Na zadarskoj tržnici već se mogu naći slasne i zdrave divlje šparoge koje se u Dalmaciji najčešće pripremaju “na lešo” s tvrdo kuhanim jajima i maslinovim uljem. Kao i svake godine, jedino što priječi kupce da ih bez razmišljanja uvrste u svakodnevne obroke je cijena, koja je zasad, oko četiri eura za jedan stručak, a svi znamo da se od jednog stručka baš i ne možete najesti. Kako je zadarsko područje, pogotovo nakon proljetnih kiša, prepuno divljih šparoga, uvijek nam ostaje odlazak u prirodu, pa da ih sami uberemo. Takvi izleti imaju više benefita za zdravlje, a i za stanje novčanika.
Fantastična nutritivna vrijednost
Šparoga je izvrsna namirnica, piše Fitness.com.hr, za one na redukcijskim dijetama ili na načinima prehrane sa smanjenim unosom ugljikohidrata. Naime, energetski je iznimno siromašna namirnica, ali je njezina nutritivna vrijednost fantastična. Naime, energetska vrijednost 100 g šparoga iznosi samo 20 kcal jer najveći dio čini voda (93%). Osim vode, šparoga sadrži još 1,7% proteina, 2,6% ugljikohidrata i 0,7% masti. Istovremeno, radi se o namirnici prebogatoj mineralnim tvarima i vitaminima. Najbogatija je kalijem, fosforom, sumporom, kalcijem i magnezijem. Sadrži dosta mikroelemenata kao što su željezo, bakar, cink, fluor i jod. Šparoge su odličan izvor folata i vitamina C; dobar izvor tiamina i vitamina B6; dok su osrednji izvor vlakana, vitamina A, bjelančevina, riboflavina, niacina i magnezija.
Prednosti za zdravlje
Šparoga je bogata nutrijentima koji imaju antiupalna svojstva te antioksidansima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, odgovornih za nastanak niza bolesti. Šparoga sadrži i aminokiselinu asparagin te krom, mineral koji pomaže inzulinu u transportu glukoze. Asparagin pomaže organizmu u izbacivanju viška soli. Osim toga, sadrži i glutation, element koji pomaže u detoksikaciji organizma te borbi protiv malignih stanica. Glutation pomaže u zaštiti kože od sunca, opeklina izazvanih sunčanjem te negativnih utjecaja zagađenja.
Zbog visokog udjela vitamina K šparoge su na više načine dobre za zdravlje srca i krvožilnog sustava. One pomažu u razbijanju krvnih ugrušaka, a zbog visokog udjela vitamina B, pomaže u regulaciji homocisteina čiji višak može uzrokovati nastanak srčanih oboljennja. Šparoga ima visok udio vlakana koja pomažu u probavi, sudjeluju u ubrzavanju metabolizma i smanjenju rizika od nastanka srčanih oboljenja. Pomaže i zdravom radu bubrega i sprječava stvaranje bubrežnih kamenaca.
Nema poznatih negativnih učinaka šparoga na ljudsko zdravlje, ali svi koji su barem jedanput probali šparoge su zacijelo zapazili neugodan miris urina nakon njihove konzumacije. Naime, to je jedina namirnica koja sadrži i asparagičnu kiselinu koja se u probavnom sustavu razbija na elemente koji sadrže sumpor, poznat po karakterističnom i vrlo neugodnom mirisu.
Kako očistiti šparoge?
Šparoge se ne čiste poput drugog povrća, već imaju poseban vrlo jednostavan postupak čišćenja - treba ih prelomiti na dijelu gdje postaju tvrđe. Stabljika će se prirodno prelomiti na mjestu gdje prestaje drvenasti i počinje mekani dio. Donji dio, drvenasti, nije za upotrebu. Divlje šparoge se ispiru u vodi i zatim kuhaju desetak minuta u kipućoj vodi, kojoj je dodano malo soli, kako bi se izvukla prirodna gorčina šparoga.
Pasta Primavera
Sastojci:
300 g tjestenine
400 g šparoga
300 g graška
100 g naribanog parmezana
50 ml suhog bijelog vina
4 žlice maslaca
15 g svježe mente
Priprema:
Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Zadržite 50 mililitara vode od kuhanja tjestenine. Tjesteninu procijedite. U dubokoj tavi otopite maslac pa na umjerenoj temperaturi pirjajte očišćene šparoge oko četiri minute. Ulijte vino i kuhajte sve zajedno uz miješanje oko pola minute. U tavu dodajte grašak i mentu, posolite i popaprite. Dodajte skuhanu tjesteninu i vodu od kuhanja. Sve zajedno dobro promiješajte. Na kraju umiješajte naribani parmezan i poslužite toplo.
Pečene šparoge s parmezanom
Sastojci:
500 g šparoga
3 češnja češnjaka
2 velike žlice naribanog parmezana
2 žlice ulja
limunov sok
sol i crni papar po želji
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 200 c i namažite pleh s malo ulja. Posložite šparoge u pleh u jednom sloju te ih pospite maslinovim uljem, solju i paprom. Stavite sve to u pećnicu i ostavite 8–10 minuta. Nakon što ih izvadite, pospite ih smjesom parmezana, limunovog soka i češnjaka.
Fritaja sa šparogama
Sastojci:
stručak šparoga
2-3 mlada luka
100 g suhe slanine
6-7 jaja
sol, papar
Priprema:
Šparoge očistiti tako da rukom (ili nožem) odrežete donji drvenasti dio stapke. Ako su šparoge jako mlade, onda nije potrebno odvajati ništa jer je cijela mekana. Vrhove šparoga blanširati 1-2 minute u kipućoj vodi, pa ih ocijediti. Na malo maslinovog ulja pržiti sitno sjeckan luk i slaninu narezanu na sitne kockice. Kada slanina postane hrskava, uliti jaja razmućena s malo soli. Promiješati pa dodati šparoge. Posoliti i popapriti po želji. Peći uz miješanje par minuta. Fritaja sa šparogama je gotova kada se jaja ‘stisnu’ tek toliko da nisu sirova. Mora biti mekano! Poslužiti odmah. (ZT)