42674
Joško Gatara
StoryEditor
Ribolovna prognoza 24.-30.8.

Vremenski povoljno, ribolovno osrednje

Dosta povoljno razdoblje s vrlo dobrim vremenskim uvjetima i s malim poremećajem s grmljavinom, ali osrednjeg uspjeha u ribolovu

Vremenska prognoza za zadarsko područje u ovom ribolovnom razdoblju ne najavljuje velike promjene. I dalje će vladati dosta toplo vrijeme s djelomičnim i dosta sunčanim razdobljima, koje će u ponekim područjima malo poremetiti grmljavinsko nevrijeme. Vremenske prilike dozvoljavaju odlazak na more i mogućnost dobrog i uspješnog ribolova s promjenljivim učinkom od podnošljivog do dobrog u jutarnjim satima te nešto boljeg pred sumrak i mrak dok noćni sati neće pružiti neko zadovoljstvo. Temperature će se u ovom razdoblju kretati danju između 23 i 28 dok će noćne biti između 23 i 24 stupnjeva. U ovom prognostičkom razdoblju vjetrovi će uglavnom biti sjeverozapadnih i sjeveroistočnih smjerova, SZ, SSZ, SSI i S smjerova slabije jačine od 4 do 9 km/h.

Subota, 24. kolovoza; uštap-pun mjesec; šesti dan: dobro u svitanju i ujutro do 10 sati. Vrlo dobro do 13 sati, a onda slabije do sumraka. Podnošljivo do mraka pa onda dobro do 2 sata iza ponoći. Dobro i u noćnim satima do svitanja.

Nedjelja, 25. kolovoza; uštap-pun mjesec; sedmi dan: dobro u svitanju i ujutro do 11 sati. Podnošljivo do 13 sati. Podnošljivo i do sumraka, a onda slabo do mraka. Podnošljivo do prvih sati iza ponoći, a onda dobro u ostalim satima noći do svitanja.

Ponedjeljak, 26. kolovoza; zadnja četvrt-kvarat: prvi dan: vrlo dobro u svitanju i ujutro do 10 sati, a onda nešto slabije do 13 sati. Dobro do sumraka a dobro će se loviti i do mraka. Podnošljivo do 22 sata pa tako isto i do svitanja.

Utorak, 27. kolovoza; zadnja četvrt-kvarat; drugi dan: podnošljivo u svitanju i ujutro do podne. Dobro do 14 sati pa vrlo dobro do sumraka i mraka. Podnošljivo do 22 sata. U ostalim satima noći slabo.

Srijeda; 28. kolovoza; zadnja četvrt – kvarat; treći dan: podnošljivo u svitanju i ujutro do 10 sati. Bolje do 16 sati, dobro do sumraka pa sve bolje do mraka. Noćni sati nisu za ribolov.

Četvrtak; 29. kolovoza; zadnja četvrt-kvarat; četvrti dan: podnošljivo u svitanju i u jutarnjim satima pa podnošljivo i u poslijepodnevnim satima do 16h. Dobro će biti pred sumrak a dobro će biti i do mraka. Noćni sati nisu za ribolov.

Petak, 30. kolovoza; zadnja četvrt-kvarat; peti dan: podnošljivo u svitanju i ujutro do 11 sati, a onda slabije do 12 sati. Podnošljivo u poslije podnevnim satima do sumraka, a onda dobro u satima do mraka. Noć neće pružiti zadovoljstvo ribolova.

Dosta povoljno razdoblje s vrlo dobrim vremenskim uvjetima i s malim poremećajem s grmljavinom, ali osrednjeg uspjeha u ribolovu. Ipak zaljubljenike u more i ribolov ništa ne može ometati u njihovoj nakani. Volja, upornost i dobra opremljenost potrebnim alatima i opremom te raznovrsnom ješkom mogu dati povoljne rezultate. Potrebno je upozoriti i da se ponašamo prema vremenskim uvjetima, dobro se osiguramo pitkom vodom i zaštitnom odjećom, a za ribolovnu sreću svakako “ribaru roge” treba pružiti.

Izlazak i zalazak Sunca

U ovom ribolovnom razdoblju uštapa-punog mjeseca i zadnje četvrti-kvarta sunce na zadarskom području izlazi između 6:07 i 6:14 sati, a zalazi između 19:48 i 19:37 sati.

Faze Mjeseca

Mjesec je u fazi uštapa-punog mjeseca do 25 kolovoza u 12:02 sati. Kada 26. kolovoza nastupa faza zadnje četvrti-kvarta u 22:26 sati i traje do 3. rujna u 05:20 sati.

23.08.2024., 14:32h
JOŠKO GATARA
19. rujan 2024 11:48