Službeno otvoreno dječje igralište pokraj Područne škole ”Tkon” i Dječjeg vrtića ”Ćok”Općina Tkon
StoryEditor
PREGLED USPJEŠNE GODINE OPĆINE TKON

Dječji vrtić predstavlja krunu svih planiranih ulaganja...

Pokretanje projekta izgradnje dječjeg vrtića u smislu izrade projektno-tehničke dokumentacije i rješavanja imovinsko-pravnih odnosa načelnik Anđelo Palaškov ističe kao najbitniju stavku među mnogobrojnim pokrenutim predradnjama za ulaganja u razvoj zajednice...

Kraj godine uvijek je prilika za retrospektivu, isticanje napretka u protekloj godini, ali i najavu planiranih projekata i aktivnosti u idućoj. U skladu s tim, razgovarali smo s načelnikom Općine Tkon, Anđelom Palaškovim koji se osvrnuo na ključne aktivnosti tijekom prethodnih mjeseci. Pokretanje projekta izgradnje dječjeg vrtića u smislu izrade projektno-tehničke dokumentacije i rješavanja imovinsko-pravnih odnosa Palaškov ističe kao najbitniju stavku među mnogobrojnim pokrenutim predradnjama za ulaganja u razvoj zajednice, a upravo iz razloga što se radi o jednom od najvećih planiranih infrastrukturnih, a uz to najvažnijim socijalnim projektom u mandatnom razdoblju 2021-2025.

image

Valorizacija obalnog područja uz Interpretacijski centar - Srednja điga

Općina Tkon

Brojni projekti

Dječji vrtić održive gradnje, dostatnih kapaciteta, potpuno opremljen i prilagođen uzrastu djece jasličke i vrtićke dobi, projekt je koji predstavlja krunu svih planiranih ulaganja predbilježenih u Provedbenom programu.

Osim toga, pokrenuta je priprema projektnog prijedloga “Infrastruktura u funkciji valorizacije prirodne baštine” koji iziskuje mnoštvo zajedničkih aktivnosti i udruženja dosad zasebno planiranih projekta, uključujući Uređenje obalnog pojasa naselja Ugrinić – šetnice, vidikovaca Straža i Pustograd te povezujuću prometnu infrastrukturu neškodljivu za okoliš – biciklističke staze...

Za svaku općinu, posebice kad je riječ o otočnima, izuzetno su važne demografske mjere... U Općini Tkon, stoga su, naknade za novorođenčad i dalje su 6.000,00 kuna za prvo dijete, 8.000,00kuna za drugo dijete, a za treće i svako ostalo dijete 10.000,00 kuna. Izvrsni učenici imaju pravo na učeničke naknade u iznosu od 300,00 kuna mjesečno, dok su studentske stipendije 600 kuna. Sufinanciraju se i deficitarna zanimanja kao što je zanimanje brodograditelj u iznosu od 500,00 kuna...

Oba spomenuta projekta pripremaju se za prijavu na natječaje Nacionalnog programa za oporavak i otpornost, a s obzirom na dugotrajnost pripremnih radnji, prethodni mjeseci obilježeni su naporima upravo u iznalaženje najboljih tehničkih rješenja i pripadajuće dokumentacije, a kako bi u narednom periodu bili spremni za prijavu, a potom i realizaciju ovih financijski zahtjevnih, ali svakako opravdanih ulaganja.

Od realiziranih projekata u 2022. godine Palaškov je izdvojio izgradnju dječjeg igrališta pokraj dječjeg vrtića i škole, uređenje Koludrovske ulice u Ugriniću, uređenje kopnenih površina uz trajektnu luku te istaknuo hvalevrijedne projekte u provedbi, a to su: valorizacija obalnog područja uz Interpretacijski centar u Tkonu, omogućavanje boljeg plasmana ribe putem montažne ribarnice, uređenje javnih površina i drugo.

Edukativno dječje igralište

Uz radosnu pjesmu mališana, široke osmjehe i puna srca, načelnik Palaškov, uz neizostavnu pomoć djece, prošlog mjeseca prerezao svečanu vrpcu čime je službeno otvoreno dječje igralište pokraj Područne škole “Tkon” i Dječjeg vrtića “Ćok”.

- Ovo inovativno, atraktivno i edukativno dječje igralište koncipirano je tako da potiče na promišljanje o kulturnom identitetu i geografskom položaju prisutnih s obzirom da se na gumiranoj podlozi ocrtava otok Pašman s izbočenim gumenim kupolama koja predstavljaju brda, ali i mnoštvo otočića koja okružuju Pašman, sve uronjeno u Jadransko more. Djeca, s druge strane, imaju dovoljno prostora za bezbrižnu, sigurnu i kreativnu igru na 350m2 šarene gumirane podloge, tumači Palaškov.

