recepti šunkaPixabay
StoryEditor
NE SAMO ZA DORUČAK

Ukusna šunka na nešto drukčiji način

Najbolja šunka pravi se od životinjskog buta bez kostiju, koji je odstajao u salamuri, nakon čega je prešan i kuhan na pari

Rijetko tko ne voli pojesti komadić dobre šunke što za doručak što za obrok ili međuobrok. Najbolja šunka pravi se od životinjskog buta bez kostiju, koji je odstajao u salamuri, nakon čega je prešan i kuhan na pari. Šunka koja se pravi od plećke jeftinija je i manje se cijeni. Mi smo vam priredili nekoliko recepata, u kojima glavnu ulogu igra šunka, a koje možete ponekad i sami probati pripremiti.

Pržena šunka

Sastojci: 8 šnita šunke težine oko 40 g, 100 g brašna, muškatni oraščić, 1 jaje, 1 dl mlijeka, ulje za prženje, sol, papar.

Pomiješajte brašno i jaje i dodajte onoliko mlijeka koliko je potrebno kako bi dobili žitku smjesu. Dodajte prstohvat soli, papar i muškatni oraščić pa sve dobro zamiješajte.

U tavi zagrijte ulje, u pripremljeno tijesto uvaljajte šnite šunke pa ih popržite na ulju dok s obje strane ne dobiju zlatno žutu boju.

Šupljikavom žlicom izvadite šunku iz tave i ocjedite je od masnoće na kuhinjskom papiru. Šunku poslužite dok je vruća.

Salama od šunke

Sastojci: 400 g šunke, 40 g naribanog parmezana, 40g krušnih mrvica, 4 jaja, sol.

MARSALA

Marsala je vino koje dolazi sa Sicilije i uglavnom se koristi u kulinarstvu za izradu orašastih i bogatih karameliziranih umaka.

Nasjeckanu šunku stavite u dublju zdjelu, dodajte jaja, sol, parmezan i sve dobro promiješajte. Od pripremljene smjese napravite svitak, omotajte ga kuhinjskom krpom i svežite ga poput pečenke. Kako bi pripravak dobio izduženi oblik poput salame treba ga čvrsto stisnuti kuhinjskom krpom ili aluminijskom folijom.

U posoljenu i uzavrelu vodu stavite pripremljenu salamu i kuhajte je 20 minuta na laganoj vatri. Kuhanu je ocijedite i narežite na šnite i poslužite. Začinite majonezom, uljem i limunom.

Salata od šunke s tunjevinom i hrenovkama

Sastojci: 150 g kuhane šunke narezane na šnite, 2 oguljene kuhane hrenovke, 100 g tunjevine u ulju, 1 veliki slatki feferon, 120 g majoneze, 1 traka ukiseljene crvene paprike, 1 stručak peršina, 2 žlice umaka od rajčice, 1 žlica gorušice, 1 žlica umaka worchester, sol.

image

recepti šunka

Pixabay

Iz feferona izvadite sjemenke, operite ga, osušite ga i razrežite ga na 4 trake koje ćete usitniti na tanke komadiće. Prokuhajte hrenovke i nasijecite na tanke kolute, šunku narežite na duže trake. Sve sastojke stavite u zdjelu za salatu, dodajte ocijeđenu i usitnjenu tunjevinu i promiješajte. Pospite peršinom. Izmiksajte ukiseljenu papriku, umak od rajčice, gorušicu, worchester umak da dobijete kremastu smjesu. Smjesu umiješajte u majonezu i posolite.

U zdjeli za salatu sve sastojke pomiješajte pa poslužite s umakom od paprike koji ste stavili u zasebnu zdjelu.

Složenac od šunke s umakom od gljiva

Sastojci: 200 g šunke, 100 g suhih gljiva (prije uporabe moraju biti namočene), 50 g maslaca, 4 dl bešamel umaka, 1 dl vrhnja,40 g ribanog ementalera, 3 jaja, 1 luk, 1 češanj češnjaka, 1 dl bijelog vina. 1 dl pileće juhe, 1 žlica umaka od rajčice, sol, papar.

Šunku izmiksajte, stavite je u zdjelu s bešamelom, naribanim ementalerom i jajima pa sve dobro promiješajte.

Smjesu ulijte u kalup u obliku prstena koji ste premazali sa 20 g maslaca. Sve stavite peći u pećnicu na 200 stupnjeva oko 30 minuta. Pecite teko da kalup uronite u posudu s vrelom vodom.

image

recepti šunka

Pixabay

Dok se smjesa peče, na tavi na maslacu pirjajte luk i češnjak. Dodajte gljive i pržite nekoliko minuta. Dodajte vino, pričekajte da ishlapi pa dodajte sol i papar po želji. Podlijte juhom u kojoj ste razdijelili umak od rajčice. Na laganoj vatri kuhajte još 20 minuta. Kalup izvadite iz pećnice, preokrenite ga na pladanj, u sredinu složenca ulijte gljive zajedno sa umakom i poslužite.

Šunka u marsali

Sastojci:4 šnite šunke od 70 g, 1 dl marsale, 1 dl juhe od mesa, 1 luk, 20 g brašna, 40 g brašna, 40 maslaca, 1 žlica maslinovog ulja, muškatni oraščić, sol, papar.

Na tavi zagrijte maslac i maslinovo ulje pa popržite šunku. Ocjedite je i stavite na toplo. Nasjeckani luk popržite na tavi na kojoj ste pržili šunku. Dodajte juhu i brašno, kad temeljac uzavre smanjite temperaturu i nastavite kuhati dok se temeljac ne zgusne.

Umak propasirajte i vratite na vatru, posolite, popaprite, dodajte muškatni oraščić te polako dodajite marsalu.

Kad se umak zgusne, u njega dodajte šnite šunke ostavite da se kratko prokuha i poslužite...

image

recepti šunka

Pinterest
20.03.2023., 19:25h
KREŠIMIR VASILJ
26. travanj 2024 01:25