Heroji nikad ne umiruVELIMIR BRKIĆ
StoryEditor
Počast Željku Đinđiću

Heroj Domovinskog rata prije 32. godine dao život za domovinu

Istinskom heroju Željku Đinđiću (37) iz Sv. Filip i Jakova koji se nije bojao smrti, nego je kao mjerilo i istinsku vrednotu imao ljubav prema svome i svojima, odana je dostojanstvena počast

Hrvatskom vitezu Željku Đinđiću (37) iz Svetog Filip i Jakova koji je svoj život u najboljim godinama potkraj siječnja 1992. ugradio u temelje Oltara domovine na Sokoluši, između Kakme i Vrane, odana je dostojanstvena počast. Molitvu odrješenja predvodio je o. Ivo Topalović, vojni kapelan u Zadarskoj nadbiskupiji.

- Ono što se događalo u vrijeme Domovinskog rata, a dovelo je do oslobađanja i stvaranja Republike Hrvatske nikako se ne smije zaboraviti, rekao je Tomislav Božić – Tica, predsjednik Udruge dragovoljaca MUP-a i ZNG-a 90 – 91, te je nastavio:

- Istinski heroj Željko nije se bojao smrti nego je kao mjerilo i istinsku vrednotu imao ljubav prema svome i svojima, poručio je Tome Tica.

Zahvala i ponos

Osim navedene udruge na počasti istinskom domoljubu Željku, koji se isticao hrabrošću i požrtvovnošću u vojnim akcijama, na mjesnom groblju u Sv. Filip i Jakovu te kod spomen obilježja na Sokološi odali su ratni zapovjednici 134. brigade HV Darko Banić, Denis Brzić, Nedjeljko Prtenjača – Prle i Vlatko Buča, u ime filipjanske Općine Renata Batur, u ime Grada Biograda na Moru predsjednica GV-a Ivana Stamičar, brat Mirko Đinđić s obitelji, supruga Željana, suborci i prijatelji.

- Najmanje što možemo učiniti je odati dužnu počast našim poginulim braniteljima. Upravo njima i njihovim obiteljima dugujemo najviše, poručila je Renata Batur.

Heroj Domovinskog rata Željko Đinđić poginuo je prije 32. godine na izvlačenju MTS-a PD Vrana koji su bili pod stalnom prismotrom srpskih pobunjenika, ali i ovladavanju tim prostorom za proširenje zone odgovornosti HV-a. Iza sebe ostavio je troje malodobne djece, oca Josipa, suprugu, brata, rodbinu i dr.

- Ponosni smo što je bio dio nas, što smo ga poznavali, Željko je bio čovjek kojeg se ne zaboravlja. Rane su još uvijek svježe i bolne. Mi, hrvatski branitelji, znamo kako je hrvatska domovina nastala, poručio je Denis Brzić.

Čovjek koji se ne zaboravlja

Pritom je rekao kako su 134. domobransku pukovniju Biograd, činili iskusni branitelji koji su se u obranu doma uključili na samom početku Domovinskog rata. Žitelji su mnogih općina i gradova Zadarske županije, branitelji koji su branili mnoga naselja biogradskog i stankovačkog kraja i sudjelovali u oslobađanju Ravnih kotara i Bukovice u operaciji Oluja te su nakon toga sudjelovali u drugim operacijama hrvatskih snaga

- Ljubav prema Domovini, ljubav prema ugroženim životima svojih bližnjih, ljubav prema našim svetinjama bila je njihova pokretačka snaga. Hvala im velika, neizmjerna, poručila je Ivana Stamičar.

02.02.2024., 14:58h
VELIMIR BRKIĆ
18. svibanj 2024 10:59