Natjecanje u potezanju konopaVELIMIR BRKIĆ
StoryEditor
LUKA I IGARA

Sajam s mirisima luka, domaćim proizvodima i pjesmama

Cilj Sajma je očuvanje tradicionalne proizvodnje, promocija i prodaja domaćih proizvoda te opskrba potrošača proizvodima

U tradicionalno uređenom ambijentu vidikovca Kamenjak, između Radašinovca i Banjevaca, održan je jubilarni, 10. po redu Sajam lokalnih proizvoda Parka prirode Vransko jezero i okolice Luka i igara.

- Cilj Sajma je očuvanje tradicionalne proizvodnje, promocija i prodaja domaćih proizvoda te opskrba potrošača proizvodima, kazao je Šime Mršić, ravnatelj JU PP Vransko jezero, organizatora Sajma.

Jedinstveni sajam se održava iznad Vranskog jezera na infocentru Kamenjak, na najatraktivnijem vidikovacu ovog područja na visini od oko 283 metra iznad mora, uokolo kapelice Svih svetih i izletišta s kojeg se vidi cijelo Vransko jezero i obližnji arhipelag otoka.

image

Šime Mršić, ravnatelj JU PP Vransko jezero

VELIMIR BRKIĆ

Svi OPG-ovi htjeli na Sajam

- Želja nam je uspostava što bolje komunikacije i povezivanja s lokalnim OPG-ovima, promocije tradicijske kulture područja, lokalnih običaja, pjesama, nošnji i gastronomije, naglasio je Mršić, zahvalivši se pritom svim sudionicima jubilarnog Sajma.

Lokalnom stanovništvu koje posjede ima u Parku ili njemu gravitira poljoprivredna proizvodnja je glavna djelatnost.

- Zbog iznimnog interesa nismo mogli primiti sve OPG-ove koji su htjeli prezentirati svoje proizvode. Iskreno mi je žao, transparentan je Mršić.

A bilo je svega na štandovima 30 OPG-ova, od luka i kapule, mahunarki i svježeg povrća, maslinovog ulja, vina i likera, do kozjeg sira, bajama, suhih smokava, džema, rukotvorina i autohtonih delicija Bukovice i Ravnih kotara.

- Više stotina posjetitelja zabavilo se uz pjesmu Muške pjevačke skupine Zavičaj i impresivni glumački nastup Lucije Došen iz Udruge Lički divani, dok su uz klapu Mirakul mnogi zapjevali, pa čak i zaplesali, kazala je dipl.ing.agr. Iva Rogić, viša stručna savjetnica za upravljanje prirodnim resursima u JU PP Vransko jezero.

Pogodak u sridu

image

Prisnac od Mitrovića iz Zelengrada

VELIMIR BRKIĆ

U natjecanju u povlačenju konopa sudjelovale su tri ekipe iz Privlake koje su prijateljski odmjerile snage, a ove godine pridružili su se i mlađi članovi koji su pokazali što znači biti u naponu snage, posebno u natjecanju bacanja kamena s ramena, potezanju klička i obaranju ruke.

- Alka u karijoli izazvala je sveopće oduševljenje te su se začas skupile brojne ekipe kako bi pokušale ostvariti pogodak u sridu, što je nekima i uspjelo, ponosno će Rogić.

Prava zvijezda Sajma, uz rešte luka i kapule, ipak je bio prisnac kojeg je cijelo poslijepodne pripremala, pekla i dijelila posjetiteljima uvijek dobro raspoložena ekipa iz Zavičajnog kluba Janko Mitrović - Zelengrad.

- Zahvaljujemo svim OPG-ovima, izvođačima i našoj dragoj Jeleni iz Konobe Kamenjak što smo se unatoč jakoj buri uspjeli okupiti na Kamenjaku na još jednom Sajmu Luka i igara i pružiti posjetiteljima pregršt dobre zabave, uz domaću hranu i kvalitetne poljoprivredne proizvode, zahvalila se Iva Rogić.

image

Na Kamenjaku se tražilo mjesto više

VELIMIR BRKIĆ

Luk, prirodni antibiotik i afrodizijak

Zahvaljujući ovoj gastronomsko-turističkoj priredbi, miris luka nošen burom širio se na daleko i široko.

- Da znate kako je zdrav, odmah biste pojeli luk. Lijek je za sedam bolesti, tvrdi OPG-vka Čirjak.

Naime, nutricionisti kažu kako je bijeli luk ljekovit i zdrav, jedan od najsnažnijih prirodnih antibiotika, te da ima i afrodizijačka svojstva.

-Možda se nećete usuditi pojesti luk prije spoja, ali znate li da su ga stari Grci i Egipćani jeli zbog njegovih afrodizijačkih svojstava. Probajte banjevački luk i uvjerit ćete se, sasvim ozbiljno će Baković iz Banjevaca.

30.09.2023., 09:40h
VELIMIR BRKIĆ
02. svibanj 2024 07:23