Na jesen rasvjeta i drvored masline
StoryEditor
NOVA ŠETNICA I PLAŽA

Obnovljena plaža u sukošanskoj Makarskoj, hladovina na čekanju

Riječ je o izgradnji obalne šetnice i uređenju plaže u zaselku Makarska na jugo-istoku Sukošana u dužini od 435 metara, od borove šume Tustica do plažnog kafića La Bocca, u vrijednosti od 693.978,32 eura

Nakon završetka radova na trećoj fazi šetnice od Sportskog centra do Ždralovca u ukupnoj dužini od preko 1.000 metara s javnom rasvjetom, vezovima za brodice, produbljenjem jaza, parkirnim mjestima i hortikulturom pred početak proljeća započeli su i radovi na prvoj fazi izgradnje šetnice i plaže na predjelu Makarska, između linije obale i linije privatnih parcela u potezu od Tustice do Solina ukupne dužine 1.700 metara u ukupnoj vrijednosti od oko 3 milijuna eura.

- Prva faza radova vrijedna je 693.978,32 eura, rekao je Ante Martinac, načelnik Općine Sukošan.

Riječ je o šetnici u dužini je od 435 metara, od Tustice do plažnog kafića La Bocca, odnosno do postojećeg glavnog gata i lučice.

- Zahvaljujem Vladi RH i resornom Ministarstvu mora i prometne infrastrukture koji svojom podrškom prate sve naše aktivnosti. Sinergija se konkretno pokazala na djelu, za izgradnju i uređenje prve faze obalnog pojasa prema UPU Sukošan – predio Makarska, dodijeljeno nam je 130.000 eura, reći će Martinac.

image

U planu šetnica i plaža cijelom obalom

Površinski gotovo trostruko veća plaža

Po projektu poduzeća za projektiranje, nadzor i savjetovanje Via Factum riječ je o šetnici širine 3 metra s pripadajućim sadržajem, javna rasvjeta, zaštita obalnog zida, lukobrani, uređenje plaže. Radove izvodi tvrtka Minigradnja d.o.o. Vodice, dok je nadzor povjeren struč. spec. ing. aedif. Anti Bilušiću iz Via Factum d.o.o.

- Radovi na ušmikavanju obale nastavit će se nakon turističke sezone, a postavit će se i javna rasvjeta. Sad kad se vidi koliki je površinski velika plaža više nema nevjerice i prigovora. Štoviše, mnogi ovakvu plažu imali bi i u svojem kvartu, ispred ili nedaleko svoje nekretnine, kazao je dobro upoznati Toni Šime Gašparović, općinski vijećnik iz zaselka Makarska.

Oko šest kilometara obale na zapadu od Marine Dalmacija na zapadu do Tustice na istoku savršena je morska oaza s pješćanim i šljunčanim plažama kako bi mogli pronaći onu koja vam najviše odgovara. Sve bi bilo idealno kad bi ako ne kao u Tustici već poput Brajda na Punti ili kod Križa, nedaleko Jose i Matanovih dvora, bilo više toliko željene ljetne hladovine.

image

Palma, dragocjen hlad

Makarska, a ne Mala Makarska

- Prvenstveno će se zbog hladovine ali i zbog sigurnosti pješaka i kupača između Jadranske magistrale i šetnice posaditi drvored stabala masline i ostalog mediteranskog drveća. U narednom razdoblju trebalo bi se posaditi i još drveća za ugodniji boravak na plaži, domaćih i fureštih, transparentan je Gašparović.

Sve je spremno i za javnu nabavu za izvođača radova na drugoj fazi uređenja šetnice i rekonstrukciji plaže u dužini oko 300 metara obale uz ulicu Malenica prema Tratici.

- U drugoj fazi radova obalnog pojasa prema UPU Sukošan – predio Makarska rekonstruirat će se i obnoviti i postojeća lučica prema Tratici, nasuprot kapelice Majke Božje, obznanio je Filip Dražić, iz Općinske uprave.

Za projekt uređenja lučice između od glavnom gata u Makarskoj do spomenika i kampa Malenica je nadležna Županijska lučka uprava Zadar. Najvjerojatnije tijekom iduće, 2025. godine.

- Područje od Tustice do Tratice i dalje prema Solinama i Barbiru imat će i dodatnu dozu posebnosti, ljepote, suvremenosti i elegancije, tvrdi Dražić.

image

Uređena plaža nadomak Tustice

13.07.2024., 13:58h
I SNIMA:
VELIMIR BRKIĆ
07. rujan 2024 22:17