Vinarija Fiolić - Mario i Ana FiolićLuka Jeličić
StoryEditor
NAGLASAK NA DOMAĆIM AUTOHTONIM SORTAMA

Vina i likeri obitelji Fiolić prepoznati kao spoj ljubavi i dobrog okusa!

Vinarija obitelji Fiolić prepoznala je maraštinu kao domaću sortu koju treba promovirati. U tome su i uspjeli. Njihova svježa maraština i maraština Sur Lie,odležana u drvenim bačvama, kao i likeri od maraške i suhih smokava, nisu prošli neopaženo, kako u nas, tako i u inozemstvu...

Da nije bilo Dariovog oca Stjepana, koji je mu je utkao ljubav prema vinima, Dario bi i dan danas u računovodstvu obavljao svoj osnovni posao. No, život priča svoje priče, a kad se u sve uplete brat, supruga i ostala obitelj ne može priča na loše izići, niti loše završiti. Danas poznati vlasnici vinarije Fiolić, braća Dario i Marijo, koji se bave proizvodnjom vina, a marketing, odnosno, distribuciju vina su prepustili Dariovoj supruzi Ani.

image

Vinarija Fiolić, Maraština

Luka Jeličić

Početak svog vinskog, a s obzirom da su jedna od rijetkih vinarija i kušaonica vina u gradu, možemo slobodno kazati i zadarskog puta u svijet vina, doslovno su počeli u 15 kvadrata obiteljske kuće na Puntamici. Tada su morali, s obzirom na skučenost prostora, raditi drvene bačve po mjeri, nakon čega su se proširili na sobe od majke, oca i brata. U početku su proizvodili 500 do 1000 litara vina za svoju obitelj i društvo, a trenutačno proizvode do 30.000 boca vina. Bazirani su na našoj autohtonoj sorti maraštini od koje se izdvaja ona Sur Lie, kao i likeri od maraške i suhe smokve...

Da nije bilo Dariovog oca Stjepana, koji je mu je utkao ljubav prema vinima, Dario bi i dan danas u računovodstvu obavljao svoj osnovni posao. No, život priča svoje priče, a kad se u sve uplete brat, supruga i ostala obitelj ne može priča na loše izići, niti loše završiti. Danas poznati vlasnici vinarije Fiolić, braća Dario i Marijo, koji se bave proizvodnjom vina, a marketing, odnosno, distribuciju vina su prepustili Dariovoj supruzi Ani...

Dario Fiolić vlasnik vinarije Fiolić naglašava kako većina zadarskih restorana nudi vina sa zadarskog područja, odnosno hrvatska vina, što je dobro, pa nam tako kaže:

- Mi imamo jedan mali vinograd, a glavnina nam je u dugogodišnjem zakupu tako da ih kontroliramo, a s vlasnicima imamo izvanrednu suradnju. Naglasak na našim vinima je maraština, od koje radimo jednu svježu, a jednu Sur Lie koja je odležala u drvetu. Sur Lie je metoda proizvodnje odležavanja i njegovanja na finom na talogu s kvascima u drvenim bačvama što rezultira punoćom i kremoznošću tako dobivenih vina. Većina zadarskih vinara je zasadila nove nasade maraštine i trenutačno imamo bar šest, ako ne i više priznatih maraština. Mi smo se upravo bazirali na nju, jer smo gledali kako je Istra napravila brand od malvazije pa smo odlučili brendirati maraštinu iz našeg kraja. Mislim da maraština ima veliki potencijal, izrazito je pitka, nema visoku kiselost, ali ima veliku mogućnost odležavanja u drvetu, poput ozbiljnih vina. Dakle, maraština tek nakon godine do dvije dana izvuče svoj maksimum u boci. Što se tiče crnih vina imamo jednu crnu kupažu Grenache i Syrah kao i Merlot. Prije tri godine smo počeli proizvoditi i Babić, ali još nije na tržištu, jer mu treba još barem godina dana da sazrije. Imamo i rose koji radimo od Plavine, Grenachea i Syraha koji se uistinu  pokazao dobro na tržištu. Ovo ljeto, s obzirom da je bilo dosta suše, vrijeme nam je dosta utjecalo na kvalitetu vina. Naime, naglo skaču šećeri, a padaju kiseline i onda kada je pala kiša odnosi su se dodatno pogoršali., što je dodatno zakompliciralo proizvodnju. Tada se što više grožđa moralo preraditi u podrumu, kako bi se kvaliteta održala.

