TT Zbor 30. obljetnica akcije MaselnicaSiniša Klarica
StoryEditor
FOTO GALERIJA - U SKLOPU 30.OBLJETNICE VRO MASLENICA

ZADAR Na Relji taktičko tehnički zbor opreme i naoružanja Hrvatske vojske i policije...

Među zanimljivostima najviše su se isticali tenk M-84 ali i samohodna haubica 155 mm PzH 2000.

Vodič kroz jednu od najboljih svjetskih haubica bio nam je Johnny Dratibi, hrvatski vojnik čiji je otac podrijetlom iz Gane...

U sklopu obilježavanja 30. obljetnice VRO Maslenica na zadarskoj Relji upriličen je taktičko tehnički zbor opreme i naoružanja Hrvatske vojske i policije, bila je to uobičajena izložba koju vojska i policija priprema u sklopu obilježavanja važnih datuma.

image

TT Zbor 30. obljetnica akcije Maselnica

Siniša Klarica

Među zanimljivostima najviše su se isticali tenk M-84 ali i samohodna haubica 155 mm PzH 2000. Vodič kroz jednu od najboljih svjetskih haubica bio nam je Johnny Dratibi, hrvatski vojnik čiji je otac podrijetlom iz Gane. Otkad je započeo proces opremanja Oružanih snaga samohodnim haubicama PzH 2000, potpisivanjem sporazuma između Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Saveznog ministarstva obrane SR Njemačke 2014., ovo sredstvo slovi kao najmoćnije u našoj kopnenoj vojsci. Kako i ne bi kad je poznato da ovakva haubica ima sposobnost pogoditi cilj na udaljenosti od čak 40 kilometara, i to sa šest projektila istodobno pod različitim kutovima, a brzina gađanja iznosi od 10 do 12 projektila u minuti.

image

TT Zbor 30. obljetnica akcije Maselnica

Siniša Klarica

Na drugu stranu, tenk M-84 poboljšana je inačica ruskog tenka T-72. Hrvatski vojnici su nam rekli da je riječ o srednjem tenku koji se pokazao kao vrlo dobar osobito za hrvatske uvjete jer nije toliko težak kao poznati američki, britanski i francuski tenkovi.

Od protuzračnih sustava izložen je Strijela10 CROA1. Ovaj sustav ipak je prilagođen protiv zrakoplova na malim visinama a postavljen je na Končarevo terensko vozilo. Strijelina raketa teška 75 kg može pogoditi ciljeve od  25 do 3000 m udaljenih u koso do 5 km. U navođenju joj pomaže radar.

Nažalost, na TT zbor nije doletio i najnoviji hrvatski helikopter UH-60M Black Hawk. Neslužbeno doznajemo da zbog jake bure HRZ nije htjela riskirati dolazak...

Ovog puta HV je dozvolila fotografiranje unutrašnjosti hrvatske Patrie. Izložene su dvije Patrie ali bez nove izraelske borbene stanice. Riječ je o daljinski upravljanoj stanici kalibra 30 mm s integriranim protuoklopnim raketnim sustavom UT30MK2 tvrtke Ebit.

image

TT Zbor 30. obljetnica akcije Maselnica

Siniša Klarica

Jedna od zanimljivosti je bio i obalni protubrodski sustav koji koristi švedske rakete RBS 15. Kao što je poznato, Hrvatska vojska ih je zarobila u skladištu Žrnovnica nedaleko od Splita. Iako se sumnjalo da su raketama kojima su naoružane i hrvatske topovnjače, istekli resursi, pokazalo se na gađanjima da su u dobrom stanju.  Uz pješačko naoružanje koje koristi vojska i policija izložena je i telekomunikacije oprema američke i hrvatske proizvodnje, DOK ING-ov stroj za razminiravanje MV 4, ali i hrvatski dronovi Bojnik i VXII.

Nažalost, na TT zbor nije doletio i najnoviji hrvatski helikopter UH-60M Black Hawk. Neslužbeno doznajemo da zbog jake bure HRZ nije htjela riskirati dolazak... Više slika - u foto galeriji iznad teksta!

image

TT Zbor 30. obljetnica akcije Maselnica

Siniša Klarica
21.01.2023., 16:57h
SINIŠA KLARICA
02. listopad 2024 14:37