Svečanim koncertom, u prepunom Atriju Kneževog dvora u Pagu, na Dan Grada Paga, obilježili su 100. obljetnicuGradska glazba Pag
StoryEditor
Kapelnik Branko Barbir o povijesti i budućnosti

Raširite glazbena krila i budite dio avanture koju su započeli paški glazbeni pioniri prije točno 100 godina

Glazba općenito, pa tako i rad u Gradskoj glazbi Pag, oplemenjuje, socijalizira i stvara uspomene koje ćete rado pamtiti i slagati u mozaik života. Ukoliko imate mrvicu talenta i puno volje za rad, učlanite se, muzicirajte..., kaže Barbir

Gradska glazba Pag nedavno je obilježila svoju 100. godišnjicu, a tim povodom razgovarali smo s Brankom Barbirom, voditeljem paških ‘’glazbara’’. Pričao nam je o nastajanju, povijesti, nekima od važnih događaja..., a otkrio je i da pripremaju monografiju.

Naravno, gdje je glazba, tu su druženje, prijateljstvo i zabava, a za daljnji razvoj Gradske glazbe Pag nema straha - i mladi im se rado pridružuju.

Glavni inicijatori i pokretači bili su paške zanatlije i trgovci

Svečanim koncertom, u prepunom atriju Kneževog dvora u Pagu, na Dan Grada Paga, obilježili su 100. obljetnicu udruge koja je osnovana u svibnju 1923. godine.

image

Prvi dokumentirani nastup je onaj na Božić 1924.godine o čemu svjedoči članak iz ‘‘Narodne straže‘‘.

Gradska glazba Pag
- Glavni inicijatori i pokretači bili su paške zanatlije i trgovci. Prvi kapelnik bio je Guillermo Polzineti., prof. glazbe i skladatelj, inače zet Frane Budaka, poznatog paškog načelnika i vizionara. Pripreme za početak rada krenule su u prvom mjesecu 1924. godine kada je izabran prvi Upravni odbor. Odaziv za upis u Gradsku glazbu bio je izvrstan, naime, prijavilo se oko 120 učenika i već 22. veljače 1924. godine započelo je školovanje mladih glazbenika. Usporedno s tim, vodila se akcija oko nabavke instrumenata i ubrzo je, 15. srpnja iste godine, pristiglo 26 novih instrumenata, koji su nabavljeni u tvornici “Romeo Orsi” u Milanu. Prema pričanju starih muzičara, prvi javni nastup zabilježen je 17. prosinca kada je Gradska glazba odsvirala državnu himnu na Gradskom trgu - Pijaci. Prvi dokumentirani nastup je onaj na Božić 1924. godine o čemu svjedoči članak iz ‘’Narodne straže’’, priča Barbir i dodaje da je njihov drugi dirigent bio maestro Šime Dešpalj, rodonačelnik poznate zadarske glazbene obitelji koji za njihov puhački orkestar raspisao popularno “Paško kolo’’ koje se i dan-danas izvodi za vrijeme Paškog karnevala.

Promenadni koncert u Zadru

Orkestar Gradske glazbe Pag ima tridesetak članova i već godinama održavaju probe dvaput tjedno - ponedjeljkom i četvrtkom. Probe su sekcijske ili orkestralne, tumači Barbir, ovisno u kojoj su fazi vježbanja glazbenog materijala, a u pauzi i nakon probe nađe se i vremena za druženje.

image

Promenadni koncert u Zadru

Gradska glazba Pag
- U orkestru svira nekoliko generacija muzičara i nije lako naći repertoar koji će težinom i atraktivnošću zadovoljiti sve skupine. No, s druge strane, u ovo naše digitalizirano doba, skladbi za puhački orkestar ne nedostaje, što uvelike olakšava odabir, kaže Barbir.

Tijekom zime uvježbali su Karnevalski koncert koji su, uz ples i vokalnu pratnju, izveli pred publikom cijelog otoka Paga.

- Tijekom proljeća izveli smo promenadni koncert u Zadru i svečani koncert u Pagu. Ljetni program rezerviran je za aktivnosti oko Festivala paške čipke, tjednih mimohoda po gradu, sudjelovanja u Ljetnom karnevalu i procesiji za Veliku Gospu. Na jesen krećemo s pripremama za Svečanu sjednicu i Božićno-novogodišnje nastupe, nabraja Barbir i ističe da će, kad završi “Godina Gradske glazbe Pag’’, na miru tijekom 2024. godine pripremiti i izdati Monografiju Gradske glazbe Pag.

Velik broj srednjoškolaca

Na mladima svijet ostaje. Njihova “Mala škola’’, također, radi na bazi dvije probe tjedno po učeniku.

image

Fotografija za uspomenu

Gradska glazba Pag
- Obuka sviranja na nekom instrumentu je dugotrajna i zahtjevna. Usprkos toj činjenici, na audiciju za nove članove svake se godine javi određen broj djece čime smo više nego zadovoljni. Zadnju godinu, dvije u radu seniorskog orkestra sudjeluje popriličan broj paških srednjoškolaca, njih deset do dvanaest. Nažalost, za koju godinu ćemo, zbog odlaska na fakultete, “izgubiti’’ većinu njih, no isto se tako radujemo činjenici da će njihova mjesta preuzeti nove generacije polaznika naše “Male škole’’, govori Barbir.

Na koncu, pitali smo za poruku svim budućim “glazbarima”.

- Glazba općenito, pa tako i rad u Gradskoj glazbi Pag, oplemenjuje, socijalizira i stvara uspomene koje ćete rado pamtiti i slagati u mozaik života. Ukoliko imate mrvicu talenta i puno volje za rad, učlanite se, muzicirajte, raširite glazbena krila i budite dio avanture koju su započeli paški glazbeni pioniri prije točno 100 godina. I još joj se ne nazire kraj, zaključuje Barbir.

03.06.2023., 11:32h
26. travanj 2024 14:41