RK Zadar 1954.
StoryEditor
RUKOMETNI KLUB ZADAR 1954.

Potrebna im je još jedna dvorana kako bi napravili iskorak u kvaliteti

Grad Zadar i ŠC Višnjik ulažu napore kako bi se izgradila dvorana natkrivanjem plavog terena na Višnjiku. U tu svrhu Grad je od Ministarstva sporta i turizma dobio 400.000,00 eura bespovratnih sredstava. Međutim, trenutno ih ne mogu utrošiti zbog tehničkog proračuna, ističe Šimičević

Rukometni klub Zadar 1954. već dugi niz godina uspješno gradi svoju reputaciju kao institucija posvećena razvoju rukometa u svim dobnim skupinama, a ističe se po svojoj predanosti radu s djecom i mladima. Osim što njeguje temelje rukometnog sporta među najmlađima, RK Zadar 1954. također se može pohvaliti uspješnim seniorskim timom koji se redovito natječe na visokom nivou, nalazeći se pri samom vrhu 1. HRL Jug.

Razgovarali smo s Josipom Šimičevićem, predsjednikom Kluba, koji nas je uveo u ciljeve Kluba, podijelio s nama sve ono što Klub nudi, od programa za mlade talente do mogućnosti sudjelovanja u radu Kluba.

image
RK Zadar 1954.

Razvitak psihičkih i fizičkih sposobnosti

Za godinu osnutka Kluba uzima se 1954. godina, kada je rukomet kao sport počeo neprekidno djelovati pri Županijskom rukometnom savezu kao sport koji se igra na terenu današnje standardne veličine.

- Ciljevi kluba su poticanje, razvijanje i unapređenje rukometnog sporta u gradu Zadru i Zadarskoj županiji, te razvitak odgojnih, moralnih, etičkih i sportskih vrijednosti kod svojih članova bavljenjem sportom. Cilj škole rukometa je da doprinese pravilnom odgoju djece i razvoju njihove osobnosti koje će ih na kraju formirati kao osobu sposobnu za društveni život. U sportskom smislu cilj škole rukometa je da kroz trenažne procese prilagođene dobi djece doprinese njihovom pravilnom fizičkom razvoju, koji uključuje razvoj funkcionalnih i motoričkih sposobnosti, a zatim da ih kroz razvoj tehničkih i taktičkih elemenata karakterističnih za rukomet pripremi za seniorsku ekipu, objašnjava Šimičević.

Treninzi su prilagođeni kako bi odgovarali različitim dobnim skupinama i razinama iskustva.

- Polaznici mini rukometa treninge imaju dva puta tjedno, dok polaznici škole rukometa imaju treninge od tri do pet puta tjedno. Mini rukomet održavamo u dvoranama osnovnih škola Stanovi, Šimuna Kožičića Benje, Petar Zoranić u Ninu i Katoličkoj osnovnoj školi Ivo Mašina. Dječaci iz škole rukometa treniraju u dvorani Mocire, kaže Šimičević.

image
RK Zadar 1954.

Rukometna igra i zabava

Mini rukomet posebno je dizajniran program namijenjen najmlađim polaznicima, djevojčicama i dječacima od prvog do četvrtog razreda osnovne škole.

- Mini rukomet je oblik rukometne igre prilagođen mlađim dobnim skupinama koji djeci pruža razvoj različitih funkcionalnih, motoričkih sposobnosti, socijalnih vještina, radnih navika i kulture ponašanja. Kroz igru djeca zadovoljavaju osnovne potrebe za kretanjem, a razvijaju osjećaje zadovoljstva, vedrine, veselja, optimizma, kolektivnosti i samopouzdanja. Kineziološka raznovrsnost i veliki broj različitih kretnih struktura zahtijevaju jednak angažman svih dijelova tijela te se tako razvijaju svi mišići podjednako, ističe Šimičević.

