čitatelj/morski.hr
StoryEditor
Na Dugom otoku

U luci Brbinj već dva mjeseca stoji potopljeni brod: "Smeće pliva po uvali, nafta i ulje izlazi, a nitko ga ne vadi!"

Ovaj brod već gotovo dva mjeseca stoji potopljen u luci Brbinj na Dugom otoku

- Vlasnik ga je tu vezao i potopilo ga je jugo, jer ga nije dobro vezao. Izvlačenje se obećava svaki dan ali skoro će 2 miseca. Smeće pliva po uvali, lagano nafta i ulje izlazi, ništa se ne događa. Ali eto, obraćam se vama, možda vi napravite dobar članak pa se institucije probude - kaže nam čitatelj.

Doznajemo i da se brod nalazi na području odgovornosti Županijske lučke uprave Zadar, te je izdano rješenje vlasniku da brod i izvadi, što će, navodno, napraviti ovog petka. Ukoliko se to ne dogodi, odgovornima se sprema gadna kazna, a kazniti se mogu prema dva važeća zakona, Pomorskom zakoniku i Zakonu o lučkim kapetanijama.

image
čitatelj/morski.hr

Pomorski zakonik nalaže da se oštećeni, nasukani ili potopljeni plovni objekti koji ometaju ili ugrožavaju sigurnost plovidbe ili znače opasnost od onečišćenja moraju po nalogu nadležne lučke kapetanije bez odlaganja ukloniti s plovnog puta.

Novčanom kaznom do 33 tisuće eura kaznit će se za pomorski prekršaj pravna osoba ako ne postupi po nalogu nadležne lučke kapetanije i ne ukloni oštećeni, nasukani ili potopljeni plovni objekt.

Zakon o lučkim kapetanijama pak daje ovlasti inspektorima da prekršajno sankcioniraju vlasnika plovnog objekta kaznom u iznosu do 6.600 eura. - piše morski.hr.

18.03.2024., 12:56h
06. svibanj 2024 22:31