši najveći aplauz) sljubljena sa Sivim pinotom 2020, vinarije Šćurek iz susjedne nam Slovenije; Pileći tungul, majstora Hotela Borik (osobno mi slasan zalogajčić) uz Malvaziju Šinjora, Vina Prelec; Pašta s tartufima i svježi tartuf, pripravljen od hotela Borik i Malvazija Afrodita, Vina Matić; RIB eye Steak i tjestenina sa cherry rajčicama, PIK-a Vrbovec i chefa Marka Lučića uz Mozaik 2017. Cossetta i Čokoladni tartufi, spravljeni od hotela Iadera s Tempera Premium cuveeom vina Iuris - označili finale druženja dvjestotinjak vinara i proizvođača drugih vrsnih autohtonih proizvoda sa vino i gastro ljubcima u hotelu Iadera, odnosno kongresnom centru Fortis.

Zadar Wine Festival - 24. i 25. ožujka 2023.

Ivan Stiblik, otkako ga je osmislio i otpočeo u Arsenalu ne odustaje i nastavio nas je oduševljavati svojim idejama ali i snagom da u Zadru upriliči najveći vinski festival u Dalmaciji a koji okuplja vinare iz cijele Hrvatske, ali i goste iz nekoliko okolnih zemalja. Nakon rvih uprozorenja u Arsenalu i korona pauze nije odustao već je lani festival vraćen uvećan sada na Višnjiku gdje će se održati i ove godine...

image

wine fest

Zt

Predstavljen kao najveći festival vina u Dalmaciji koji okuplja vinare, hotelijere, ugostitelje i sve ljubitelje vina u posebnom ugođaju kroz dva dana 24. i 25. ožujka od 14 do 20 sati, s bogatim programom u dvorani Športskog centra Višnjik programom, izlagačima i dijela delicija koja se ljube s vinom, a lani je prvi put u sklopu Festivala djelovao i Food Coner na kojem su se mogli pronaći burgeri, sushi, salate, a jelovnik su posebno slagali kuhari Braco Sanjin i Saša Began. Na ovogodišnjem Zadar Wine Festivalu očekuje se gostovanje brojnih izlagača iz cijele Hrvatske s više od 700 različitih vina. Poseban festivalski osjećaj, uz čašu vina, omogućit će i vrhunski glazbenici.

Tijekom ožujka održati će se stručne radionice na temu vina, piva i destilata.

Za vrijeme festivala osiguran je besplatan parking za sve izlagače i posjetitelje.

Što se lanjskog festivala tiče kažimo da je u medijima bilo i naslova – dio posjetitelja nije mogao ni ući, a koji dovoljno govore o samom interesu. I da, lanjski je zbog korona pauze bio 4. prema tome pred nama je ipak jubilarni 5. Zadar Wine Festival.

Program radionica i predavanja za Wine EnoGASTRO VIP Event 2023. Zadar:

12:30 – 13:00 Prijava gostiju i piće dobrodošlice

13:00 – 13:15 Otvaranje konferencije i uvodni kratki govori

13:15 – 13:45 Druženje sa izlagačima uz degustacije njihovih proizvoda

13:45 – 14:25 “Crvena vina zadarske regije… dragocjeni nektar!” MasVin, Kraljevski vinogradi, Bora, Fiolić i Ker-Vin sommelierka WSET 3 razine Manuela Plohl

14:25 – 14:35”Digitalni marketing u ugostiteljstvu i turizmu: Kako nas prate i kako pratimo na društvenim mrežama”

Direktor Cosmic Production Ivan Boban

14:35 – 15:25 “Mira i tri mušketira”, degustacijska radionica Slovenska sommelierka Mira Šemić

15:25 – 15:45 “Arabica vs. Robusta – Sve što treba znati o kavi” Franckov barista, Josip Novačić

15:45 – 18:00 Pauza uz druženje i velika gastro edukacijsko degustacijska prezentacija Zadra i Zadarske županije

18:00 – 18:30 “Zlatne perle – Pjenušava renesansa Radgone degustacijska radionica”