Rukomet se ističe kao idealan sport za mlađe dobne skupine jer potiče koordinaciju pokreta, jačanje mišića i kostiju te razvoj motoričkih vještina.

- Igrači u igri usmjereni su na zajedništvo i suradnju, a to podrazumijeva socijalnu odgovornost prema grupi. Stoga se djeca kroz sport brže socijaliziraju, navikavaju na međusobnu pomoć, društvenija su, lako prihvaćaju pravila i zajednički cilj, navodi Šimičević.

image
RK Zadar 1954.

Natjecateljske generacije u školi rukometa

Škola rukometa predstavlja nastavak programa mini rukometa i označava početak ozbiljnijeg natjecateljskog angažmana, počevši s prvom natjecateljskom generacijom - U11.

- Cilj škole rukometa je daljnji razvoj i usavršavanje osnovnih rukometnih elemenata, te dodatna edukacija i rad na sve složenijim rukometnih elementima kako bi igrači nakon završetka škole rukometa bili formirani kao cjeloviti igrači spremni za sudjelovanje u seniorskoj ekipi, kaže Šimičević.

Škola rukometa obuhvaća natjecateljske generacije koje aktivno sudjeluju u službenom natjecanju koje organizira Hrvatski rukometni savez.

- U školi rukometa i radu s djecom važno je poštivati principe odgoja, zdravlja, kvalitetne komunikacije, zornosti, sustavnosti, postupnosti, raznovrsnosti, individualizacije, situalizacije i integralne sportske pripreme, naglašava Šimičević.

image
RK Zadar 1954.

Dobrodošle su i djevojčice

Mini rukomet otvoren je za dječake i djevojčice, a svi su dobrodošli na treninge bez obzira na razinu iskustva.

- Nekakva donja granica bi bila dob od šest godina jer u toj dobi djeca imaju razvijene određene vještine na koje onda možemo nadograđivati i vještine potrebne za svladavanje igara na treningu mini rukometa. U školi rukometa donja dobna granica je 10 godina, a gornja 17 godina. Nakon navršene sedamnaeste godine iz škole rukometa se prelazi u seniorsku ekipu, govori Šimičević.

Iako trenutno nema uvjeta za održavanje škole rukometa za djevojčice, Klub i dalje igra važnu ulogu u razvoju ženskog rukometa u regiji.

- Kroz mini rukomet radimo i s djevojčicama i dječacima, ali u natjecateljskim kategorijama za sada imamo samo dječake. Trenutno ne planiramo pokrenuti školu rukometa za djevojčice jer za to nemamo uvjete ni stručni kadar, ali djevojčice nakon mini rukometa slobodno mogu pristupiti jednom od dva ženska rukometna kluba koja djeluju u Zadru. Smatramo da sudjelovanjem djevojčica u mini rukometu podržavamo i razvoj ženskog rukometa u Zadru, jer djevojčice u mini rukometu nauče osnove, zaljube se u sport te ga poslije nastave trenirati, ističe Šimičević te savjetuje djevojčice da dođu isprobati mini rukomet jer je on prije svega igra i zabava, nije grub sport.

Veliki uspjesi

Kontinuirana komunikacija, međusobna podrška i razmjena savjeta između trenera ključni su elementi koji doprinose kvaliteti treninga i razvoju mladih igrača.

- Unutar Kluba imamo posloženu situaciju što se tiče trenerskog i upravljačkog kadra te odražavamo sastanke na kojima razmjenjujemo iskustva i razgovaramo o eventualnim problemima koje imamo i o načinu kako ih riješiti, ističe Šimičević.

Najveći uspjeh Kluba na seniorskoj razini ostvaren je u sezoni 1993/1994 kada su osvojili drugo mjesto na Prvenstvu Hrvatske. Sljedeće je sezone Klub također postigao značajan uspjeh igranjem polufinala kupa IHF-a.

