Fešta od maraške” održala se po treći puta u Svetom Filip i Jakovu, s ciljem upoznavanja gostiju s proizvodima od maraške. U suradnji s OPG-ovima organizirana je degustacija kolača, likera i raznih proizvoda od ove autohtone voćke.
-Dalmatinska višnja maraška je kraljica maraške ili maruške kako je nazivaju u Ravnim kotarima. Našu marašku zbog svog antioksidativnog djelovanja od davnina prepoznaju kao “hranu i lijek”, kazala je Ana Barbaroša, direktorica TZO Sv. Filip i Jakov.
Proizvodnja likera Maraschino pokrenuta je u Zadru 1821.godine, a predstavnik treće generacije obitelji Luxardo, Michelangelo Luxardo 1918. godine pokrenuo je proizvodni pogon u Sv. Filipu i Jakovu, koji je radio do 1944. godine, a u kojem je radilo 30-ak mještana.
Fabrika u Kuntrati
-Razlog otvaranja novog pogona je bilo proširenje tržišta te poslovno prijateljstvo s obitelji Borelli koji su mu unajmili prostor za proizvodnju likera. Dugo se u Sv. Filipu i Jakovu nakon prestanka rada, taj prostor zvao Fabrica. Također, u današnjoj ulici Kuntrata postojala je mala trgovina Luxardo u kojoj su se u to vrijeme prodavali likeri, reći će Barbaroša.
Prije Domovinskog rata u Hrvatskoj prosječna je proizvodnja maraške iznosila 4.000 do 6.000 t, a preko 90 posto proizvodnje izvozilo se u mnoge europske zemlje. Domovinski rat nanio je mnoge daljnje štete u proizvodnji maraške, posebice u Ravnim kotarima.
-Rekordna godina bila je 1975. godine kada je proizvedeno 12.510 t. Uzrok stagnacije i opadanja proizvodnje nakon tih godina su niske otkupne cijene, veliki i skup udio ljudskog rada u berbi i neadekvatna visina proizvodnje, objašnjava Zoran Pelicarić - Peco, općinski načelnik.
Jedna od ovdašnjih brendova
Plodovi maraške u svježem ili konzerviranom stanju služe kao hrana, kao preventiva u zaštiti ljudskog organizma i kao lijek. Oni predstavljaju zdravu, aromatičnu i ukusnu, te ljekovitu hranu, a sadrže ugljične hidrate, bjelančevine, elemente kao što su kalcij, fosfor i željezo te aromatske tvari i vitamine.
-Višnja maraška je autohtona voćna sorta zadarskog zaobalja i priobalja te je jedna od ovdašnjih brendova, rekla je Mihaela Kadija, direktorica županijske Turističke zajednice.
Ova jedinstvena etno-gastro manifestacija održana je na novoobnovljenom Kontovom mulu na kojem je za veseli štimung brinula ovdašnja klapa Kontrada. Pred mnoštvom posjetitelja svoje proizvode su izlagali: Maraska d.d, Zadar; OPG Matulić, Pašman; Nada – kolači, torte i slastice, Jastrebarsko; Šinjorina Smokva, OPG Sandra Babac, Poljica; OPG B-tim, Šopot, Benkovac; OPG Novaković, Posedarje.