Sommelier WSET 3 razine, Jure Andrijašević

18:30 – 19:00 “Moć gostoljubivost i stjecanje lojalnosti gosta” Konzultantica u ugostiteljstvu i hotelijerstvu, Sanja Krmpotić

19:00 – 19:10 “Važnost odabira dobre glazbe u hotelima i ugostiteljskim objektima”

Ivan Boban, direktor Meridian Chapters

19:10 – 19:30 “Primjena ekstra djevičanskog maslinova ulja u gastronomiji” edukativna degustacijska radionica - Deni Červar i Andrea Brečević – Rheos

19:30 – 19:50 “Kako craft pivo pokreće trendove i primjene (u ugostiteljstvu)”

Ana Teskera, upraviteljica jedine hrvatske zadružne craft pivovare Brlog

19:50 – 21:30 Veliko druženje sa izlagačima

21:30 -22:00 Zatvaranje izlagačkog prostora - Zahvala uzvanicima od strane tima Wine EnoGastro Vip Eventa

image

wine fest

Zt

Liburni(ja) i vina i naši prethodnici pijandure

O povjesti vina na ovim našim prostorima premalo sami govorimo, pa i zanemarujemo činjenicu da su Liburni pripadali vinskoj kulturi. Istina radili su razna piva nazivajući ih navodno sabaia ili sabaium, (na stranu što Julije Cezar u svojim Galskim ratovima - De Bello Galico- piše da su tada i Gali pili neku mutnu smrdljivu tekućinu, danas nam poznata kao pivo) a obožavali su i medovinu (a navodno su je posebnim postupkom pravljenja od njih naučili i sami Grci). No, Strabon je zabilježio u I. st.pr.Kr. da je istočna obala Jadrana bogata maslinicima i vinogradima. Ako je vjerovati vijestima starih pisaca i Iliri su bili velike pijanice. Ilirski kralj Gencije je bio po riječima Polibija pijan dan i noć, a njegov prethodnik na Ilirskom prijestolju Argon umro je nakon što se opio i dobio pleuritis. Poznat je i podatak da su Kelti porazili Ardijejce varkom u kojoj je bila odlučujuća sklonost ilirskih vojnika pretjeranom jelu i piću.

Priča o relikvijama svetog Valentina i prijestolnici Valentinova

Uz minulo Valentinovo prepričat ćemo priču o tzv, Prijestolnici Valentinova i vezi s vinom.

Na jugu Francuske, u srcu starog okruga zvanog Coste Du Rhône, grad Roquemaure oduvijek je živio povezan sa svojom proizvodnjom vina, čija su autentičnost gradske vlasti ovjeravale utiskivanjem slova C D R (za Coste Du Rhône) na bačve. Već u 17. stoljeću prosperitet Roquemaurea bio je povezan s njegovom lukom, jednom od najprometnijih na obalama rijeke Rhone. Odatle se lokalno vino slalo u druge dijelove Francuske i Europe

No i nesreća je došla s tom lukom jer godine 1866. katastrofa je uništila gospodarski i društveni život sela. Po prvi put u Europi vinogradi su oboljeli od filoksere, poznate i kao smrtonosna štetočina ili Roquemaureove mrlje. Filoksera ili žiložder je kukac prenjet putem ove luke u Europu iz Amerike i kad napadne korijen loze ona umire pa je tako umrlo 80% vinograda u Europi (makar se sporo širila i do nas došla do konca 19. stoljeća prethodno nam osiguravši najveći procvat vinograda u povijesti na nevolji nestanka vina u Francuskoj, Španjolskoj, Italiji,..)

U nevolji je Maximilien Pichaud, bogati zemljoposjednik Roquemaurea, odlučio otići u Rim s nadom da će nabaviti relikvije sveca zaštitnika koji će spasiti gradsku ekonomiju odnosno povratiti zdravlje i snagu njihovim vinogradima i zaštititi ih od svake nove štete.

