Zadarski Pijat, humanitarna akcija Hotelijersko-Turističke i Ugostiteljske škole Zadar (HTU) i Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Svjetlo povodom obilježavanja Dana Sv. Krševana i Dana grada Zadra.Luka Jeličić
StoryEditor
OMILJENI GOST SA SJEVERA

Za Badnjak na našim stolovima caruje bakalar…

Najčešće se kod nas radi na bijelo uz dodatak vina, začina i krumpira, no predstavit ćemo vam još neke načine pripreme...

Običaji za Badnjak u nekad su bili vezani za ono što je karakteristično u kraju u kojem se obitava, danas se sve nekako pomiješalo, pomalo i komercijaliziralo, no kod nas u Dalmaciji nezaobilazna delicija je svakako bakalar. Najčešće se kod nas radi na bijelo uz dodatak vina, začina i krumpira, no mi ćemo Vam predstaviti još neke specijalitete kojima se možete poigrati kako bi Vam obiteljsko okupljanje proteklo onako kako treba, a to znači u miru i blagostanju.

Zapečeni bakalar

BAKALAR KROKETI

Desalinizirajte bakalar 48 sati.

Prva 24 sata u hladnoj vodi uz dva puta mijenjanje vode. Druga 24 sata u mlijeku s 1 češnjem češnjaka. Ovo je trik francuskog kuhara Bernarda Loiseaua (Saulieu u Burgundiji); ovo omekšava meso i čini ga nježnijim.

Bakalar skuhajte u većoj količini vode uz dodatak lovorovog lista i majčine dušice.
Ocijedite, pustite da se ohladi i nasjeckajte.
Od mlijeka i maslinovog ulja pripremite malo gusti pire. Češnjeve češnjaka i peršin sitno nasjeckajte. Brzo ih zapržite na maslinovom ulju na jakoj vatri bez bojenja češnjaka.
Podjednako pomiješajte izmrvljeni bakalar i pire krumpir. Dodajte mješavinu češnjaka i peršina. Začinite solju i paprom. Dodajte malo maslinovog ulja.

Napravite okrugle krokete promjera 2 do 3 centimetra i panirajte ih na engleski: brašno pa razmućeno jaje pa Panko prezle (japanske prezle).
Pržite dok ne porumene (4 do 5 minuta).

Sastojci za 4 osobe za zapečeni bakalar su sljedeći: 800 g omekšanog bakalara, 1 češanj češnjaka, 1 isprani inćun bez kosti, sok od limuna, 400 g luka narezanog na kriške, jedna žlica kapara, 1 žlica nasjeckanog peršina, jedna žlica pinjola, maslinovo ulje, 50 g brašna, 1 žlica omekšanih grožđica, sol.

Najprije operite bakalar i osušite ga papirnatim ubrusima. Nasjeckajte ga na kockice, pobrašnite ga i ispržite ga na tavi na kap ulja. Izvadite ga iz ulja cjediljkom.

U tavi na ulju pirjajte očišćeni i zgnječeni češnjak te kriške luka. Posolite, dodajte kapare, grožđice, pinjole i inćuna kojeg ste otopili u tavi.

Smjesu stavite u vatrostalnu zdjelu, preko nje rasporedite bakalar koji ćete prekriti ostatkom smjese. Stavite vatrostalnu zdjelu u zagrijanu pećnicu na 220 stupnjeva pa pustite da se peče nekoliko minuta prema procjeni.

Izvadite iz pećnice, po bakalaru pospite komadiće nasjeckanog peršina i poškropite ga limunovim sokom pa ga odmah poslužite.

Hladni bakalar u pikantnom umaku

image

Bakalar

Pixabay

Sastojci za 4 osobe za hladnog bakalara u pikantnom umaku su sljedeći: 800 g omekšanih fileta bakalara, 2 češnja češnjaka, 100 g inćuna u soli, nekoliko listova bosiljka, 2 feferona u octu, 2 dl octa od bijelog vina, 6 žlica maslinovog ulja, svježe mljeveni bijeli papar.

Stavite bakalar u hladnu vodu dok ne proključa i kuhajte ga oko 15 minuta. Ocijedite ga, odstranite mu kožu i narežite ga na komade srednje veličine. Pažljivo osušite komade bakalara i premjestite ih u duboku zdjelu.

image
Pixabay

Zagrijte ulje i dodajte usitnjeni češnjak. Kada češnjak počne dobivati boju, smanjite vatru i dodajte narezane inćune koje ste prethodno isprali mlazom vode i potom uklonili višak soli kuhinjskom krpom te odstranili kosti. Dodajte feferone narezane na tanke ploške, listove bosiljka i popaprite svježe mljevenim bijelim paprom.

Mješajte kuhačom, pustite neka se kuha nekoliko minuta, a nakon toga dodajte ocat i nastavite kuhati još nekoliko minuta još povremeno mješajući.

Kada umak zakuha, skinite ga s vatre i prelijte narezani bakalar. Ostavite da odstoji nekoliko sati i potom poslužite hladno...

image
Pixabay
23.12.2022., 00:00h
KREŠIMIR VASILJ
23. studeni 2024 16:46