David Maxwell
StoryEditor
Atentat na bivšeg predsjednika

Na predizbornom skupu Trumpa okrznuo metak, odveden krvav s pozornice

Bivši američki predsjednik Donald Trump lakše je ranjen u napadu na skupu u predizbornom skupu u Pennsylvaniji, koji će se istraživati kao pokušaj atentata na bivšeg predsjednika, objavio je okružni tužitelj

Nekoliko pucnjeva čulo se otprilike pet minuta nakon što je Trump počeo svoj govor na skupu na otvorenom u gradu Butleru.

Bivši predsjednik primio se za desno uho kad su na pozornicu nahrupili agenti tajne službe i polegli ga ispod podija te ga zaštitili svojim tijelima. U publici su se čuli vrisci.

Na Trumpovu desnu uhu bili su vidljivi tragovi krvi kad su ga agenti odvodili s pozornice. On je pritom prkosno podigao šaku u zrak, pokazujući publici da je dobro.

Nešto kasnije je objavljeno da je Trump okrznut metkom.

Napadača su "neutralizirali" agenti tajne službe, objavili su američki mediji. Ubijen je jedan posjetitelj, a drugi je teško ranjen.

Trumpov glasnogovornik Steven Cheung je rekao da je bivši predsjednik "dobro".

"Predsjednik Trump zahvaljuje organima reda i hitnim službama na brzoj reakciji tijekom ovog gnusnog čina. On je dobro i trenutno je na pregledu u lokalnoj medicinskoj ustanovi. Uskoro ćemo imati više detalja", rekao je Cheung.

"Vidjeli smo mnogo ljudi kako se bacaju na tlo, izgledajući zbunjeno, čuo sam pucnjeve, zvučalo je kao nešto između petardi i malokalibarskog pištolja," rekao je za AFP svjedok s lica mjesta John Yeykal.

Drugi svjedok rekao je za BBC da je vidio čovjeka s puškom koji puže po krovu. Neki američki mediji objavili su, pozivajući se na izvore službi sigurnosti, da je napadač bio snajperist i nalazio se izvan mjesta održavanja skupa. Drugi, pak, pišu da je bio na krovu obližnje zgrade.

image
David Maxwell

Reakcije

Aktualni američki predsjednik Joe Biden i bivši Barack Obama zahvalni su što je Donald Trump dobro i na sigurnom nakon oružanog napada na predizbornom skupu u Butleru.

"Informiran sam o pucnjavi na skupu Donalda Trumpa u Pennsylvaniji. Zahvalan sam što čujem da je na sigurnom i da mu je dobro", objavio je u izjavi Biden.

"Molim se za njega i njegovu obitelj i za sve one koji su bili na skupu. Nema mjesta za ovakvu vrstu nasilja u Americi. Moramo se ujediniti kao nacija u osudi toga čina", poručio je.

Obama je u izjavi na X-u kazao da mu je laknulo što je Trump samo lakše ozlijeđen.

"U našoj demokraciji nema mjesta političkom nasilju", kazao je Obama.

Čelnici Republikanske i Demokratske užasnuti su pokušajem atentata na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa na predizbornom skupu u Pennsylvaniji.

"Užasnut sam onim što se dogodilo na skupu u Pennsylvaniji i laknulo mi je što je bivši predsjednik Trump na sigurnom. Političkom nasilju nema mjesta u našoj zemlji", rekao je čelnik republikanske većine u Senatu Chuck Schumer.

Trump će biti republikanski predsjednički kandidat na izborima u studenome.

Čelnik demokrata u Zastupničkom domu Hakeem Jeffries rekao je da su njegove misli s Donaldom Trumpom. "Amerika je demokracija. Političko nasilje bilo koje vrste nikada nije prihvatljivo."

Bivši predsjednik George W. Bush "zahvalan" je što je bivši predsjednik Donald Trump na sigurnom nakon "kukavičkog napada".

Milijarder i tehnološki investitor Elon Musk objavio je da podržava bivšeg predsjednika Donalda Trumpa nakon subotnjeg incidenta u Butleru i poželio mu je brz oporavak.

Prvi međunarodni izrazi podrške Trumpu stigli su od izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i mađarskog mu kolege Viktora Orbana.(Hina)

14.07.2024., 09:54h
18. rujan 2024 15:01