Rijetko tko ne voli pojesti komadić dobre šunke što za doručak što za obrok ili međuobrok. Najbolja šunka pravi se od životinjskog buta bez kostiju, koji je odstajao u salamuri, nakon čega je prešan i kuhan na pari. Šunka koja se pravi od plećke jeftinija je i manje se cijeni. Mi smo vam priredili nekoliko recepata, u kojima glavnu ulogu igra šunka, a koje možete ponekad i sami probati pripremiti.
Pržena šunka
Sastojci: 8 šnita šunke težine oko 40 g, 100 g brašna, muškatni oraščić, 1 jaje, 1 dl mlijeka, ulje za prženje, sol, papar.
Pomiješajte brašno i jaje i dodajte onoliko mlijeka koliko je potrebno kako bi dobili žitku smjesu. Dodajte prstohvat soli, papar i muškatni oraščić pa sve dobro zamiješajte.
U tavi zagrijte ulje, u pripremljeno tijesto uvaljajte šnite šunke pa ih popržite na ulju dok s obje strane ne dobiju zlatno žutu boju.
Šupljikavom žlicom izvadite šunku iz tave i ocjedite je od masnoće na kuhinjskom papiru. Šunku poslužite dok je vruća.
Salama od šunke
Sastojci: 400 g šunke, 40 g naribanog parmezana, 40g krušnih mrvica, 4 jaja, sol.
Nasjeckanu šunku stavite u dublju zdjelu, dodajte jaja, sol, parmezan i sve dobro promiješajte. Od pripremljene smjese napravite svitak, omotajte ga kuhinjskom krpom i svežite ga poput pečenke. Kako bi pripravak dobio izduženi oblik poput salame treba ga čvrsto stisnuti kuhinjskom krpom ili aluminijskom folijom.
U posoljenu i uzavrelu vodu stavite pripremljenu salamu i kuhajte je 20 minuta na laganoj vatri. Kuhanu je ocijedite i narežite na šnite i poslužite. Začinite majonezom, uljem i limunom.
Salata od šunke s tunjevinom i hrenovkama
Sastojci: 150 g kuhane šunke narezane na šnite, 2 oguljene kuhane hrenovke, 100 g tunjevine u ulju, 1 veliki slatki feferon, 120 g majoneze, 1 traka ukiseljene crvene paprike, 1 stručak peršina, 2 žlice umaka od rajčice, 1 žlica gorušice, 1 žlica umaka worchester, sol.
Iz feferona izvadite sjemenke, operite ga, osušite ga i razrežite ga na 4 trake koje ćete usitniti na tanke komadiće. Prokuhajte hrenovke i nasijecite na tanke kolute, šunku narežite na duže trake. Sve sastojke stavite u zdjelu za salatu, dodajte ocijeđenu i usitnjenu tunjevinu i promiješajte. Pospite peršinom. Izmiksajte ukiseljenu papriku, umak od rajčice, gorušicu, worchester umak da dobijete kremastu smjesu. Smjesu umiješajte u majonezu i posolite.
U zdjeli za salatu sve sastojke pomiješajte pa poslužite s umakom od paprike koji ste stavili u zasebnu zdjelu.
Složenac od šunke s umakom od gljiva
Sastojci: 200 g šunke, 100 g suhih gljiva (prije uporabe moraju biti namočene), 50 g maslaca, 4 dl bešamel umaka, 1 dl vrhnja,40 g ribanog ementalera, 3 jaja, 1 luk, 1 češanj češnjaka, 1 dl bijelog vina. 1 dl pileće juhe, 1 žlica umaka od rajčice, sol, papar.
Šunku izmiksajte, stavite je u zdjelu s bešamelom, naribanim ementalerom i jajima pa sve dobro promiješajte.
Smjesu ulijte u kalup u obliku prstena koji ste premazali sa 20 g maslaca. Sve stavite peći u pećnicu na 200 stupnjeva oko 30 minuta. Pecite teko da kalup uronite u posudu s vrelom vodom.
Dok se smjesa peče, na tavi na maslacu pirjajte luk i češnjak. Dodajte gljive i pržite nekoliko minuta. Dodajte vino, pričekajte da ishlapi pa dodajte sol i papar po želji. Podlijte juhom u kojoj ste razdijelili umak od rajčice. Na laganoj vatri kuhajte još 20 minuta. Kalup izvadite iz pećnice, preokrenite ga na pladanj, u sredinu složenca ulijte gljive zajedno sa umakom i poslužite.
Šunka u marsali
Sastojci:4 šnite šunke od 70 g, 1 dl marsale, 1 dl juhe od mesa, 1 luk, 20 g brašna, 40 g brašna, 40 maslaca, 1 žlica maslinovog ulja, muškatni oraščić, sol, papar.
Na tavi zagrijte maslac i maslinovo ulje pa popržite šunku. Ocjedite je i stavite na toplo. Nasjeckani luk popržite na tavi na kojoj ste pržili šunku. Dodajte juhu i brašno, kad temeljac uzavre smanjite temperaturu i nastavite kuhati dok se temeljac ne zgusne.
Umak propasirajte i vratite na vatru, posolite, popaprite, dodajte muškatni oraščić te polako dodajite marsalu.
Kad se umak zgusne, u njega dodajte šnite šunke ostavite da se kratko prokuha i poslužite...