Veliki buk sadaDamir Maričić
StoryEditor
LJEPOTICA I ZVIJER: ZRMANJA U POPLAVAMA POKAZALA OBA LICA

Izmijenjena konfiguracija Velikog buka

Nekadašnji oblik djelomično zavrnute ravne crte sada je gotovo potkova jer se iz središnjeg dijela odlomio velik broj sedrenih naslaga

Najveći slap na Zrmanji i u Zadarskoj županiji ima sasvim drugo lice jer ljepotica Zrmanja pod navalama kiše u poplavi je iskazala da zna biti i - zvijer.

Stotine tona sedrenih naslaga leže sad pod najljepšim i najvećim slapom, rijetkima, osim raftingašima i kajakašima, znanom najvećim atrakcijom Zrmanje. Nekadašnji oblik djelomično zavrnute ravne crte sada je gotovo potkova jer se iz središnjeg dijela odlomio velik broj ogromnih stijenja, u stvari sedrenih naslaga stvaranih milenijima.

Obavljena provjera staze i rafting - počinje!

Đuru Župana, legendu Zrmanje i njene turističke valorizacije, koji ju je svojevremenim višegodišnjim organiziranjem slavne rafting regate vinuo na vrh (avan)turističke karte Hrvatske, ali i Europe pa i svijeta (jer dolaze i gosti s kruzera) zatičemo na rijeci.

Upravo si ti inzistirao na određenju “ljepotica i zvijer” kad si opisivao svoju miljenicu Zrmanju. Sada je i pokazala oba ta lica?

image

Veliki buk omiljeno je mjesto za fotografiranje raftera i kiajakaša

RIVA RAFTING CENTAR
- Da osim šteta koje smo pretrpjeli poplavom u samom Obrovcu, a što se i pratilo, u ovom turistički valoriziranom atraktivnom dijelu na kojem organiziramo rafting odnosno kajaking došlo je do značajnih odrona pa i promjene konfiguracije. Najizrazitije na Velikom buku gdje se odronilo više stotina tona sedrenih naslaga pa je taj najveličanstveniji slap na Zrmanji i izmijenio oblik. Sada su te stijene odlomljene ispod slapa i stvarat će kroz buduća vremena novu konfiguraciju. Naravno, to je priroda i to nije ni prvi ni zadnji put da se to događa, kazuje nam Župan koji je zajedno s kolegama koji odrađuju ovaj posao već danima na terenu.

Tri su tvrtke koje imaju licencu za organiziranje spusta, a osim Riva rafting centra Đure župana, tu je i Frane Sinovčić sa svojom Zrmanja River Tours i Raftrek Adventure Travel i svi su se svojski uhvatili posla, jer od tog žive, a valjalo je kroz niz dana, odmah nakon saniranja šteta na svojim objektima, proći i temeljito provjeriti stazu spusta.

Nešto se čudno događa

image

Odvaljene stijene su sedrene naslage s Velikog buka

Damir Maričić
Staza raftinga kreće od Kaštela Žegarskog u duljini od 14 kilometara i prolazi najprije kanjon teško dostupan i vidljiv osim na ovaj način iz same rijeke. To je tek jedan od kanjona Zrmanje ali po mnogima najveličanstveniji. Formiran je od Žegara odnosno nakon Žegarskog polja upravo kod mlinica u Kaštelu Žegarskom i proteže se do Ogara s također čuvenim slapom. Upravo u dijelu kanjona od Žegara do Ogara sačuvana je ona divlja ali i najljepša iskonska Zrmanja. Tu u međuvremenu nedaleko uvira Krupe u Zrmanju stvara se spomenuti Veliki buk, 11 metara visok prelijepi slap. Njega, kažu biolozi, pomaže posebno sedrotvorno bogata najjača pritoka Zrmanje čarobna Krupa. Tu su raftingaši izlazili iz čamaca, njih spuštali niz slap i obilazili pješice do ispod slapa gdje bi se ponovo krcali u čamce i nastavljali. No nitko nije propuštao upravo tu napraviti fotografije. No upravo se tu i dogodila najveća promjena, i ne samo u toku rijeke pa je valjalo provjeriti dosta toga.

- Dakle valjalo je provjeriti sam tok rijeke, ali i stazu s kojom se spušta oko slapa, u kolikoj je mjeri oštećena jer sigurnost gostiju mora biti zagarantirana. Upravo smo provjerili i idemo s raftom od ovog tjedna. Voda strašno brzo dolazi i vrlo brzo odlazi, nešto se u podzemlju događa. Uglavnom smo se koncentrirali na Veliki buk. Zasad je voda jako dobra za rafting i očekujemo da će najmanje pet šest dana biti tako a ako odliv vode nastavi onda će valjati provjeriti i Grotlo i Ogar kada voda padne. Tada ćemo moći vidjeti je li tu došlo do promjena odnosno hoće li se staza morati mijenjati kod niže vode. Za sad kako smo utvrdili raft je siguran a kako će brzo voda padati ne znam jer se nešto čudno dešava kod Zrmanje, Krupa nešto sporije opada ali Zrmanja se iznenađujuće brzo puni i prazni, kazuje nam Župan.

Na nekoliko je mjesta stazu za pješačenje valjalo popraviti i svi ljubitelji Zrmanje i raftinga su sad dobrodošli. Uostalom sada i valja obići rijeku, vidjeti ovu novu konfiguraciju, uvjeriti se u njenu snagu i uživati u velikoj vodi.

Organizatori spusta sa značajnim štetama, ali spremno nastavljaju rad

image

Stazu oko Velikog buka je valjalo ponovo postaviti i provjeriti svaki kamen

Damir Maričić
U tome kako su sami organizatori prošli je puno je priča o štetama. Na početku staze u Kaštelu Žegarskom naravno odmah uz vodu, a koja je tu najčešće bila skromna, valja im imati objekte za opremu, prihvat gostiju i presvlačenje. Tu je voda prodrla. Isto to valja imati i nad Muškovcima na odmorištu sve popularnijem i među Zadranima i gostima pa i za one koji ne idu na rafting i kajaking. Tu je u međuvremenu s popularnosti Zrmanje i ovog izletišta niknulo nekoliko ugostiteljskih lokala.

- Tu smo spašavali i čistili što se dalo. I sam željezni most (on je kraj odnosno cilj staze op.a.) je bio dijelom ugrožen ali je izdržao, dok su svi objekti u tom dijelu bili preplavljeni blatom i naslagama. Također smo osobno imali jako veliku štetu u samoj zgradi u Obrovcu koja nam je osnovno polazište, ured, itd. Pa smo i to morali izmještati u Mićanove dvore. Tu se uz poplavu, nanose i blato, pojavila i otpadna voda, mazut, fekalije tako da nam je šteta jako velika, kazuje Đuro ali dodaje - Raditi se mora i za posao smo spremni i krenuli smo.

Užitak jedne od najvećih atrakcija aktivnog, odnosno pustolovnog turizma na ovom prostoru pa i u Hrvatskoj, otvoren je i sezona počinje.

09.06.2023., 11:40h
DAMIR MARIČIĆ
05. srpanj 2024 18:58