Sastojci za zobenu kašu jabuka s cimetomAndrea Kršlović
StoryEditor
TRI KREATIVNE IDEJE ZA PRIPREMU ZOBENE KAŠE

Zobena kaša kao zdrav i ukusan doručak za savršen početak dana

Poigrajte se s raznim sastojcima koje već imate u svojem domu, isprobajte nove kombinacije i uživajte u procesu pripreme - to je ujedno i recept za uživanje u krajnjem rezultatu

Brojni će nutricionisti i stučnjaci za prehranu istaknuti kako je upravo konzumiranje doručka jedna od najboljih mogućih navika koje možemo usvojiti, a posebice kako je zdrav i izbalansiran doručak ključan za sveukupno zdravlje i dobar početak dana. To je obrok koji nam daje energiju, hranjive tvari i potrebne vitamine za optimalno funkcioniranje tijekom dana. Jedan od najboljih i najjednostavnijih načina za pripremu zdravoga doručka su upravo zobene kaše. Bogate su vlaknima i zdravim mastima, a osim toga iznimno se brzo pripremaju i jako su ukusne...

image

Tri kreativne ideje za pripremu zobene kaše

Andrea Kršlović

Donosimo Vam recepte za zobenu kašu na tri načina, koja je spremna u svega 5 do 10 minuta. Htjeli mi to sebi priznati ili ne, jednako nam toliko vremena oduzme odlazak u pekarnicu. Ove zdrave varijante zobene kaše neće izazvati nagli skok razine šećera u krvi, budući da zob sama po sebi ima nizak glikemijski indeks, što znači da će nam pružiti dugotrajnu energiju i pomoći da se osjećamo sitima sve do konzumiranja međuobroka.

Izvrsni dodatci zobenoj kaši

image

Jabuke s cimetom u zagrljaju kokosovog ulja

Andrea Kršlović

Mogućnosti su zaista bezbrojne, isprobavajte namirnice koje već imate u kući, iskušavajte sve dok ne pronađete varijantu koja Vam osobno najviše odgovara, i koja Vam je u konačnici ukusna, jer će Vas barem to zasigurno natjerati da sutra ponovno pripremite zdrav doručak. Svaka se zobena kaša može obogatiti orašidima, bilo u cjelovitom obliku, samljevenima ili u obliku maslaca. Sjemenke su također izvrstan dodatak zobenoj kaši jer su bogate brojnim hranjivim tvarima, a dodavanjem sjemenki i orašida povećavamo nutritivnu vrijednost obroka i dajemo mu dodatnu teksturu i okus.

Sastojke možemo prilagoditi svojem ukusu i nutritivnim potrebama, samo bi bilo dobro uzeti u obzir da obrok pokušamo izbalansirati u smislu da je bogat kako ugljikohidratima, tako i proteinima i zdravim mastima

Primjerice, sjemenke lana i suncokreta mogu poslužiti kao dodatni izvor vlakana i proteina, dok chia sjemenke pružaju omega-3 masne kiseline i antioksidanse. U zobenoj se kaši od začina najčešće upotrebljavaju cimet, tamni kakao i vanilija u prahu. Napominjemo kako je uvijek bolje i kvalitenije odabrati cjelovitu zob kao namirnicu, ali zbog brže i jednostavnije pripreme ovaj smo se put odlučili za zobene pahuljice, pri čijem je odabiru bitno da pripazimo da budu bez ikakvih dodataka, poput šećera i ulja.

Sastojci za bazu zobene kaše za jednu osobu:

50 g zobenih pahuljica (sitnih ili krupnih)

125 ml odabrane tekućine (vode ili mlijeka biljnog/kravljeg)

Postupak kuhanja baze zobene kaše...

image

Zobena kaša jabuka s cimetom

Andrea Kršlović

U lonac dodajemo zobene pahuljice i odabranu tekućinu te stavimo kuhati. Biljno ili kravlje mlijeko kašu će učiniti kremastijom, a možemo odabrati i mješavinu vode i mlijeka. Mi smo se ovoga puta odlučili za sojino mlijeko s okusom vanilije. Kada zakuha, smanjimo vatru i nastavimo kuhati na laganoj vatri uz povremeno miješanje. Krupne zobene pahuljice trebat će se kuhati do 10 minuta, ali za sitne je dovoljno do 5 minuta kuhanja. Ukoliko nam se smjesa učini gustom, dodajemo još odabrane tekućine. Kada je kaša skuhana i željene konzistencije, maknemo je s vatre i serviramo u tanjur ili zdjelicu. Ubacujemo dodatke po želji i ukusu te možemo uživati u toplom, zdravom i slasnom doručku.