Projekt je sufinanciran iz tipa operacije 7.4.1. “Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu” koji se provodi putem lokalne razvojne strategije (LRS) Lokalne akcijske grupe “LAURA” unutar podmjere 19.2 “Provedba operacija unutar CLLD strategije”, Mjera 8., u visini 80 % od ukupno prihvatljivih troškova. Ukupna vrijednost projekta iznosi 572.500,00 kuna, a Općina Tkon financirala je preostalih 20 % troškova.

image

Igralište, Pašman u malom

Općina Tkon

Zatim, valorizacija obalnog područja uz Interpretacijski centar u Tkonu predstavlja revitalizaciju obalnog područja unutar luke Tkon, a u svrhu promicanja pomorske i kulturne baštine, tradicijskih otočnih djelatnosti te uređenja naselja.

- Uredit će se područje ispred Interpretacijskog centra pomorske baštine koje će predstavljati središnji prostor za izlaganje proizvoda s oznakom HOP te različita druga događanja koja mogu biti povezana s interpretacijom sadržaja Centra. Konačno, projektom se uređuje i oplemenjuje obalno područje uz nesmetan prilaz vezanim brodovima, kaže Palaškov.

Temeljem prijave na “Program razvoja otoka u 2022. godini” Općini Tkon odobrena su sredstva za ovaj projekt čija je ukupna vrijednost 600.000,00 kuna, od čega Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije sufinancira projekt u iznosu od 330.000,00 HRK.

Bolji plasman proizvoda

Nadalje, Općini Tkon dodijeljena su sredstva u okviru Mjere III. 3. “Provedba Strategija lokalnog razvoja - operacije koje podupiru FLAG-ovi” za programsko razdoblje 2014.-2020. i to za projekt “Omogućavanje boljeg plasmana ribe i proizvoda akvakulture putem montažne ribarnice” u okviru FLAG natječaja Mjera 1.1. “Skraćivanje lanca opskrbe” LAGUR-a “Lostura”.

- Jedan od ciljeva projekta je omogućavanje i razvoj novih i dodatnih kanala prodaje proizvoda ribarstva i akvakulture na području Općine Tkon, a putem kojeg se povećava dostupnost ribe na lokalnom tržištu i bolji plasman proizvoda lokalnih ribara, kazuje Palaškov.

Ukupna vrijednost prihvatljivog ulaganja iznosi 350.000,00 kuna, od čega udio javne potpore iznosi 100 %, a realizacija projekta očekuje se početkom 2023. godine, nakon provedenog postupka javne nabave.

Valja naglasiti da su realizirani i projekti financirani vlastitim sredstvima Općine Tkon poput uređenja Koludrovske ulice u Ugriniću te uređenja kopnenih površina uz trajektnu luku.

Demografske mjere

Za svaku općinu, posebice kad je riječ o otočnima, izuzetno su važne demografske mjere.

U Općini Tkon, stoga su, naknade za novorođenčad i dalje su 6.000,00 kuna za prvo dijete, 8.000,00kuna za drugo dijete, a za treće i svako ostalo dijete 10.000,00 kuna.

- Izvrsni učenici imaju pravo na učeničke naknade u iznosu od 300,00 kuna mjesečno, dok su studentske stipendije 600 kuna. Sufinanciraju se i deficitarna zanimanja kao što je zanimanje brodograditelj u iznosu od 500,00 kuna, dodaje Palaškov.

Kako nastavlja načelnik, zasad sve ide prema planu, no s obzirom da priprema projektne dokumentacije i ishođenje dozvola zahtijevaju puno vremena, neki se planovi i oduže.

Općina Tkon ima velike planove i za iduću godinu.

- To su prijava već spomenutih projekta izgradnje šetnice Ugrinić i vidikovaca uz uređenje bicklističkih staza i izgradnje dječjeg vrtića u sklopu natječaja NPOO. Potom izgradnja elektropunionice, dovršetak izrade projektne dokumentacije za nogostup uz državnu cestu D110 i početak realizacije projekta. Zatim, uređenje društvenog doma Kuntrata financiranog iz EU sredstava preko natječaja LAG-a, izrada projektne dokumentacije uređenja rive u Tkonu i Parapeta, izgradnja šetnice Parapet, izrada nove prostorno-planske dokumentacije, uključujući i izradu UPU-a za planiranu gospodarsku zonu, nabraja Palaškov.

image

Montažna ribarnica

Općina Tkon

 

02.12.2022., 16:56h
15. svibanj 2024 02:05