<p>Feštice petkom</p>
Feštice petkomTz Grada Zadra
StoryEditor
autentični doživljaj

U petak kreću feštice na Poluotoku: za otvaranje klape Donat i grupa Ritam

Barovi i restorani petkom će raditi produženo - do dva sata ujutro

Zadarski Poluotok i ovog će ljeta živjeti punim plućima, a kako bi turistima i domaćim ljudima pružila autentični dalmatinski doživljaj, Turistička zajednica grada Zadra i ove će godine organizirati tradicionalne feštice petkom.

Prva od njih održava se već 21. lipnja, kada će Zadrane zabavljati klape Donat i grupa Ritam. Program počinje u 20:30 sati i traje do 2 sata ujutro idućeg dana.

Klapsko pjevanje ima duboke korijene u dalmatinskoj kulturi i predstavlja važan dio identiteta i baštine ove regije te svjedoči o bogatoj povijesti Dalmacije. Tradicionalno višeglasje i bravurozne izvedbe originalnih napjeva uvijek su privlačile turiste, a bez obzira na jezične prepreke, pjesme o ljubavi, moru, domu, pomorcima ili teškom životu težaka bile su neizostavan „začin“ svake zabave. Nema boljeg mjesta za njime od Poluotoka, budući da je oboje – jedno kao nematerijalnu, drugo kao spomeničku baštinu, pod zaštitu stavio UNESCO.

Već ovog će petka posjetitelji koji dođu u gradsko središte moći uroniti u tradiciju ovog prostora, budući da je jedna od skupina koja će pjevati u promenadi gradom, klapa Donat, ujedno i najstarija aktivna hrvatska klapa.

- Nastupili smo na prvoj feštici prije tridesetak godina i na svakoj smo do sada bili, a nedavno smo proslavili i 50 godina kontinuiranog rada i postojanja te ne namjeravamo stati. Imamo širok repertoar, a ovako u jednoj večeri obično pjevamo oko 2 i pol sata, kaže Goran Paleka iz klape Donat. Zapjevat će oko 20:30 na Narodnom trgu, tamo ostati oko 45 minuta a potom od restorana do restorana će zapjevati pjesmu-dvije, podružiti se s gostima i otići dalje.

U tom obilasku, naravno, neće biti sami, već u društvu s prijateljima iz grupe Ritam, još jednog neizostavnog zadarskog benda koji je poznat po veselom nastupu i virtuoznoj interpretaciji dalmatinskih pjesama i melosa.

Feštice se nastavljaju tijekom ljeta, pa tako već u idući petak, 28. lipnja nastupaju klape Donat i Kantaduri.

Povodom održavanja tradicionalnih Feštica petkom, Grad Zadar je odobrio produženo radno vrijeme ugostiteljskim objektima iz skupine restorani i barovi do 2 sata ujutro svaki petak do 13. rujna 2024. godine.

19.06.2024., 13:50h
29. lipanj 2024 01:21