Fascinantni pogled s vidikovca iznad VraneVelimir BrkiĆ
StoryEditor

Ispod zidina Vrane sakriveno je templarsko blago: zlatna kočija

Vrana je naselje bogate prošlosti i povijesnog naslijeđa. Smještena je u plodnom ravničarskom zaobalju Pakoštana, na obali Vranskog jezera i istoimenog parka prirode, tek tri kilometra od mora. U strastvenom poljupcu slatke i slane vode, vranski krajolik fascinira, posvuda vlada potpuni mir i tišina.

- Ravni kotari, Vrana, vrijedni i čestiti ljudi. Ljudi molitve i žrtve. Žuljevite sklopljene na molitvu Naša snaga. Exempla trahunt (primjeri privlače). Sveti Mihovile, sveta Nediljice, sveta Katarina, Gospe od Karmela molite za nas, zazvao je Mladen Rogić sa 17-godišnjim stažem crkvenog remete.

Mladen je otac petero djece od kojih je 26-godišnji Lovre Rogić, vrsni vratar nogometnog prvoligaša Šibenika.

- Kršćanstvo je u Vrani dubokih korijena, što je imalo i širi društveni utjecaj. O tome svjedoče crkve - župna crkva sv. Mihovila, zavjetna crkva sv. Nediljice, ostaci gotičke crkve sv. Katarine u templarskoj Gradini i ostaci crkve Gospe od Karmela. Dolazak kršćanstva u Vranu imalo je važan utjecaj na ukorjenjivanje kršćanstva u hrvatskom narodu, što je bilo plodonosno kroz čitavu povijest, kaže Mladen Rogić.

Nadomak jezera i mora

Naša hrvatska domovina i druge zemlje s kršćanskom tradicijom premrežene su kultom svetaca i Božjih ugodnika. Među njima je i ranokršćanska mučenica, sveta Nediljica kojoj se ovdje tradicionalno hodočasti, osobito na blagdan, prvu nedjelju u srpnju.

- U fascinantnom zavjetnom svetištu, ovoj duhovnoj oazi molitve i zajedništva s Bogom u hladovini maslinika tradicionalno se prve nedilje u sedmom misecu okuplja tisuće hodočasnika, ponosno će vitalni Jure Čirjak, koji je cijeli radni vijek proveo u Austriji.

Vrana, templarska utvrda nadomak Ortinološkog rezervata, broji 210 kućanstava i 780 stanovnika prezimena: Bačić, Barišić, Birkić, Bogunović, Čačić, Čirjak, Desnica, Đodan, Filipović, Golem, Jajčanin, Kapetanović, Klarić, Knežević, Kruneš, Milošević, Kovačević, Pandžić, Orlović, Pelicarić, Prtain, Polegubić, Rakić, Rogić, Striguljica, Šarić, Šuša, Tokić, Zelić, Zrilić, Zurak, Žutelija…

- Vrana je od kraja do kraja, od Balkana do Otona, duga nevjerojatnih 7 kilometara. Osim Balkana i Otona zaselci su i Pećina, Međuvoda, Selo, Marina, Kraj te Majdan. I što je najvažnije, ovdje je izraziti obiteljski, kršćanski odgoj, naglašava Marijan Rogić iz zaseoka Pećine, hodajuća enciklopedija vranske povijesti i sadašnjosti s tzv. "Sokolovog gnijezda".

Pozicioniran nadohvat mora, a istovremeno zaštićen Vranskim jezerom kao prirodnim štitom, Vranski bazen je bogomdan prostor zemljoradnje koja je othranila ovaj kraj. Poznat je po proizvodnji lubenica - čatruna, dinja – cata, pamidora, paprike, tikvica, zelenog fažola, krumpira, po maslinarstvu.

image

Domaći proizvodi nadohvat ruke

Velimir BrkiĆ

Nastavak ove priče pročitajte u tiskanom izdanju Zadarskog tjednika!

14.07.2022., 15:22h
20. travanj 2024 03:26