BIBINJE, 11.8.2022. Bibinjski gušti, tri noći fascinantne gastro zabave... Jerolim Sikirić, 72-godišnji ribar JereLeo Banic
StoryEditor
Spektakularna ljetna fešta - Bibinjski gušti

Bibinje četiri noći epicentar dalmatinske gastro zabave

Bibinjci svojim predanim radom čine Bibinje, samostalno općinsko središte nadomak Zadru, tradicionalno šarmantnom i gostoljubivom destinacijom koja gostima nudi dobrodošlicu i ugodan boravak. U izuzetno bogatom ovoljetnom šušuru na Obali Alfreda Lisice četiri noći za redom održali su fascinantne Bibinjske gušte.

Posjetitelji na Bibinjskim guštima ove godine uživali u bogatoj ponudi od 21 izlagača.

Ribe, dagnje, čičvarda, fritule

- Mirisi i gušti domaćih proizvoda izlagača na Bibinjskim guštima mamili su brojne znatiželjne posjetitelje. Obala i Staro selo vrvjeli su dmaćim i fureštim gurmanima i feštarima, kazala je voditeljica Branka Pelicarić, biograjska radijsko-novinarska primadone. Prvu večer s Brankom program je vodio i Božidar Rebić s Novog radija.

Bibinje je među deset najboljih domaćina prema istraživanjima vodeće svjetske tvrtke Booking.com. Vidjelo se to i na ovoj trodnevnoj gastro fešti na kojoj gosti nisu štedjeli riječi zahvalnosti gostoljubivim domaćinima koji su i dočekali zamamnim mirisima domaće spize za prste polizati.

- Brudet je jelo koje osvaja mirisom, a s prvim zalogajem obara s nogu. Brodet će biti bogatiji što je više vrsta ribe u njemu, najbolja je friška riba ulovljena "od kamena". Postoji još mali milijun tajni, ali do njih ćete morati doći sami, dovitljivo, pravedno i mudro će, poput kralja Solomona, barba Jerolim Sikirić (72), dobro znani ribar Jere, legenda ribarskih fešta.

Hrvatski masterchef Renato Kraljev iz Zadra je u velikoj 300-litarskoj fritaji jednu večer spremao dagnje na buzaru, drugu špagete s plodovima mora, treće crni rižoto. Ribar Jere je osim brudeta spremao i najfiniju dalmatinsku čičvardu sa slaninom. A po dobrom starom običaju svi su se mogli osladiti slatkim fritulama.

Zabava do sitnih noćnih sati

Ovogodišnje izdanje Bibinjskih gušta organizirale su Turistička zajednica općine Bibinje u suradnji s Općinom Bibinje te komunalnim poduzećem Bibinjac d.o.o.

- Manifestacija Bibinjski gušti je kao inicijativa prepoznata od strane Hrvatske turističke zajednice te Turističke zajednice Zadarske županije koje su sufinancirale ovogodišnje izdanje, naglasio će Jure Fuzul, prvi čovjek bibinjskog turizma, s vidnim ponosom na vrhunsku organizaciju i izuzetno veliki odaziv posjetitelja.

Za zabavu do sitnih noćnih sati bili su zaduženi bibinjski tić Ivica Ićo Sikirić, zadarska grupa Dilema, grupa Silente i legendarni splitski duo Kuzma & Shaka Zulu.

11.08.2022., 16:16h
08. svibanj 2024 06:29