Dana 25. listopada 1868., biskup Nîmesa, lord Plantier, proslavio je dolazak relikvija svetog Valentina koje je slavilo stanovništvo Roquemaurea. Na trgu Pousterle veličale su se vrline svetog Valentina u prisutnosti velikog mnoštva. U dugoj procesiji relikvije su nošene u crkvu gdje će se čuvati u svetištu desno od oltara. Zatim je priređena velika zabava s plesom i pjesmom uz zvuke pastirskih svirala i bubnjeva na seoskim trgovima. I proširila se vjera da je zaštitio odnosno vratio zdravlje vinogradima.

I danas uz vino slave Valentinovo i svake godine slavlje privuče više od 20 000 ljudi u Roquemaure, što ga čini jednim od najposjećenijih festivala u regiji.

Britanski Vogue nahvalio hrvatska vina (makar bez ovdašnjih)

Vogue hvali tri hrvatske vinske regije i piše kako se pred njima može ‘sakriti’ i razvikana Toskana:

’Kad pomislite na Hrvatsku, vino možda nije prva stvar koja vam padne na pamet. Ipak, osim tirkiznih plaža i poviješću prožetih gradova koji su je učinili omiljenim ljetnim odredištem, agrarno bogatstvo jadranske destinacije uključuje hektare stoljetnih vinograda i maslinika koji prekrivaju strme padine i zelene doline,’ piše britanski Vogue.

Prošle godine Hrvatska je na prestižnom Decanter World Wine Awards odnijela rekord od tri platinaste i 16 zlatnih medalja, što je potaknulo još veći interes za vina malih serija, od kojih se većina ne izvozi. Sada, sa sve većim međunarodnim fokusom usmjerenih na 130 autohtonih sorti grožđa, Hrvatska konačno dobiva priznanje kao vrijedna destinacija za ljubitelje vina.

Kako piše Vogue uz procvat vinarstva, nova generacija dizajnerski hotela i moderna infrastruktura privlače sve veći broj turista na dolazak u četiri glavne hrvatske vinske regije, od kojih su dvije smještene na obali.

Kao vinske regije koje se svakako isplati uvrstiti na turističku kartu Vogue izdvaja Konavle, Pelješac i Istru. Naša nam zlata na Decanteru uz mnoštvo srebra i brinci nije pomoglo (17 medalja preklani odnosno 12 lani ali među njima i četvrtina osvojenih hrvatskih zlata). No valja kazati da svaka hvala nekim hrvatskim vinskim regijama donosi probitak svima.

Zadarski vinari pratit će turističke nastupe TZ županije na sajmovima

Direktorica TZ županije Kadija iznijela je Udrugi vinara Zadarske županije na posljendjem okupljanju obiman plan događanja i manifestacija u kojima se računa na suradništvo sa vinarima. Prva je već pprošla 10. veljače (2. Dani vina i gastronomije Zadarske županije, s ciljem okupljanja vinara i proizvođača drugih autohtonih proizvoda visoke kvalitete sa ugostiteljima u kongresnom centu Falkenstainer Punt Skala s nizom dodataka od master class kuhanja, predavnja, glazbe...)

Vinari se očekuju kao partneri i sudionici i na predstavljanju na sajmu u Milanu, Beču gdje će organizator biti “alfa i omega” vinarstva Austrije Agencija Falstaff, a u dogovorima je i Ljubljana, a potom i sajam F.r.e.e. u Münchenu gdje je Hrvatska zemlja partner. Planira se kao svojevrsan road show set vikand food festivala po susjednim zemljama gdje bi naša jela i vina potaknula publiku na dolazak. Planova je jo mnogo sve do najvećeg poslovnog turističkog sajma u Berlinu, pa je iz svega vidljivo da je Turistička zajednica Zadarske županije u jedan od epicentara stavila promociju Zadarske županije kao istainute vinsko gastronomske desetinacije, i da to misli ozbiljno. Također iz prethodene prakse organiziranog slanja uzoraka na najpoznatije vinsko ocjenjivanje u London na Decanter, uz pokriće dijela troškova od strane županije i sufinanciranje prethodnog stručnog kušavanja i selektiranje što slati od strane istaknutog našeg somelijera, dogovren je nastavak i ove godine. Vina upravo treba pripremati za slanje.

15.03.2023., 00:00h
DAMIR MARIČIĆ
20. travanj 2024 08:45