image

Vinarija Fiolić, Mario Fiolić

Luka Jeličić

Nakon berbe dolazi borba u podrumu

Inače zahtjevan je ovo posao budući da nakon berbe dolazi, kako Dario kaže, borba u podrumu, jer grožđe može biti vrhunsko, ali ako se nema iskustva i znanja u podrumu, onda od tog nema ništa osim lošeg okusa u ustima. Bitna je i proizvodnja i njega vina. Fiolić je, inače završio vinogradarstvo i vinarstvo, ali savjet enologa i dodatnu edukaciju ne propušta odnosno, redovito s njima surađuje. Kažu da je 99 posto vina na svijetu svježe i da se radi takvo vino ne bi postojala razlika na tržištu, iz tog se razloga valja s vinima poigrati. Fiolići proizvode i likere i to one od maraške i suhe smokve, koriste tradicionalan recept od, kako on kaže babe i dide. Liker od maraške se radi od lozovače, maraške, i minimalno godinu dana se macerira na maraški, a tako i liker od suhe smokve. Fiolić naglašava kako su vinarima potpore puno pomogle i kako su oni mala vinarija te bi bez potpore Grada Zadra i Zadarske županije teško opstali i razvili se. Jer bez nepovratnih sredstava, oprema se ne bi mogla kupiti, a ni u tehnologiju se ne bi moglo ulagati. Inače berba se odvija ručno,nakon čega se grožđe sprema u hladnjaču, tada se vozi u komoru, u kojoj se hladi na određenoj temperaturi radi poboljšanja kvaliteta proizvodnje...

Inače zahtjevan je ovo posao budući da nakon berbe dolazi, kako Dario kaže, borba u podrumu, jer grožđe može biti vrhunsko, ali ako se nema iskustva i znanja u podrumu, onda od tog nema ništa osim lošeg okusa u ustima... 

Orijentirali se na kvalitetu, a ne na kvantitetu

Ana Fiolić, zadužena za marketing i promidžbu vinarije Fiolić kaže kako je marketing jednostavno nužan, jer čovjek može imati i najbolje proizvode, ali ukoliko se za njih ne zna tada kao i da ne postoje. Ana i njezin suprug Dario su podijelili svoje dužnosti, tako je Dario zadužen za proizvodnju vina i likera, a za plasman široj javnosti, osobito u današnje vrijeme preko društvenih mreža i medija, zadužena je Ana. Ana vodi i kušaonicu vina u kojoj redovito organizira degustacije tri, odnosno pet, različitih vrsta vina, kao i s već spomenutim likerima.Vina koja koriste u degustacijama je naglasak na domaćim autohtonim sortama kao što su Maraština Fiolić, Maraština Sur Lie bijelu kupažu koja je vrlo interesantna jer je odležana u drvenim bačvama, a takvih vina nema mnogo na tržištu. Kušati se može i Couvee blanc, rose, i od crnih vina, laganije crno vino Fiolić Couvee i Merlot. Od likera, posjetitelji mogu degustirati liker od Maraške i od suhe smokve. Sama kušaonica je otvorena 2018 godine, no vina su na tržištu još od 2016 godine i redovno svoje nepce možete zadovoljiti u zadarskim restoranima i hotelima, dakako, mogu se i kupiti u specijaliziranim trgovinama kao što su Barel i u ostalim zadarskim vinotekama.