1. Zobena kaša - Bounty

Sastojci za jednu osobu:

50 g zobenih pahuljica

125 ml odabrane tekućine

1 žlica ribanog kokosa

1 žličica tamnog kakaa

1 žličica hladno prešanog kokosovog ulja

po ukusu prirodnog zaslađivača (med, agavin sirup, javorov sirup)

2-3 jagode...

image

Sastojci za zobenu kašu Bounty

Andrea Kršlović

Ova verzija okusom neodoljivo podsjeća na poznatu Bounty čokoladicu. U lonac odmah dodajemo sve sastojke osim zaslađivača i jagoda: zobene pahuljice, kokos, tamni kakao, kokosovo ulje i odabranu tekućinu te stavimo kuhati. Ostatak postupka isti je kao za bazu zobene kaše; kuhamo na laganoj vatri 5-10 minuta povremeno miješajući dok kaša ne dođe do željene konzistencije. Po završetku kuhanja, kašu serviramo u tanjur, po ukusu dodajemo zaslađivač te narezano sezonsko voće – jagode i borovnice idealan su dodatak ovoj zobenoj kaši.

2. Zobena kaša - jabuka s cimetom

Sastojci za 1 osobu:

50 g zobenih pahuljica

125 ml odabrane tekućine

1 žličica chia sjemenki

1 manja jabuka

1 žlica hladno prešanog kokosovog ulja

1 žličica cimeta

1 žlica kikiriki maslaca

image

Zobena kaša Bounty

Andrea Kršlović

Jabuku operemo i narežemo na manje komade/kockice. Stavimo je u zasebni lonac, dodajemo kokosovo ulje i cimet te upalimo vatru. Kuhamo do 10 minuta dok jabuka omekša uz povremeno miješanje. U drugi lonac stavljamo kuhati zobene pahuljice, chia sjemenke i odabranu tekućinu. Obje će smjese biti gotove u otprilike isto vrijeme. Kada jabuke omekšaju, priključujemo ih bazi zobene kaše i pridodajemo jednu žlicu kikiriki maslaca.

3. Zobena kaša - banana i jagoda s kikirikijem

50 g zobenih pahuljica

125 ml odabrane tekućine

1 žličica lanenih sjemenki

Prstohvat vanilije u prahu

Pola banane

1 žlica maslaca od kikirikija

2-3 jagode...

Ove zdrave varijante zobene kaše neće izazvati nagli skok razine šećera u krvi, budući da zob ima nizak glikemijski indeks, što znači da će nam pružiti dugotrajnu energiju i pomoći da se osjećamo sitima sve do konzumiranja međuobroka

U lonac dodajemo zobene pahuljice, vaniliju u prahu, lanene sjemenke i odabranu tekućinu. Postupak kuhanja identičan je bazi za zobenu kašu. Dok se kaša kuha, pripremamo dodatke. Zgnječimo pola banane u zdjelici i narežemo jagode na sitnije komade. Kada je kaša skuhana, serviramo je u tanjur, dodajemo bananu i jagodu te maslac od kikirikija.

Poigrajte se s raznim sastojcima

image

Zobena kaša pri kraju kuhanja - gušća konzistencija i kremasta tekstura

Andrea Kršlović

Sastojke možemo prilagoditi svojem ukusu i nutritivnim potrebama, samo bi bilo dobro uzeti u obzir da obrok pokušamo izbalansirati u smislu da je bogat kako ugljikohidratima, tako i proteinima i zdravim mastima. Po želji možemo zamijeniti kikiriki maslac s maslacem od nekoga drugog orašida, primjerice lješnjaka ili badema. Poigrajte se s raznim sastojcima koje već imate u svojem domu, isprobajte nove kombinacije i uživajte u procesu pripreme – to je ujedno i recept za uživanje u krajnjem rezultatu. Dobar Vam tek!

image

Sastojci za zobenu kašu banana i jagoda s kikirikijem

Andrea Kršlović
image

Zobena kaša banana i jagoda s kikirikijem

Andrea Kršlović
24.04.2023., 12:28h
26. travanj 2024 21:50