<p>mravi stablo poljoprivreda</p>
mravi stablo poljoprivredaDepositphotos/eddyvanidar
StoryEditor
ZAŠTITA BILJA

Kako zaštititi krošnju voćaka od mravi? Ljepljivim pojasom!

Postavljanjem prepreke na deblu sprječavamo brojne štetne kukce i njihove ličinke da se popnu u krošnju i naprave štetu...

Stiglo nam je proljeće, a to je ono vrijeme kada se iz svog dugog zimskog sna bude brojne životinje, a među njima su i mnogobrojni štetnici, a njihov cilj je, naravno, da se nahrane kako bi mogli nastaviti svoju vrstu. Postavljanjem ljepljivog pojasa, koji je mehanička prepreka, spriječavamo insekte i njihove ličinke da dospiju u krošnju naših voćaka. Najviše se hvataju mravi koji donose lisne uši kako bi njegovali njihove kolonije zbog medne rose koju onda koriste za svoju hranidbu.

Prednost im je što se lako postavljaju i možemo ih i sami napraviti i to od kartona, gume, krpe, slame, vreće za smeće, folije, ili agroplatna.

Ali, imaju i jednu manu - osim štetnih, zalijepe se i korisni kukci.

Poslužite se platnom

Pojas se postavlja ispod krošnje voćke, a najbolje na visinu od oko pola metra. Kako bi imao funkciju, treba biti širok između 10 i 30 cm. Bolje ga je postaviti malo više jer kad padaju kapi kiše, mogu zemljom zaprljati ljepljivi sloj i on tada izgubi svoju funkciju.

Najlakše je da uzmemo traku platna koje nije tkano i zamotamo ga oko debla. Učvrstimo ga koncem ili tanjim špagom te dobro zavežemo. Ona će nam poslužiti kao osnova ili podloga za namjenske ljepljive koje smo kupili. Osim toga, tkanina će zatvoriti eventualne prolaze između gotovih traka i stabla.

Uradi sam

Ljepljivu masu možemo i sami napraviti ili jednostavno koristiti one uobičajene mamce za muhe koji se mogu pronaći u poljoprivrednoj ljekarni.

Još jedan učinkoviti način je da staru majicu izrežete na trake koje zatim natopite običnim biljnim uljem i zavežete oko debla u nekoliko slojeva, poredanih jedan do drugog. Miris ulja, posebno onog nužeglog, spriječit će mrave da se penju u krošnju voćke.

RANKA VOJNOVIĆ, AGROKLUB

21.04.2023., 09:41h
ZADARSKI TJEDNIK
27. travanj 2024 11:20