image

 Vinarija Fiolić, Liker od smokve

Luka Jeličić

Dakle, vina Vinarije Fiolić nisu namijenjena širokom tržištu, jer oni koji su probali vina u nekim od restorana tražili su mogućnost kupnje. Upravo iz tog razloga je i otvorena kušaonica, kako bi se zadovoljila želja probranih uživatelja vrhunskih vina. U kušaonici vina ljudi mogu i navratiti, degustirati vino i eventualno ga kupiti, ali i postoje i tzv. vođene degustacije, na kojima se ljudi najave, tada se u ponudi nude domaći specijaliteti poput pršuta, sira, inćuna i ostale autohtone spize, vina se probaju, razmjenjuju se iskustva i lijepo se, uz čašicu vrhunskih vina druži.

Vino je igra i ljubav

Ana nam tako kaže:

- Kako bi imao vrhunsko ili kvalitetno vino, u današnje vrijeme, bez enologa se ne možeš upuštati u takvu pustolovinu. Mi smo koncentrirani na kvalitetu, a ne kvantitetu, jer mi smo mali vinari i kad nas uspoređujete s drugima mi proizvodimo negdje oko 30.000 boca, što je premalo, ali to je i naša prednost jer nam je kvaliteta vina neupitna. Mislim da mlađe generacije, u koje spadamo i mi, dosta ulažu u znanje, dosta putuju, i nisu samo skoncentrirani na svoj podrum, isprobavaju i otvoreni su za sva nova umijeća, jer vino je zapravo igra i ljubav. Ove godine smo pokrenuli i Wine Garden na zadarskoj tržnici, a to smo napravili upravo kako bi i naši domaći ljudi i turisti mogli isprobati najbolje što Zadar nudi, a što je vezano uz gastronomiju. Na Wine Gardenu je uključeno preko 18 vinara sa zadarskog područja, ali OPG-ovi koji nude svoje proizvode od pršuta, kobasica, sira, morskih delicija itd. No srž svega je da niti jedan proizvod ne prelazi granice Zadarske županije. Odziv gostiju je odličan, i mogu kazati kako je to bilo  ugodno mjesto za druženje i za naše domaće ljude jer su se osjećali kao da nisu u Zadru, a na kratko su i pobjegli od gradske vreve i šušura i sklonili se u naše vinsko dvorište. O strancima da i ne govorim, njima uistinu odgovara ovakav način prezentacije naše domaće gastronomije na otvorenom- priča Ana.

Mi smo koncentrirani na kvalitetu, a ne kvantitetu, jer mi smo mali vinari i kad nas uspoređujete s drugima mi proizvodimo negdje oko 30.000 boca, što je premalo, ali to je i naša prednost jer nam je kvaliteta vina neupitna. Mislim da mlađe generacije, u koje spadamo i mi, dosta ulažu u znanje, dosta putuju, i nisu samo skoncentrirani na svoj podrum, isprobavaju i otvoreni su za sva nova umijeća, jer vino je zapravo igra i ljubav-Ana Fiolić...

Vinarija Fiolić dobitnik je mnoštva domaćih nagrada za kvalitetu, a između ostalog su osvojili i srebrnu nagradu u Londonu za maraštinu, na Decanteru (DWWA) na najvećem svjetskom natjecanju za vinare, srebro za kvalitetu su im osvojili i likeri na International Spirit Challenge natjecanju. Dakle osim domaćeg tržišta, vinarija, odnosno obitelj Filoić je prepoznata i na inozemnom. Da zaključimo, zadarska dica napravili su jednu prekrasnu obiteljsku vinsku priču, koja se daleko čuje, pa kad prođete kraj njihove kušaonice, navratite i kušajte maraštinu i ostale proizvode obitelji Fiolić - sigurno ćete doći još koji put.

image

Vinarija Fiolić

Luka Jeličić
31.10.2022., 18:57h
KREŠIMIR VASILJ
24. studeni 2024 05:57