<p>dr. sc. ivo brkić</p>
dr. sc. ivo brkićArhiva Zt
StoryEditor
IN MEMORIAM

Oproštaj od profesora Brkića, folklorista koji je doktorirao u 75-oj godini života

Kao dijete upao je u rijeku, Romi ga spasili i četiri mjeseca živio je u čergi svirajući tamburicu za njih dok ga napokon roditelji nisu pronašli i odveli iz čerge

U teškoj prometnoj nesreći koja se jučer popodne dogodila kod Tromilje poginuo je čuvar tradicionalnog pjevanja i sviranja tradicijskih instrumenata Bukovice i Ravnih Kotara, etnomuzikolog i folklorist dr. sc. Ivo Brkić.

Bio je multiinstrumentalist, koji je svirao čak 36 instrumenata.

Profesor Ivo Brkić rođen je u Tuzli (BiH), a javnosti je postao poznat nakon što je 2020. s napunjene 74 godine, na Odjelu za glazbenu umjetnost Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu doktorirao s temom "Glazbeni i plesni folklor Bukovice i Ravnih kotara s osvrtom na rubna područja".

Nitko prije njega, nije tako temeljito, detaljno i sistematski obradio pučko nasljeđe prostora od Karlobaga do Krke i od zaborava otrgnuo na stotine i tisuće nevjerojatnih folklornih, etnografskih i etnomuzikoloških elemenata. Otrgnuo je od nestanka pučku, narodnu kulturu koja dandanas oblikuje kulturni identitet tih ljudi i toga prostora.

Cijeli svoj život posvetio je folkloru.

U Zadar je prvi put došao davne 1969. godine te je nosio titulu ambasadora kulturne baštine zadarskog kraja jer jedini nakon Alberta Fortisa sustavno obradio pučku narodnu kulturu.

Jedna životna (ne)zgoda mu bilježi život. Kao dijete upao je u rijeku. Romi su ga spasili i četiri mjeseca živio je u čergi svirajući tamburicu za njih dok ga napokon roditelji nisu pronašli i odveli iz čerge.

S klapom Zadranke koje je uspješno vodio, dva puta pobjeđuje na Omiškom festivalu klapa. Nikada nitko na festivalu klapa u Omišu nije dobio duži i veči aplauz, dvadeset i nešto minuta je trajao, a Zadranke su se u više navrata vraćale na binu.

Osamdesetih godina u Zadru je otvorio prvu privatnu Glazbenu školu.

Za vrijeme Domovinskoga rata radio je u Njemačkoj i organizirao dobrotvornu pomoć Hrvatskoj i Zadru, preko dvadeset kamiona. Za boravka i rada u Njemačkoj pobijedio na više njemačkih festivala glazbe sa svojim učenicima.

Čovjek koji je mogao glazbu pretočiti u note čim bi je čuo. Skupljao je narodne napjeve iz cijele Dalmacije, posebno iz Zadra i okolice. Redovito obilazio razna sela i slušao napjeve koje bi onda pretočio u note da se ne zaborave i izgube. Glazbeni genij i muzikolog, a nadasve izuzetan čovjek.

Laka ti hrvatska gruda profesore. Počivaj u miru.

08.02.2024., 08:47h
Nikola Šimić Tonin/Anamarija Ćurković
28. travanj 2024 07:49