FOTOGRAFIJA ZA USPOMENUMarsovca
StoryEditor
GASTRO DOŽIVLJAJ

MarsOvca novi je projekt novaljske gastronomije koji na tron diže pašku ovcu

Budući da je Life on Mars brend koji je krenuo prije sedam godina te je Novalja po toj stazi i trail utrci postala prepoznatljiva, projekt MarsOvce predstavlja logičan nastavak ‘marsovske priče‘, koja je sinonim za ovaj specifični krajobraz, kazala je direktorica TZ Grada Novalje, Marina Šćiran Rizner

Nekoliko kilometara od Novalje, na cesti koje vodi prema Lunu, najsjevernijoj točki otoka Paga, u okruženju suhozida, parcele škrte, ali plodne zemlje i mediteranskog zelenila, satkana od vinograda i maslinika, smjestili su se Škuncini stani. Mjesto je to na čiju su autentičnost domaćini, Marko Škunca s obitelji, izuzetno ponosni i na kojem u sklopu svog OPG-a proizvode vrhunski paški sir i skutu.

Već na prilazu bilo je jasno da je riječ o nečem posebnom, toliko posebnom da možemo osjetiti dašak elitnog turizma oblikovanog na najautentičniji način. Piće dobrodošlice, prošek, rakija, slavo, ponuđena u starinskim bocama i čašama, bilo je uvertira za prve obroke uz koje se serviralo domaće vino, "žutica" od trsa koje nas okružuje i crni Cuvée. Stolovi postavljeni kao "novaljska tavola", na njima starinski tanjuri, spremni za najukusnija tradicijska jela, od kojih su neka od njih ovom prilikom gotovo istrgnuta iz zaborava.

image

SLASNE DELICIJE

Marsovca

Nakon pripreme jela, gdje su kotlić i ploča na vatri ina mali glavnu riječ, "novaljski ubed", serviran točno u podne, u vrijeme u koje se nekada običavalo jesti ručak, iznjedrio je janjetinu s graškom, tripice, utrobicu, koptrlicu, pečenu janjetinu, uz fine priloge od zelja i mišancije. Deserti od skute, suhi arančini, ušećereni bademi i neizostavan paški sir bili su delicije za kraj ovoga "novaljskog ubeda". Sva jela bila su pripravljena po autohtonoj recepturi, na način kako su se nekada pripremala te su se ponovno našla na stolu da bi dočekala neke nove istinske gurmane i poznavatelje dobre hrane. "Sve ovo dio je priče o MarsOvci, novom gastronomskom projektu koji predstavlja svojevrsni hommage paškoj ovci, otočnoj hraniteljici i simbolu težačkog načina života, nanovo ispričan kroz novu gastronomsku kreaciju njezinih proizvoda od mesa, sira, skute, surotve i iznutrica", ističu organizatori te nove gastronomske manifestacije, Udruga obrtnika – ceh ugostitelja grada Novalje, Turistička zajednica grada Novalje i Grad Novalja.

image

VESELA EKIPA

Marsovca

Nastavak te nove gastronomske manifestacije odvijao se navečer, na Trgu Bazilike, gdje je 12 poznatih restorana s područja Grada Novalje osmislilo i velikom broju zainteresiranih posjetitelja ponudilo svoje specijalitete. Na svakom stolu ponuđena su jela kategorije Bljac i Mljac, u osnovi sve slasna jela.

MarsOvca će se prvi put ove godine moći pronaći i u tim novaljskim restoranima od 26. travnja do 26. svibnja, kada je najukusnija. Sve goste željne novih, drevnih okusa na menijima ugostiteljskih objekata očekuju navedena tradicionalna i pomalo zaboravljena jela kao jedinstveni gastronomski doživljaj.

image

ZA PRSTE POLIZATI

Marsovca

- MarsOvca je nova manifestacija u Novalji, hommage paškoj ovci koja je stoljećima bila hraniteljica naših otočana i predstavljala dio težačkog načina života. Stoga smo s novaljskim ugostiteljima pripremili gastronomku priču kojom želimo prikazati kako su se u ono vrijeme otočani hranili i maksimalno koristili pašku ovcu i njezine dobrobiti. Budući da je Life on Mars brend koji je krenuo prije sedam godina te je Novalja po toj stazi i trail utrci postala prepoznatljiva, projekt MarsOvce predstavlja logičan nastavak ‘marsovske priče‘, koja je sinonim za ovaj specifični krajobraz. Riječ je o zanimljivoj gastronomskoj ponudi koja će u 12 poznatih novaljskih restorana biti prisutna cijelo proljeće jer su upravo tada specijaliteti od paške ovce najsvježiji i najkvalitetniji, kazala je o novom gastronomskom projektu direktorica Turističke zajednice Grada Novalje, Marina Šćiran Rizner.

27.04.2024., 10:12h
23. studeni 2024 06:03