- Kao uspjeh možemo istaknuti i sudjelovanje u Premijer ligi u sezoni 2004/2005. U mlađim dobnim uzrastima imamo osvojene dvije brončane medalje s Državnog prvenstva te medalje sa Prvenstva Dalmacije, kaže Šimičević.

Iako sezona još traje, Klub već sada može s ponosom istaknuti izuzetan uspjeh svoje generacije U17, koja već četvrtu godinu zaredom pokazuje izvanrednu igru i dominaciju na području Dalmacije, a njihov impresivan niz rezultata osigurao im je i Završnicu državnog prvenstva.

- Generacije U11 i U15 jako su blizu tome da potvrde svoj plasman na Završnicu, što bi za Klub bio veliki uspjeh. Seniori se nalaze pri vrhu 1. HRL Jug. Nažalost, dva domaća poraza protiv objektivno slabijih protivnika su nas udaljili od plasmana u Premijer ligu. Ali, ove je godine i u tom dijelu Kluba napravljen iskorak, naglašava Šimičević.

image
RK Zadar 1954.

Planovi za budućnost

Klub obiluje talentima, a plan im je i dalje kontinuirano raditi na povećanju konkurencije uz nastojanje za unaprjeđenjem kako na lokalnoj, tako i na nacionalnoj razini.

- Cilj Uprave kluba je po završetku ove sezone najprije porazgovarati sa svim igračima koji su bili dio seniorske ekipe u ovoj godini i koji će to postati završetkom kadetskog staža i vidjeti njihove planove. Nakon toga planiramo se pojačati s dva-tri igrača kako bi igrali ozbiljnu ulogu iduće sezone u 1. HRL Jug. Na Upravi kluba je i da konstantno radi na financijama kako bi mogli servisirati sve obveze i biti spremni ako nam se ukaže prilika za iskorak u Premijer ligu, govori Šimičević.

Klub se financira iz sredstava Grada Zadra, odnosno Sportske zajednice, kojima iskazuju iskrenu zahvalnost na kontinuiranoj podršci.

- Udio financiranja Grada u ukupnom proračunu iznosi oko 40 %, što ipak znači da se Klub većinom financira samostalno, putem članarina, donacija i sponzorstava. Ovim putem se želimo zahvaliti svim prijateljima Kluba, sponzorima i donatorima na pomoći tijekom godina, naglašava Šimičević.

Treba im nova dvorana

S obzirom na velik broj djece koja se uključuju u aktivnosti Kluba, te prisutnost čak pet natjecateljskih generacija, dvorana Mocire postala im je premalena za njihove potrebe.

- Kako bismo mogli napraviti daljnji iskorak u kvaliteti potrebna nam je još jedna dvorana. Grad Zadar i ŠC Višnjik ulažu napore kako bi se izgradila dvorana natkrivanjem plavog terena na Višnjiku. U tu svrhu Grad je od Ministarstva sporta i turizma dobio 400.000,00 eura bespovratnih sredstava. Međutim, trenutno ih ne mogu utrošiti zbog tehničkog proračuna. Nadamo se da će Proračun Grada Zadra ipak uskoro biti izglasan, ističe Šimičević.

Početkom godine, Klub je pokrenuo projekt učlanjivanja pod motom “Da te ne volim”, a trenutno broje gotovo 250 članova koji sudjeluju u aktivnostima kluba.

- Svi članovi Kluba sudjeluju u radu Skupštine, mogu birati i biti birani i donositi odluke bitne za razvoj Kluba. Za punoljetne osobe članarina iznosi 30,00 eura, dok za maloljetnike i umirovljenike iznosi 15,00 eura. Također imamo i obiteljske popuste. Svi članovi dobivaju člansku iskaznicu preko koje mogu ostvariti popuste kod naših partnera, zaključuje Šimičević.

Za Rukometni klub Zadar 1954., rukomet nije samo sport, već način života i zajednice koja njeguje vrijednosti timskog duha, poštenja i kontinuiranog napretka.

27.04.2024., 08:00h
09. svibanj 2024 09:49