Dr. Alen JuginovićObiteljski Album
StoryEditor
DR. ALEN JUGINOVIĆ O PROBLEMU DANAŠNJICE

MLADI LIJEČNIK S HARVARDA Nedostatak spavanja dramatično smanjuje životni vijek...

Istraživači su otkrili da već nakon nekoliko dana nespavanja razina oksidativnog stresa počinje rasti u crijevima. U organima kao što su mozak, mišići i ostali nema promjena...

Prvi znakovi nedovoljne količine spavanja poznati su svima. Od umora i slabije koncentracija, preko povećane iritabilnosti pa sve do dezorijentiranosti i čak halucinacija kod dugog nedostatka spavanja...

Spavanje, kao stanje u kojem provedemo trećinu života, iznimno je važno za brojne procese u organizmu, a u jednoj studiji iz 1989. potpuni nedostatak spavanja pokazao se fatalnim za miševe. No, pravi uzrok smrti kod nedostatka spavanja ostao je nepoznat.

Vinske mušice

Tim neuroznanstvenika s Medicinskog fakulteta na Sveučilištu Harvard objavio je istraživanje u časopisu Cell upravo na temu uzroka smrti kod nedostatka spavanja kod vinskih mušica.

“Zanimljivo je, isto tako, što su brojna istraživanja neuroloških bolesti kao što su Parkinsonova i Alzheimerova bolest pokazala kako crijeva mogu igrati značajnu ulogu u nastanku samih bolesti”- dr. Alen Juginović...

- Vinske mušice su organizmi koji su iznimno često korišteni u istraživanjima vezanima za spavanje. Za otkriće molekularnih mehanizama cirkadijanog ritma, odnosno ritma budnosti i spavanja koji je otkriven upravo u vinskim mušicama, dobivena je i Nobelova nagrada 2017., ustvrdili su u zanimljivom radu znanstvenici s Harvarda.

Također su otkrili kako se pojavljuje povećana razina oksidativnog stresa, koja je štetna za stanice, kod miševa i mušica koji su imali potpuni nedostatak spavanja. No, iznenađujuće je kako se upravo to događa u crijevima, ali ne i u mozgu, iako se centar za kontrolu ritma spavanja i budnosti nalazi u mozgu, pojašnjavaju nam.

- Zanimljivo je, isto tako, što su brojna istraživanja neuroloških bolesti kao što su Parkinsonova i Alzheimerova bolest pokazala kako crijeva mogu igrati značajnu ulogu u nastanku samih bolesti, tvrdi mladi dr. Alen Juginović koji je na poziv iz SAD-a sastavni dio tima slavnog sveučilišta.

Davanje antioksidansa

Istraživači su otkrili da već nakon nekoliko dana nespavanja razina oksidativnog stresa počinje rasti u crijevima te da mušice koje uopće ne spavaju žive dramatično manje. U organima kao što su mozak, mišići i ostali nema promjena.

KAO PRAVI DALMATINAC...

Dr. Alen Juginović diplomirao je na splitskom Medicinskom fakultetu i odmah se zaposlio u zagrebačkoj bolnici Sveta Katarina, ali ne zadugo jer – za turističkog je obilaska najboljih američkih sveučilišta – dobio u Bostonu ponudu koja se ne odbija. U laboratoriju za neurobiologiju - neki su u šali dodali - kao pravi Dalmatinac - istražuje zašto čovjek spava, kako spava, što utječe na spavanje i na što spavanje utječe...

- Ono što je meni posebno zanimljivo je to da su nakon davanja antioksidansa putem usta ili aktivacije istih specifično u crijevima mušice živjele normalni životni vijek, čak i bez spavanja, komentira dr. Juginović i dodaje da spavanje utječe i na osjećaj gladi. Stoga, mušice koje nisu spavale imale su i veći unos hrane, ali sama hrana nije utjecala na preživljenje jer mušice koje nisu imale pristup hrani su jednako živjele, otkriva nam mladi liječnik iz Splita.

Još uvijek se ne zna zašto se oksidativni stres povećava isključivo u crijevima kod nedostatka spavanja, ali to će definitivno biti predmet budućih istraživanja. Spavanje, kao jedan od temeljnih procesa u čovjekovom životu je u središtu interesa brojnih laboratorija diljem svijeta, a ovo istraživanje će zasigurno potaknuti nove ideje i pomoći u razumijevanju procesa koji se događaju kada čovjek ne spava...

- Ponosan sam na cijeli tim ljudi iz mog laboratorija s Harvard Medical School koji su objavili izvrstan rad u Cellu o tome kako kompletni nedostatak spavanja može dramatično smanjiti životni vijek na način što se povećava oksidativni stres u crijevima (ne mozgu!) vinskih mušica i miševa. Davanje antioksidansa vraća normalno trajanje životnog vijeka čak i bez ili uz malo spavanja. Bravo i jedva čekam buduća istraživanja!, naglašava dr. Alen Juginović, iznimno nadareni hrvatski stručnjak.

image

Spavanje alarm

Pixabay
29.03.2023., 14:45h
19. travanj 2024 05:02