Donosimo Vam recept za neodoljivu tjesteninu inspiriran Podravkinim receptom "Manistra s bobom", koji spaja savršeno sljubljene okuse boba, slanine i prošeka. Dodavanje prošeka u ovu tjesteninu donosi bogatstvo slatkoga okusa i voćnih nota, koje se savršeno nadopunjuju sa slaninom i bobom, stvarajući nevjerojatnu sinergiju i ravnotežu okusa.
Zašto bob?
Bob je kvalitetna prehrambena namirnica koja ne samo da je odličan izvor proteina i vlakana, nego i vitamina te minerala. Bob nudi raznovrsne mogućnosti pripreme; može se kuhati, pržiti, peći, ali i koristiti kao dodatak u raznim jelima kao što su juhe, variva, salate, umaci, tjestenine i rižota. Odlučili smo se upravo za ovu namirnicu budući da trenutno na tržnicama možemo pronaći mladi bob.Kada je riječ o pripremi boba, često se javlja pitanje je li potrebno skinuti opnu koja ga okružuje. Ukoliko koristimo mladi bob, onda opne nije potrebno u cijelosti ukloniti, već je potrebno ukloniti samo peteljkicu. Generalno je opna boba veoma tvrda i kada se bob kuha zajedno s opnom, može biti žilav, a njegova opna može imati poprilično gorak okus. Ako se bob kuha dulje vrijeme, njegova se opna često raspadne i oslobađa vlakna koja mogu jelu dati nepoželjnu teksturu.
Sastojci za 4 osobe:
500 g boba
50 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
100 g luka
4 češnja češnjaka
½ vezice peršina
50 g slanine
50 ml prošeka
1 žlica krušnih mrvica
300 g tjestenine (npr. penne, fussili)
1 povrtni temeljac za jela
Proces pripreme jela
U poseban lonac stavljamo kuhati tjesteninu. Bob isperemo, ocijedimo i uklonimo peteljkice. Luk narežemo na sitne komade. U tavi zagrijemo ekstra djevičansko maslinovo ulje te dodajemo sitno narezani luk. Zatim zgnječimo češnjak i narežemo ga na sitne komade. Kada se luk poprži i dobije zlatno-žutu boju, dodajemo sitno narezani češnjak te kratko popržimo. Izrežemo peršin te nasjeckani peršin dodajemo luku i češnjaku te promiješamo.Potom dodajemo mladi bob. Narežemo slaninu na komadiće, manje od onih kako bi uobičajeno poslužili slaninu. Dodajemo slaninu, promiješamo i popržimo par minuta, kada dolazi vrijeme za podlijevanje prošekom. Dolijevamo i manju količinu vode te dodajemo kocku povrtnog temeljca i prokuhamo 10-ak minuta da svi okusi sljube i da se bob skuha.
Potom posipamo krušnim mrvicama i još kratko prokuhamo. Krušne mrvice lijepo će povezati umak i dovesti ga do željene konzistencije. Kada se umak zgusne, dodajemo skuhanu tjesteninu, lagano miješajući je zagrijemo, pa je maknemo s vatre. Poslužimo toplo, po želji posuto sirom ribancem.
Par dodatnih savjeta
Slatkoća prošeka stvara zanimljiv kontrast s pikantnim ili slanim jelima. Dodajući malo prošeka u umak, stvaramo složenost okusa i dodatno ćemo iznenaditi naše okusne pupoljke, pogotovo u kombinaciji s bobom i slaninom.Moramo napomenuti da je uvijek bolja opcija skuhati svježi povrtni temeljac jer on omogućava da se oslobode prirodni okusi i hranjive tvari iz svježeg povrća. Kocke povrtnog temeljca često sadrže aditive, konzervanse i umjetne okuse koji mogu utjecati na kvalitetu, ali i nutritivnu vrijednost jela. Kuhanje svježeg povrtnog temeljca omogućuje nam i prilagodbu okusa temeljca prema vlastitim preferencijama. Važno je napomenuti i da kuhanje svježeg povrtnog temeljca zahtijeva više vremena i truda u odnosu na korištenje kocke povrtnog temeljca. Ako imate viška vremena za pripremu i želite poboljšati okus i kvalitetu svojih jela, kuhanje svježeg povrtnog temeljca pravi je odabir za Vas.
Ovaj recept pun je pogodak za istinske ljubitelje tjestenine i zasigurno će oduševiti Vaše društvo za stolom svojom jedinstvenom kombinacijom okusa. Uživajte u ovoj neodoljivoj tjestenini koja će vas ostaviti bez daha. Dobar Vam tek!