40627
Joško Gatara
StoryEditor
RIBOLOVNA PROGNOZA 29.6.-5.7.

Riba se povlači u dublje more

Onima koji svoje ribolovne gušte traže s obale, vrijeme ribolova je najbolje u ranijim jutarnjim satima i u satima predvečerja

Vrlo povoljno vremensko razdoblje s dosta sunčanih dana i vedrih noći, koje će djelomično poremetiti poneka oblačna pojava, ali kratko. Vrijeme ugodno za ribolov pogotovo u ranim jutarnjim satima i satima pred sumrak i mrak, kada je slabije djelovanje sunčanih zraka. Zbog viših temperatura i riba se povlači u dublje more pa se i ribolov treba prilagoditi takvim uvjetima. U danima zadnje četvrti kvarta, zadovoljstvo ribolova moći će se ostvariti u jutarnjim satima te pred sumrak i mrak. Noći iako ugodnije, ostavite za odmor, a onima kojima ugođaj noći pruža zadovoljstvo, mogu se zabavljati i noćnim ribolovom. U ovom razdoblju kabanica neće biti potrebna, nego zaštita za glavu.

Temperature će biti visoke i kretati se od 30 do 32 danju te od 20 do 23 stupnja noću. Topliji vjetrovi slabijeg intenziteta puhat će iz promjenljivih smjerova Z, J, SZ, ZJZ, JZ i Z umjerene jačine između 11 i 15 km/h. Ovakvi uvjeti zahtijevaju dobro prilagođavanje ribolovu, dobru ješku i dobro odabrana mjesta ribolova.

Subota, 29. lipnja; zadnja četvrt-kvarat; drugi dan: do 12 sati podnošljivo u svitanju i ujutro pa onda dobro do 15 sati i do sumraka. Vrlo dobro do mraka, a onda podnošljivo do 22 sata. Noć nije za ribolov.

Nedjelja, 30. lipnja; zadnja četvrt- kvarat: treći dan: podnošljivo u svitanju i ujutro do 11 sati pa dobro u poslijepodnevnim satima do sumraka. Dobro i u satima do mraka, a onda u noću slabo.

Ponedjeljak, 01. srpnja; zadnja četvrt – kvarat; četvrti dan: podnošljivo u satima prijepodneva i satima poslijepodneva pred sumrak. Dobro do sumraka i u sumraku pa dosta dobro i do mraka. Noću slabo.

Utorak, 02. srpnja; zadnja četvrt – kvarat; peti dan: podnošljivo u svitanju i ujutro do 11 sati. Nešto slabije do 13 sati. Podnošljivo do sumraka, a onda dobro do mraka. Noću slabo.

Srijeda, 03. srpnja; zadnja četvrt-kvarat; šesti dan: dobro u svitanju i jutrom do 11 sati, a onda slabije do 13 sati pa podnošljivo do 16 sati. Dobro do sumraka pa vrlo dobro do mraka. Noću slabo.

Četvrtak, 04. srpnja; zadnje četvrt - kvarat; sedmi dan; dobro u svitanju i jutrom do 10 sati a onda podnošljivo do 13 sati. Dobro do sumraka a onda do mraka vrlo dobro. U noćnim satima slabo.

Petak, 05. srpnja; zadnja četvrt-kvarat; osmi dan; dobro u svitanju i ujutro do 10 sati pa podnošljivo do 14 sati a onda dobro do sumraka, pa vrlo dobro do mraka. Noću slabo.

Vrijeme toplijih dana i noći izaziva i veću pokretljivost i migracije ribljih vrsta, koje svoju zaštitu traže na brakovima i većim dubinama te prema staništima u potrazi za hranom i sklanjanjem od sunčeve snage pa je i uspjeh u ribolovu na takvim mjestima vrlo uspješan. Uglavnom sunčano vrijeme, bez najave kiša omogućavat će ugodan ribolov, ali to ne znači da se ne trebamo zaštititi od jakih sunčanih zraka i čuvati glavu pokrivalom. Prilagodba vremenu, strpljenje dobro odabrana ješka i odgovarajući ribolovni pribor, sigurno će donijeti dobre rezultate.

Onima koji svoje ribolovne gušte traže s obale, kažimo da je vrijeme ribolova najbolje u ranijim jutarnjim satima i u satima predvečerja. Pogodnim mjestom ribolova, dobrom ješkom i odgovarajućim ribolovnim priborom mogu se ostvariti uspješni rezultati. Bilo da ste na moru ili negdje na obali, ne smije se zaboraviti na staru ribarsku uzrečicu “ribaru rozi”.

29.06.2024., 08:53h
I SNIMA:
JOŠKO GATARA
01. srpanj 2024 11:15